تنبیه الغافلین و تذکره العارفین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تنبیه الغافلین و تذکرة العارفین (کاشانی). مولف:ملا فتح الله کاشانی
این کتاب شرح نهج البلاغه است. نویسنده ریاض العلما می گوید: شرح «نهج البلاغه» که تنبیه الغافلین و تذکره العارفین نامیده شده، فارسی و کتاب معروفی است و من در اصفهان، شیراز، هرات و جاهای دیگر دیده ام. آقا بزرگ نیز در «الذریعه» ضمن معرفی این اثر می نویسد: آغاز شرح چنین است: الحمد لله الذی هدانا لهذا و ماکنا لنهتدی لولا ان هدانا الله. در تهران با فهرست خود چاپ شده است. بر خلاف آن چه گفتیم نویسنده کشف الحجب در دو جای مختلف، از این نوشته یاد می کند؛ یک جا آن را شرح «نهج البلاغه»، با نام «تنبیه الغافلین» می داند و جای دیگر آن را ترجمه نهج البلاغه که با «الحمد لله..» آغاز می شود ذکر می کند. پیرامون این اثر باید گفت: ملا فتح الله با توجه به همان نیاز جامعه شیعی ایران و برای آشنایی بیشتر مردم با اندیشه های حضرت علی ـ علیه السلام ـ به طرح و توضیح آن در قالب شرح پرداخت و کوشید به سوالات و شبهات موجود با تکیه بر آن پاسخ دهد.

[ویکی نور] تنبیه الغافلین و تذکرة العارفین، اثر ملا فتح الله کاشانی است که به زبان فارسی به شرح و ترجمه کتاب نهج البلاغه پرداخته است.
از سه مقدمه مصحح، مترجم و مؤلف تشکیل یافته است و در ادامه به ترتیب به شرح و ترجمه خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه پرداخته است.
کتاب حاضر، سفری است، قیّم و اثری است، پر بهاء که بر اغلب شروح دیگر مزیت و برتری دارد، منتهی باید اعتراف نمود که مؤلف و مترجم عالی مقام متن عربی را به فارسی عصر خود برگردانده و احیانا در پاره ای از موارد از لغات غیر معمول و غیر مأنوس استفاده کرده، مضافا به این که سبک تحریر و ترقیم و ترجمه با روال نگراش این زمان چندان موافق و آشنا نیست. از اینرو کتاب از اغلاق و صعوبتی غیر قابل انکاری برخوردار است و رعایت امانت در نقل و حفظ اثر صاحب کتاب و برخی از دواعی دیگر این اجازه را به داعی نداد که در عبارات و جملات تصرف کرده و آن را از وضع مزبور به گونه ای دیگر تبدیل نمایم؛ ولی در عین حال لغات مشکل و بعضا مراد و معنای پاره ای از جملات را در پاورقی توضیح داده و آدرس آیات قرآنی را نیز در آن درج کرده ایم تا بدین وسیله اشکال نسبتا باقی نماند.
مصحح در خاتمه ای که در پایان کتاب نوشته چنین می گوید: در روز پنجشنبه هفتم ماه ذی الحجة الحرام سنه یک هزار و چهار صد و نوزده هجری قمری مطابق با پنجم فروردین ماه سال یک هزار و سیصد و هفتاد و هشت هجری شمسی از تحقیق و تصحیح و ویرایش این سفر قیّم و اثر خالد که از رشحات قلم پرتوان عالم سترک و محقق واسع الاطلاع مرحوم عالم ربّانی و فاضل صمدانی ملا فتح اللَّه کاشانی است، فارغ شدم.
عارف قرن دهم، در روزگار شاه طهماسب صفوی می زیسته و چند تفسیر؛ از جمله تفسیر مشهور منهج الصادقین را بر قرآن نوشته است. وی علاوه بر تفسیر قرآن، نهج البلاغه را هم تحت عنوان «تنبیه الغافلین و تذکره العارفین» به فارسی ترجمه و شرح کرده است. وی در ضمن ترجمه و شرح خود، برخی از سخنان را به نظم فارسی در آورده است.

[ویکی فقه] تنبیه الغافلین و تذکره العارفین (کاشانی). مولف:ملا فتح الله کاشانی
این کتاب شرح نهج البلاغه است.
نویسنده ریاض العلما می گوید:
شرح «نهج البلاغه» که تنبیه الغافلین و تذکره العارفین نامیده شده، فارسی و کتاب معروفی است و من در اصفهان، شیراز، هرات و جاهای دیگر دیده ام.
آقا بزرگ نیز در «الذریعه» ضمن معرفی این اثر می نویسد:
آغاز شرح چنین است: الحمد لله الذی هدانا لهذا و ماکنا لنهتدی لولا ان هدانا الله.
در تهران با فهرست خود چاپ شده است.
بر خلاف آن چه گفتیم نویسنده کشف الحجب در دو جای مختلف، از این نوشته یاد می کند؛ یک جا آن را شرح «نهج البلاغه»، با نام «تنبیه الغافلین» می داند و جای دیگر آن را ترجمه نهج البلاغه که با «الحمد لله..» آغاز می شود ذکر می کند.
پیرامون این اثر باید گفت:
ملا فتح الله با توجه به همان نیاز جامعه شیعی ایران و برای آشنایی بیشتر مردم با اندیشه های حضرت علی ـ علیه السلام ـ به طرح و توضیح آن در قالب شرح پرداخت و کوشید به سوالات و شبهات موجود با تکیه بر آن پاسخ دهد.

پیشنهاد کاربران

بپرس