تلخون

گویش مازنی

/talKhoon/ ترخون – سبزی خوردنی

پیشنهاد کاربران

1ـ تلخون
خانواده گیاه : ASTERACEAE
نام علمی گیاه : Artemisia dracunculus
تلخون ( ترخون ) یکی از گیاهان معطر نسبتاً پر استفاده می باشد که به عنوان سبزی نیز تولید و مصرف می گردد. تلخون گیاهی است علفی و چند ساله از خانواده کاسنی که ارتفاع آن تا یک متر نیز می رسد. برگ های باریک و بلند آن به رنگ سبز روشن و براق هستند. گل های زرد رنگ این گیاه به صورت گل آذین خوشه در انتهای ساقه اصلی نمایان می شوند. نام گونه این گیاه ( دراکونکولوس ) از کلمه ی دراگون به معنای اژدها گرفته شده است و علت این نامگذاری اثرات شفابخش این گیاه در درمان نیش خوردگی انسان از مارها و حیوانات سمی می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

ترکیبات شیمیایی و فرآوری
خشک کردن این گیاه در محل سایه سبب حفظ رنگ و میزان مواد موثره آن می گردد. البته استفاده از خشک کن های صنعتی در مورد این گیاه رونق فراوانی دارد و بدین منظور از دمای 40 درجه سانتیگراد استفاده می شود. مهمترین ماده موثره این گیاه اسانسی به رنگ زرد کم رنگ است که میزان آن بین 1 تا 3 درصد گزارش شده است. مهمترین اجزای اسانس ترخون عبارتند از استراگول ( 40 تا 70 درصد ) ، آلفا پینن، بتا پینن، لیمونن، میرسن و . . . .
خواص درمانی و کاربردها
تلخون یکی از گیاهان معطر پر استفاده در صنایع غذایی می باشد و این گیاه به طور گسترده در صنعت تولید مواد اولیه آشپزی و همچنین کنسروسازی کاربرد دارد. تلخون به دلیل افزایش ترشح اسید معده و خاصیت اشتها آوری از قدیم الایام به عنوان ادویه مخصوص گوشت مورد توجه بوده است و سبب کاهش فشارخون هم می شود. همچنین در منابع علمی از این گیاه به عنوان کاهش دهنده درد دندان و دارای خاصیت ضد کرم یاد شده است.
مردم اروپا در قرن شانزدهم از گیاه تلخون به عنوان ادویه ی مخصوص گوشت استفاده می کردند.
2ـ تلخون نام یکی از داستان های صمد بهرنگی است.
طغرل طهماسبی

بپرس