ترکستان نامه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ترکستان نامه (کتاب). «ترکستان نامه» یا «ترکستان در عهد هجوم مغول»، اثر واسیلی ولادیمیرویچ بارتولد (۱۸۶۹- ۱۹۳۱ م) و ترجمه کریم کشاورز، تاریخ هفت صد ساله ترکستان را از زمان حضور اعراب مسلمان تا پایان استیلای مغولان، به تفصیل یاد و معرفی نموده است.
کتاب که از دو جلد تشکیل شده است، شامل مقدمه و متن می باشد که متن آن، شامل پنج فصل است و عصر نوینی را (در تاریخ آسیای میانه و تا حدی ایران) می گشاید.
گزارش محتوا
فهرست محتویات جلد اول:در جلد اول، پس از یادداشت مترجم و فهرست، شرح زندگانی آکادمیسین بارتولد (از پطروشفسکی)، مقدمه چاپ دوم متن روسی (از پطروشفسکی) و مقدمه مؤلف بر چاپ اول روسی در سال ۱۹۰۰ ذکر شده، سپس متون و منابع شامل عهد پیش از مغول (متن های فارسی و عربی که از منابع کار بارتولد بوده است، مورد ارزیابی و نقد قرار می گیرد)، بررسی آثار دوران هجوم مغول و پس از آن و کتاب های کمکی. اینها همه پیش از متن کتاب درج شده است. در ادامه، دو فصل از فصول پنج گانه متن کتاب، در این جلد ذکر می شود:
← جغرافیای ما وراء النهر
در پایان کتاب، فهارسی از قبیل فهرست عام، اشخاص، اماکن، دودمان ها و قبایل و فرقه ها، کتب و مقالات و سپس توضیح بعضی از اختصارات روسی و لاتینی ذکر شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تُرکِسْتان نامه
(یا: ترکستان در عهد هجوم مغول) نوشته واسیلی ولادیمیرویچ بارتولد (۱۸۶۹ـ۱۹۳۰)، کتابی در تاریخ اجتماعی آسیای میانه. چنان که مؤلف نیز در مقدمه کتاب یادآور شده، وی تصمیم داشت که مهم ترین دوران تاریخ آسیای میانه، یعنی دورۀ فرمانروایی مغول را موضوع مطالعۀ ویژۀ خویش برگزیند، اما چون تاریخ این سرزمین در قرون نخست اسلامی مورد مطالعه قرار نگرفته بود، لذا وی ناگزیر بخش اعظم کتاب را به پژوهش در سیر تکامل تاریخی آن منطقه، از زمان ورود اسلام تا حملۀ مغول اختصاص داد. مؤلف کوشیده است تا نشان دهد که فتح ماوراءالنهر به دست مسلمانان، موجب استقرار مناسبات جدید اجتماعی و شکل های نوین دولتی متکی به مرکزیت بیشتر و به ویژه اساس مالیاتی تازه گردید. بارتولد این کتاب را براساس منابع فراوان خطی فارسی و عربی تدوین کرد. بخش نخست کتاب در ۱۸۹۸ و بخش دوم در ۱۹۰۰ در سن پترزبورگ به زبان روسی منتشر شد و در ۱۹۲۸ به قلم مؤلف ویرایش گردید. کریم کشاورز این کتاب را از آخرین چاپ روسی آن در ۱۹۶۳ و با مراجعه به متون اصلی به زبان فارسی در ۲ جلد منتشر کرد (تهران، ۱۳۵۲ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس