تسع رسائل فی الحکمه و الطبیعیات

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات (کتاب). «تسع رسائل فی الحکمه و الطبیعیات»، مجموعه نه رساله در موضوعات گوناگون فلسفی و طبیعی، از جناب ابن سینا و به زبان عربی است.
کتاب، دارای نه رساله در این موضوعات است: طبیعیات،اجرام علوی، قوا و ادراکات انسانی،حدود، اقسام علوم عقلی، اثبات نبوات، معانی حروف هجائیه، عهد و علم اخلاق. در پایان کتاب،قصه سلامان و ابسال ذکر شده است.

[ویکی نور] «تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات»، مجموعه نه رساله در موضوعات گوناگون فلسفی و طبیعی، از جناب ابن سینا و به زبان عربی است.
کتاب، دارای نه رساله در این موضوعات است: طبیعیات، اجرام علوی، قوا و ادراکات انسانی، حدود، اقسام علوم عقلی، اثبات نبوات، معانی حروف هجائیه، عهد و علم اخلاق. در پایان کتاب، قصه سلامان و ابسال ذکر شده است.
برخی از مطالبی که در رساله اول مطرح شده، عبارت است از: حکمت و اقسام آن(نظری و عملی)؛ متناهی بودن ابعاد؛ زمان؛ جهت؛ تقسیم اجسام طبیعی به دو قسم مرکب و بسیط(مرکب؛ یعنی جسمی که از اجسام مختلف الطبائع تشکیل یافته و بسیط؛ یعنی جسمی که از اجسام مختلف الطبائع متشکل نگردیده است)؛ آثار اجسام علوی(تأثیر خورشید و ماه از همه آشکارتر است، اما کواکب دیگر گر چه تأثیرات و افاضاتشان حق است ولی پنهان است و به آسانی قابل دست رسی نیست).
برخی از مباحث رساله دوم عبارت است از: انحصار اجسام طبیعی در دو قسم مرکب و بسیط(مرکب؛ یعنی جسمی که وجود و نوعیتش به سبب اجتماع اجسام مختلف الطبائع و الانواع در آن است، مانند حیوان و بسیط؛ یعنی جسمی که چنین نیست بنا بر این در وهم و عقل جز به اجسام متشابه الطبائع و الانواع قابل انحلال نمی باشد، مانند آب)؛ تقلید عالم طبیعی از عالم الهی در مسائل مربوط به وضعیت مبدأ اجسام؛ نظر طبیعیون در مورد مکان داشتن جسم بسیط و مختص بودنش به مکان معین؛ حرکت افلاک و میل آنها؛ نسبت میان افلاک و عناصر اربعه(زمین که یکی از عناصر اربعه است، در نهایت بعد، نسبت به افلاک بوده و آتش که یکی دیگر از عناصر اربعه می باشد، در نهایت قرب است و...)؛ وجود قوای طبیعی، گاهی دراجرام بسیط بوده و گاهی در اجرام مرکب(در اجرام بسیط، مانند اینکه سوزندگی از شئون طبیعت ناریه می باشد و در اجرام مرکب، مانند اینکه سقمونیا برای درمان اسهال صفراوی مناسب است و...)؛ افاضاتی که از کواکب ثابته به زمین می رسد.
پاره ای از مطالب مطرح شده در رساله سوم عبارت است از: انقسام انسان به دو بعد سر و علن(جسم محسوس انسان با اعضا و جوارحش که حس بر ظاهر آن وقوف دارد و علم تشریح بر باطنش، علن انسان هستند و قوای روح انسان نیز سر انسان را تشکیل می دهند)؛ انقسام قوای روح انسان به دو قسم موکل بالعمل(عمل سه گونه است: نشئی، انسانی و حیوانی و ادراک دو گونه می باشد: حیوانی و انسانی)؛ توضیح در مورد روح انسانی و چگونگی ارتسام صور معقولات در آن؛ روح قدسی و ویژگی های آن؛ توضیح در باره لوح و قلم و کتابت(لوح و قلم هر کدام ملکی است روحانی و کتابت در واقع تصور حقایق می باشد).

[ویکی فقه] تسع رسائل فی الحکمه و الطبیعیات (کتاب). «تسع رسائل فی الحکمه و الطبیعیات»، مجموعه نه رساله در موضوعات گوناگون فلسفی و طبیعی، از جناب ابن سینا و به زبان عربی است.
کتاب، دارای نه رساله در این موضوعات است: طبیعیات،اجرام علوی، قوا و ادراکات انسانی،حدود، اقسام علوم عقلی، اثبات نبوات، معانی حروف هجائیه، عهد و علم اخلاق. در پایان کتاب،قصه سلامان و ابسال ذکر شده است.
گزارش محتوا
۱. ↑ تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات، ابن سینا، ص۲.۲. ↑ تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات، ابن سینا، ص۳۹.۳. ↑ تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات، ابن سینا، ص۶۰.۴. ↑ تسع رسائل فی الحکمة و الطبیعیات، ابن سینا، ص۱۰۴.۵. ↑ نور/سوره۲۴، آیه۳۵.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس