تطور المصطلح النحوی البصری من سیبویه حتی الزمخشری

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تطور المصطلح النحوی البصری من سیبویه حتی الزمخشری، تألیف یحیی عبابنه از جمله آثاری است که به بررسی تاریخی تطورات اصطلاحات نحوی مکتب بصره از زمان سیبویه تا زمان زمخشری پرداخته است.
کتاب مشتمل بر یک مقدمه، چهار باب، ده فصل و یک خاتمه است. هریک از ابواب، خود مشتمل بر چند فصل و زیرعناوینی است. شیوه نگارش نویسنده بدین ترتیب است که ابتدا معنای لغوی و اصطلاحی اصطلاح را ذکر کرده، سپس تاریخ مصطلح از زمان استعمال را خاطرنشان نموده است.
نویسنده در مقدمه اثر برای اینکه تفاوت کار او با آثار گذشتگان آشکار شود، به پیشینه آثاری که در موضوع کتاب نوشته شده، اشاره نموده است. «سیبویه إمام النحاة»، نوشته علی النجدی ناصف و «المدارس النحویة» نوشته شوقی ضیف از جمله این آثار است. همچنین در مقدمه برخی آثار نحوی مانند: مقدمه تحقیقی محمد عبدالخالق عضیمه بر کتاب «المقتضب» مبرّد، به این موضوع پرداخته شده است. وی به برخی پایان نامه هایی نیز که در این زمینه نوشته شده، اشاره کرده است .
باب اول کتاب در ضمن سه فصل به تقسیم ثلاثی کلمه (اسم، فعل و حرف) و اصطلاحاتی که بصریون برای آن ها استفاده کرده اند. همچنین معنای فعل و اصطلاحاتی که در تعبیر از آن استفاده شده و نیز اصطلاحات بصریون در افعال لازم و متعدی و افعال ناقصه و مقاربه و اسماء افعال بیان شده است. بحث از مصطلحات اعراب و بناء و اقسام هرکدام و حرکات اعرابی و مرفوعات و مصطلحات مبتدا و خبر و مانند آن از دیگر مباحث این باب است .
در باب دوم کتاب نیز در ضمن سه فصل از جمیع منصوبات و نیز از توابع و مذاهب نحویین در استعمال آنها و اصطلاحاتی از این دست بحث شده است .

[ویکی فقه] تطور المصطلح النحوی البصری من سیبویه حتی الزمخشری (کتاب). «تطور المصطلح النحوی البصری من سیبویه حتی الزمخشری»، تألیف یحیی عبابنه است.
«تطور المصطلح النحوی البصری من سیبویه حتی الزمخشری»، تألیف یحیی عبابنه از جمله آثاری است که به بررسی تاریخی تطورات اصطلاحات نحوی مکتب بصره از زمان سیبویه تا زمان زمخشری پرداخته است.
ساختار
کتاب مشتمل بر یک مقدمه، چهار باب، ده فصل و یک خاتمه است. هریک از ابواب، خود مشتمل بر چند فصل و زیرعناوینی است. شیوه نگارش نویسنده بدین ترتیب است که ابتدا معنای لغوی و اصطلاحی اصطلاح را ذکر کرده، سپس تاریخ مصطلح از زمان استعمال را خاطرنشان نموده است.
گزارش محتوا
نویسنده در مقدمه اثر برای اینکه تفاوت کار او با آثار گذشتگان آشکار شود، به پیشینه آثاری که در موضوع کتاب نوشته شده، اشاره نموده است. «سیبویه إمام النحاة»، نوشته علی النجدی ناصف و « المدارس النحویة» نوشته شوقی ضیف از جمله این آثار است. همچنین در مقدمه برخی آثار نحوی مانند: مقدمه تحقیقی محمد عبدالخالق عضیمه بر کتاب «المقتضب» مبرّد، به این موضوع پرداخته شده است. وی به برخی پایان نامه هایی نیز که در این زمینه نوشته شده، اشاره کرده است.
← باب اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس