تنجه

لغت نامه دهخدا

تنجه.[ ت َ ن َج ْ ج ُه ْ ] ( ع مص ) رد کردن. ( ناظم الاطباء ). بناخوش ترین وجه کسی را رد کردن. ( از اقرب الموارد ).

تنجه. [ ت َ ج َ / ج ِ ] ( اِخ ) شهری معروف در مراکش. ( ناظم الاطباء ). رجوع به طنجه شود.

فرهنگ فارسی

شهری معروف در مراکش

دانشنامه آزاد فارسی

تَنْجِه (shelduck)
تَنْجِه
اردک Tadorna tadorna، از خانوادۀ اردکها، راستۀ غازشکلان. این پرنده دارای سری سبز و سیاه، و منقاری قرمز است؛ بقیۀ پرهایش نشان های نظرگیری از رنگ های سیاه، سفید، و قهوه ای بلوطی دارد. طول اردک نر حدود ۶۰ سانتی متر است و پراکنش وسیعی در اروپا و آسیا دارد. این پرنده ده تا دوازده تخم سفید در سوراخ خرگوش ها، در سواحل شنی می گذارد و معمولاً در دهانه های گِلی خورها مشاهده می شود. در ایران، از خانوادۀ مرغابی یازده گونه یافت می شود که یکی از آن ها تنجه است. قوی خر بارکِش، غاز، عروس غاز، و آنقوت از گونه های مهم این خانواده اند.

پیشنهاد کاربران

تنجه یا عروس مرغابی ( نام علمی: Tadorna tadorna ) ( در کتاب تالاب ها و پرندگان مهاجر ایران تألیف اسکندر فیروز سال ۱۳۴۷ این پرنده با نام بادکوبه ای معرفی شده است ) .
پرنده ای است از خانواده مرغابیان و سرده عروس مرغابی ها است. مرغابی با جثه بزرگ و غازمانند که از دور سیاه و سفید به نظر می آید. به وسیله سر و گردن سیاه مایل به سبز، بدن سفید، نوار سینه ای پهن بلوطی رنگ، و یک نوار طولی تیره در وسط سطح شکمی تشخیص داده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

در فصل بهار که هنگام جفت گیری مرغابیان است، مرغابی نر بسیار زیبا می گردد. یک نوار قهوه ای خوش رنگ از ناحیه پشت سر تا دم ادامه دارد. سر آن ها سیاه و دارای جلای سبز رنگ است. یک نوار قهوه ای رنگ دیگر دور سینه حلقه زده و بقیه بدن سفید رنگ است. نوک دارای یک برجستگی انتهایی بوده و رنگ آن سرخ پر رنگ می باشد.
جلوی نوک برجسته و به سوی بالا برگشته است. البته پس از آمیزش و جفت گیری یعنی اوایل تابستان جلای رنگ بدن اردک نر از بین رفته و کدر می شود، به طوری که سر به رنگ خاکستری درآمده و تنجه های نر و ماده تقریباً شبیه به هم می گردند. گردن تنجه بلند و باریک است. این نژاد در نواحی مختلف، در سواحل شنی آب های شور، مرداب ها و در سواحل رودخانه ها زندگی می نماید. در هر بار تخم گذاری تنجه حداکثر ۱۶ تخم می گذارد که رنگ آن ها سفید متمایل به نخودی است. این اردک خوب راه می رود و به راحتی شنا می نماید و از گیاهان آبزی، کرم ها و نرم تنان تغذیه می کند. تنجه را در زمستان ها می توان در مرداب انزلی و سواحل دریاچه ارومیه دید. خاستگاه اصلی آن ها اروپای غربی است، ولی در شمال غربی چین و تبت نیز در حال حاضر، زندگی می نمایند.

تنجهتنجهتنجهتنجهتنجهتنجه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تنجه
تنجه به کسر ت و کسر ج در گویش شیرازی به معنای جوانه گیاه می باشد.
کلمه teenager به معنی نوجوان در انگلیسی برگرفته از کلمه تنجه به معنی از نو جوانه زدن در گویش شیرازی است
با درود
تنجه در زبان وگویش شیرازی به چم ( معنا )
گیاه نورسته ویا دانه ای است که تازه جوانه زده
ویا دندان شیری کودکان را گوینده که اندکی از لسه وآرواره نمایان شده باشد.

بپرس