تعلیقه علی العروه الوثقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «تحریر العروة الوثقی و تلیه تعلیقة علی العروة الوثقی»نوشته آیت الله سید مصطفی خمینی، شامل دو بخش می باشد که هر دو،شرح و تعلیقه کتاب عروة الوثقی تألیف آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی است. کتاب به عربی نگاشته شده و توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی نشر یافته است. در پایان کتاب فهرست مطالب و در پاورقی آدرس آیات و روایات مورد استناد ارائه گردیده است.
آسان سازی متن عروه و گلچین کردن مسائل مورد ابتلای مقلدین در بخش اول، و اعمال نظر و ایده پردازی در فروع کتاب عروه در بخش دوم است.
کتاب در دو بخش کلی فراهم آمده است. بخش اول شامل کتاب التقلید والاحتیاط و کتاب الطهارة (12 فصل) است. شیوه بحث در این بخش خلاصه گویی مسائل و مطالب مندرج در کتاب عروة الوثقی است. بخش دوم شامل حواشی مؤلف بر کتاب عروة الوثقی است که متن اصلی در بالا و حواشی مؤلف به صورت شماره گذاری در پایین آن آمده است. در این قسمت نویسنده،کتاب الطهارة را در 15 فصل و صوم را در دو فصل آورده است.
بخش اول کتاب به موضوع تقلید و احتیاط و طهارت پرداخته و طی 74 مسئله به لزوم یاد گرفتن احکام مورد نیاز، عدم صحت اعمال عامی بدون تقلید و لزوم تقلید از مجتهد، تقلید از اعلم، تساوی دو عالم، شرایط مجتهد، اجتهاد مطلق یا متجزی، وجوب تفحص کردن در باره اعلم، رجوع به مجتهد زنده وچگونگی تقلید از میت و برخی مسایل دیگر اشاره می کند. در کتاب طهارت به احکام آب ها شامل: جاری، باران، حمام، چاه، مستعمل، مشکوک و نیم خورده نجس العین و در بحث نجاسات به انواع نجاسات مانند بول، غائط، سگ و خوک و دیگر موارد پرداخته است.
در بخش دوم که شامل حواشی مؤلف در کتاب الاجتهاد والتقلید است، نظرات مؤلف در پاورقی آمده که گاه مطابق با متن است و گاه مخالف و گاه تفصیل داده است. در کتاب الطهارة نیز به همان ترتیب طی فصل هایی به انواع آبهاو سپس نجاسات 12گانه پرداخته و در آن احکام منی، مردار، خون، سگ و خوک، کافر،خمر و شراب، عرق جنب از حرام و عرق شتر نجاست خوار را ذکر، و سپس طرق ثبوت نجاست را حاشیه زده و کیفیت نجس شدن و احکام خلل در قبله و نماز را آورده است. در کتاب الصوم دیدگاه های خود را در مبحث نیت و آنچه که از آن باید اجتناب کرد چون: خوردن و آشامیدن، جماع، استمنا، دروغ عمدی بستن به خدا و پیامبر و امامان، رساندن غبار غلیظ به حلق، و سر زیر آب کردن را،ذیل کتاب عروة الوثقی بیان می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس