تشنر فرانتس گوستاو

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فرانتس تشنر مستشرق معروف و دانشمند آلمانی در هشتم سپتامبر 1888م، در شهر بایرن آلمان به دنیا آمد. دوران کودکی او در شهر برلن گذشت. او از سال 1909م در دانشگاه های: بن، برلن، مونیخ، ارلانکن و کیل به تحصیلات عالیه پرداخته و در سال 1912م از دانشگاه کیل درجه دکتری در فلسفه گرفته و در همان سال ازدواج کرد. از این پس در شهرهای پاریس و لندن تحصیلاتش را ادامه داد و در جولای 1915م به خدمت نظام رفت و در جنگ جهانی اول شرکت کرد. سال های 19-1918م از عمر او در مصر گذشت؛ در این مدت به عنوان اسیر جنگی زندانی بود.
پس از آزادی از زندان و ادامه مطالعات خود، به سال 1922م به احراز مقام دانشیاری در دانشگاه مونستر نایل شد و از سال 1929م استاد بی کرسی این دانشگاه بود. در سال 1935م به مقام استاد باکرسی دانشگاه مونستر ارتقاء یافت. تشنر تا سال 1956م در دانشگاه مونستر به تدریس تاریخ اسلام و زبان و ادبیات فارسی و عربی و ترکی اشتغال داشت و در این تاریخ بازنشسته شد.
صورت مجموعه آثار وی که در یادنامه او مذکور است، از پشتکار و کوشش فراوان او در مدت پنجاه سال کار و مطالعه مدام حکایت می کند. نخستین اثر وی، به سال 1912م منتشر شد. مجموعه کارهای علمی او، 138 فقره است و در دائرة المعارف های مختلف، 43 مقاله دارد.
چنان که گفته شد، اهمیت آثار تشنر در باب گروه های فتوت اسلامی است؛ قریب سی و پنج سال است که وی درین زمینه کار و تحقیق می کند و علاوه بر کتاب ها و مآخذ مختلف، اکثر فتوت نامه های موجود به زبان های فارسی، عربی و ترکی را از نظر گذرانده و راجع به آن ها مقالات و آثار متعدد و مفصلی منتشر کرده است.
تاریخچه جغرافیا در تمدن اسلامی
دانش جغرافیایی مسلمانان: تاریخچه آراء، آثار و نقشه های جغرافیایی در تمدن اسلامی

دانشنامه آزاد فارسی

تِشْنِر، فرانْتْس گوستاو (۱۸۸۸ـ۱۹۶۷)(Taeschner, Franz Gustav)
خاورشناس آلمانی. دورۀ دبستان و دبیرستان را در برلین گذراند و سپس از ۱۹۰۹ تا ۱۹۱۲ در دانشگاه های بُن، برلین، مونیخ، ارلانگن و کیل درس خواند و از دانشگاه کیل دکتری فلسفه گرفت. در جنگ جهانی اول شرکت داشت و مدتی در مصر اسیر جنگی بود (۱۹۱۸ـ۱۹۱۹). از ۱۹۲۲ در دانشگاه مونستر تدریس کرد و استاد تاریخ اسلام و زبان و ادبیات فارسی، عربی و ترکی در این دانشگاه بود (۱۹۲۲ـ۱۹۵۶). به ترکیه، مصر و در ۱۹۵۶/۱۳۳۵ش به ایران سفر کرد. وی پژوهش های گسترده ای دربارۀ آیین و گروه های فتوت یا جوانمردی در میان مسلمانان و فتوّت نامه های اسلامی انجام داده، و مقالاتش در دانشنامه های گوناگون، ازجمله دایرةالمعارف اسلام، چاپ شده است. از آثارش: ویرایش فتوّت نامۀ هاتفی (لایپزیگ، ۱۹۳۲)؛ ویرایش فتوّت نامۀ ناصری (لایپزیگ، ۱۹۴۴)؛ شبکۀ راه های آناتولی از روی مآخذ عثمانی، در دو جلد (۱۹۲۴ـ۱۹۲۶)؛ تاریخ جهان عرب (۱۹۴۴).

پیشنهاد کاربران

بپرس