تقاسیم العلل

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تقاسیم العلل (کتاب التقسیم و التشجیر). التقسیم و التشجیر (تقاسیم العلل) از جمله نگاشته های ابتکاری پزشک و فیلسوف مشهور ایرانی حکیم محمد بن زکریای رازی (متوفی 313ق) است.
رازی در این اثر به نحوه ای موجز و مختصر ولی با بیان عناصر اصلی در تشخیص و علاج به بررسی بیماری ها پرداخته است. با توجه به اینکه رازی در این کتاب و در مواضع متعددی از آن حواله به کتاب المنصوری فی الطب می دهد. از سوی دیگر رازی در کتاب دیگرش الطب الروحانی نامی از این کتاب به میان نمی آورد در حالی که از بسیاری نگاشته های طبی دیگرش یاد می کند به نظر می رسد تألیف کتاب تقاسیم العلل مربوط به دهه آخر عمر رازی است.
کتاب حاوی 150 باب است که در این برنامه تنها جلد اول کتاب مشتمل بر پنجاه باب آمده است. ترتیب ابواب و چینش مباحث این اثر همانند بسیاری از کتبی است که پیرامون مبحث بیماری ها و معالجه آنها به رشته تحریر درآمده است، یعنی از بیماری های سر شروع شده و با مبحث بیماری های عمومی (همانند تب) پایان پذیرفته است. مبحث ابتدایی این اثر داءالثعلب و مبحث پایانی آن جدری و حصبه است.
شیوه تحریر مباحث و بیان آنها نیز نسبتاً خالی از پیچیدگی است. مؤلف در هر باب ابتدا بیماری را معرفی نموده، سپس متعرض علت و سبب آن می شود همچنین انواع و گونه های هر بیماری را بیان می کند و در پایان معالجه هر یک را ذکر می نماید.
کتاب تقاسیم العلل مملو از مصطلحات طبی است از این رو در نگارش فرهنگ نامه های طبی منبعی سودمند به شمار می رود.

پیشنهاد کاربران

بپرس