تناسب ایات و سور قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تناسب آیات و سور قرآن. تناسب آیات و سُوَر از مباحث علوم قرآنی درباره مناسبت و ارتباط میان آیات و سوره ها می باشد.
قرآن کریم از نظر بعد زیبایی شناختی در میان همه ی کتاب ها بی نظیر است. نحوه ی چینش حروف، تک واژه ها، عبارت ها و آیه ها با وزن و آهنگشان، بیش ترین نقش را در آفرینش این پدیده ی بی بدیل هنری ایفا کرده است.در میان انواع تناسبی که بین الفاظ و معانی قرآن برقرار است. تناسب بین سوره ها و تناسب بین برخی از مجموعه آیات یک سوره ـ که در مواقع مختلف نازل شده اند ـ مورد اختلاف دانشمندان قرآن شناس است. برخی به این قسم از تناسب قایل بوده و سخت از آن دفاع کرده اند تا جایی که یکی از مفسران، تفسیر خود را «نظم الدرر فی تناسب الآیات و السور» نامیده است. در مقابل، عده ای نیز چنین تناسبی را ـ به ویژه بین سور قرآن ـ نپذیرفته اند. هر دو اندیشه بر مبانی چندی مبتنی است. در این مقاله ضمن بحث از مبانی طرفین و گزارش دلایل موافقان و مخالفان. از اندیشه ی تناسب بین همه ی اجزای قرآن جانب داری شده و به بیان تناسب بین آیاتی پرداخته شده است که به ظاهر نامتناسب می نمایند.
جایگاه بحث تناسب
موضوعی که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد، به صورت پراکنده در بسیاری از تفاسیر مورد بحث قرار گرفته و با عناوین مختلفی چون تناسب و مناسبت، (از تعابیری است که فخر رازی در این مورد به کار برده است. و.... ابوحیان نیز در البحر المحیط این تعبیر را به کار گرفته است.اتصال (پیوستگی)، تعبیری است که طبرسی در مجمع البیان آن را به کار برده است. فخر رازی نیز در برخی موارد از آن استفاده نموده است. نظم عنوان این مبحث در مجمع البیان بوده و فخر رازی هم در مفاتیح الغیب از این تعبیر استفاده نموده است.و تعلق فخر رازی در پاره ای موارد از این تعبیر استفاده نموده است. معرفی شده است.
معنای مناسبت
«مناسبت» در لغت به معنای پیوند و اتصال دو چیز با یکدیگر ، همانندی، قرابت و نزدیکی است و در اصطلاح به پیوند میان دو چیز به هر جهتی که باشد اطلاق می شود.
مفهوم مناسبت در علوم قرآنی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس