تنظیم دعوت اسلامی افغانستان

دانشنامه آزاد فارسی

از احزاب سیاسی- نظامی بنیادگرای افغانستان و از گروه های موسوم به ائتلاف هفتگانۀ پیشاور. این حزب در اوائل دهۀ 1360ش به رهبری عبدالرسول سیاف و با نام اولیۀ «اتحاد اسلامی برای آزادی افغانستان» برای مبارزه با حکومت جمهوری دمکراتیک افغانستان و نیروهای ارتش سرخ شوروی تشکیل شد. تنظیم دعوت اسلامی که عمدتاً از اقوام پشتون وهابی تشکیل شده است، از گروه های اصلی و مهم مجاهدین افغان بوده که طی دوران مبارزه با ارتش شوروی، از حمایت های تسلیحاتی و مالی کشورهایی چون پاکستان، آمریکا و عربستان سعودی برخوردار بوده. این گروه که پایگاهش در مناطق شرق افغانستان است، پس از فتح کابل و تشکیل دولت اسلامی (1371)، با شروع جنگ های داخلی، با حزب وحدت اسلامی، که مورد حمایت ایران بوده، در غرب کابل به جنگ پرداخت. در دوران حکومت «امارت اسلامی افغانستان» (طالبان) به ائتلاف شمال پیوست. با سقوط طالبان در تشکیل دولت موقت شرکت کرد و در سال ۱۳۸۴ موجودیت خود را با نام تنظیم دعوت اسلامی افغانستان، به عنوان یک حزب سیاسی قانونی، ثبت کرد و به حمایت از دولت حامد کرزای پرداخت. اعضای این حزب هم اکنون نیز در دولت «جمهوری اسلامی افغانستان» و در مواردی که لویه جرگه تشکیل شده رهبر و مشایخشان حضور دارند.

پیشنهاد کاربران

تنظیم دعوت اسلامی افغانستان یک حزب سیاسی در افغانستان به رهبری عبدالرب رسول سیاف است. این حزب در اوایل دههٔ ۱۹۸۰ با نام اتحاد اسلامی برای آزادی افغانستان با هدف مبارزه با جمهوری دمکراتیک افغانستان و نیروهای ارتش شوروی در این کشور تشکیل شد. این سازمان از جریانات بنیادگرای مجاهدین افغان و پیرو گرایش وهابیت بود.
...
[مشاهده متن کامل]

این سازمان اسلام گرای سنی که بیشتر اعضای آن را پشتونها تشکیل می دهند، از جریان های اصلی مجاهدین افغان در دوران جنگ با شوروی بود و از حمایت پاکستان، ایالات متحدهٔ آمریکا و کشورهای عربی حوزهٔ خلیج فارس به ویژه کمک های مالی فراوان عربستان سعودی برخوردار بود. پایگاه اصلی این جریان نیز در مناطق شرقی افغانستان بود.
نیروهای اتحاد اسلامی در دوران جنگ داخلی افغانستان که پس از فتح کابل توسط مجاهدین در سال ۱۳۷۱ آغاز شد، درگیر نبرد سنگینی با حزب وحدت اسلامی، متعلق به هزاره ها در غرب شهر کابل شدند.
اتحاد اسلامی با وجود شباهت های اعتقادی به طالبان حاضر نشد به آنها بپیوندد و در دوران حکومت طالبان به ائتلاف شمال پیوست. آنها پس از سرنگونی طالبان در حکومت جدید شرکت یافته و در سال ۱۳۸۴ خود را با نام تنظیم دعوت اسلامی افغانستان به حیث یک حزب سیاسی ثبت کرده و به عنوان حامی دولت حامد کرزای فعالیت می کنند. سیاف رهبر این سازمان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۳ افغانستان کاندیدا شد و با حدود ۷ درصد آراء در رتبه چهارم قرار گرفت. وی در این انتخابات محمد اسماعیل خان جنگ سالار معروف اهل هرات را نیز به عنوان معاون اول در کنار خود داشت.
اهمیت این حزب بیشتر ناشی از شخصیت رسول سیاف رهبر آن از ابتدا تا به اکنون است که پیروی ایدئولوژی اخوان المسلمین و معتقد به برقراری حکومت کاملاً اسلامی است چنان که افزودن پسوند اسلامی به نام حکومت کنونی افغانستان با پیشنهاد او در لویه جرگه محقق شد. سیاف و حزب اتحاد در دوران جهاد ( شورش علیه حکومت افغانستان و جنگ با شوروی ) از مخالفان و دشمنان سرسخت ظاهر شاه و گروه های طرفدار غرب و تشیع و مجاهدین شیعه به شمار می رفت با این حال در سال ۱۳۸۳ و پس از بازگشت ظاهر شاه به افغانستان از اولین کسانی بود که در استقبال او یک مجلس دعوت شاهانه ترتیب داده و دست او را بوسیده بود. گلبدین حکمتیار نیز از سیاف انتقاد کرده که با وجود ادعاهایش در مورد کافر دانستن شیعیان و تحریم همکاری با کمونیست ها در حکومت ائتلافی با آن ها ( دولت اسلامی افغانستان ۱۳۷۱–۱۳۷۵ ) شرکت کرده است.

تنظیم دعوت اسلامی افغانستانتنظیم دعوت اسلامی افغانستانتنظیم دعوت اسلامی افغانستانتنظیم دعوت اسلامی افغانستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تنظیم_دعوت_اسلامی_افغانستان

بپرس