تمهیداتی بر نظریه زبان

پیشنهاد کاربران

تمهیداتی برنظریه زبان کتابی به نویسندگی لویی یلمزلف است که توسط محمدامین شاکری ترجمه شده و در سال ۱۳۹۸ توسط نشر شرکت سهامی انتشارات خوارزمی به زبان فارسی منشتر شد. این کتاب در زمینه زبانشناسی بوده و در زمستان ۱۳۹۸ در فهرست نامزدهای دریافت جایزه کتاب سال قرار گرفت.
...
[مشاهده متن کامل]

کتاب تمهیداتی برنظریه زبان به عنوان یکی از برگزیدگان سی و هفتمین دوره کتاب سال ایران انتخاب شد. برگزیدگان و شایستگان تقدیر سی و هفتمین دوره کتاب سال در ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ در تالار وحدت با حضور حسن روحانی، معرفی شدند
مترجم در بند نخست پیشگفتار چنین می نویسد:
کتاب کلاسیک تمهیداتی بر نظریه ی زبان نماینده ی شاخص ژرف ترین و پیچیده ترین نظریه ای است که تا کنون در باب زبان وضع شده است: گلوسم شناسی. در این کتاب بسیار سخت خوان، شالوده های این نظریه که ویژگی های بارزش درون ماندگاری و کل گرایی مطلق است، به نیکی تشریح شده است. خاستگاه مستقیم نظریه ی گلوسم شناسی همان چرخش زبانی اندیشه در اوایل قرن بیستم است که با انتشار کتاب دوره ی زبان شناسی عمومی فردینان دو سوسور محقق گشت. البته یلمزلف بسیار پا فراتر می گذارد: او با معرفی گلوسم شناسی اش به عنوان علمی عمومی و شالوده ای معرفت شناختی، ایده های سوسور را تا سرحدات شان پی می گیرد و موجبات و الزامات پروژه و جنبش فکری عظیمی در مطالعات زبان ( انسان و جهان ) را فراهم می سازد؛ جنبشی که بنا به مقتضیات تاریخی پس از گام های نخست یلمزلف دیگر از حرکت بازایستاد. ژولین گرماس نام آشنا، بانی و نظریه پرداز اصلی مکتب نشانه شناسی پاریس، در پیش گفتاری که بر ترجمه ی فرانسوی کتاب تمهیدات ( 1971 ) می نویسد، درباره ی رابطه ی یلمزلف و ایده های سوسور می گوید: « خلف راستین و شاید تنها وارث حقیقی سوسور بود که توانست تمام مقاصد و ایده های او را روشن سازد و آن ها را به معین ترین شیوه صورت بندی کند».
در پیشگفتار مترجم می خوانیم:
کتاب تمهیداتی بر نظریه ی زبان از ۲۳ بخش تشکیل شده است. یلمزلف کتاب را با توصیفی درخشان و پوئتیک از زبان می آغازد و از قِبل آن تعهدات اش را نسبت به ابژه ی پیچیده و اشباع کننده ی نظریه ( یعنی زبان ) روشن می سازد. او کتاب را پس از گسترش حداکثری چشم انداز نظریه با نشان دادن وفای به عهدش به پایان می برد. یلمزلف در بخش های نخست کتاب ( بخش های ۱ تا ۸ ) در کنکاشی معرفت شناسانه رویکرد ویژه ی خود به مفهوم «نظریه» و ارتباط آن با ابژه ی ویژه ی «زبان» را معرفی می کند. در ادامه ( بخش های ۹ تا ۲۲ ) ، بدون گام بیرون نهادن از حیطه ی معرفت شناسی، نظام تعاریف تمهیدات گلوسم شناسی را در سیر استدلالی پیچیده و شبکه واری معرفی می کند. این نظام از ۱۰۸ مفهوم تشکیل شده است که برای کل نظام ۵ اصل ( که همگی از اصل واحد «تجربی» مشتق شده اند ) معرفی می شود. کل مفاهیم دخیل در نظام تعاریف به همراه روابط پایگانی بینشان در پیوستی به متن کتاب الصاق شده است. این پیوست راهنمای بسیار مناسبی برای درک نظام مفهومی تمهیدات فراهم می آورد.

تمهیداتی بر نظریه زبان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تمهیداتی_بر_نظریه_زبان

بپرس