تراموا در ایران

پیشنهاد کاربران

تراموا گونه ای واگن است که بر روی ریل هایی که در خیابان قرار داده شده حرکت می کند. سابقه تراموا در ایران به خط آهنی که در سال ۱۲۶۱ خورشیدی میان تهران و ری قرار داشت، بازمی گردد. این راه آهن ماشین دودی نام داشت و آن را می توان در اصل نخستین خط تراموای ایران دانست. این تراموا سرانجام در سال ۱۳۴۱ برچیده شد. قونقا نیز خط آهنی در تبریز بود که در سال ۱۲۸۰ خورشیدی دسترسی شهر به ایستگاه راه آهن را تسهیل می کرد و تا سال ۱۳۱۸ فعال بود. هم اکنون هیچ تراموای فعالی در ایران وجود ندارد اما چندین شهر در پی ساخت آن هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اراک در سال ۱۳۹۴ از ایجاد و راه اندازی سیستم تراموا در آینده ای نزدیک در شهر اراک خبر داد. استاندار مرکزی در سال ۱۳۹۸ اعلام کرد پروژه احداث مترو و تراموا برای ۱۰ سال از طرح جامع حمل و نقل اراک خارج خواهد شد.
طرح احداث تراموا در ارومیه در سال ۱۳۹۳ به طول ۹٫۵ کیلومتر از جاده گلمان خانه تا بوستان ساوالان مطرح شد. کلنگ زنی این طرح به رغم اتمام مطالعات انجام نشده است.
ضرورت احداث تراموا در اصفهان نخستین بار سال ۱۳۸۵ توسط مدیریت شهری مطرح شد. برای اصفهان سه مسیر تراموا پیش بینی شده است. مبدأ هر سه مسیر میدان جمهوری اسلامی است و از این نقطه شهر خطوط تراموا به سمت خیابان امام خمینی، میدان شهدا و میدان آزادی تعریف شده است. مطالعات این تراموا در انتظار تصویب شورای عالی ترافیک کشور است.
بخشی از مجموعه قطار شهری تبریز را تراموا تشکیل خواهد داد که مراحل مطالعاتی آن در خط ۴ متروی تبریز از سال ۱۳۹۴ آغاز شده است. از تراموا برای جابجایی مسافران در سه مسیر خط ۴ مترو، خط ۵ مترو و حد فاصل میدان راه آهن تا میدان ساعت جمعاً به طول ۵۰ کیلومتر استفاده خواهد شد.
در سال ۱۳۹۷ پیشنهادی از سوی دفتر حمل و نقل ریلی درون شهری سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور مبنی بر راه اندازی تراموا در مسیر اتوبوس های تندرو در تهران مطرح شد. در این پیشنهاد عنوان شده بود که تراموا می تواند در مسیر اتوبوس های تندرو غرب به شرق و شمال به جنوب شهر حرکت کند. کمی بعد رئیس شورای شهر تهران مخالفت خود را با این پروژه اعلام کرد. در سال ۱۴۰۱، شهردار تهران دوباره موضوع راه اندازی تراموا در تهران را از نو مطرح کرده و اوایل آبان ماه ۱۴۰۱ به صورت کوتاه اعلام کرد که" باید از الگوهای دیگر همانند تراموا و توسعه اتوبوسرانی و بازنگری خطوط اتوبوسرانی بهره بگیریم و مطالعاتی در مورد احداث تراموا شروع کرده ایم که در دو یا سه خط امکان احداث آن در تهران فراهم شود. در این راستا جلساتی برگزار شده و مشغول کار روی این موضوع هستیم. اگر این امکان فراهم شود تکیه ما روی محور انقلاب – دماوند است و طوری تنظیم خواهیم کرد که امکان جابجایی مسافر هر پنج دقیقه فراهم شود. " سخنان شهردار تهران موجی از سوالات را ایجاد کرد چراکه تا لحظه اعلام این خبر، اعضای شورای شهر اطلاعی از ایده راه اندازی تراموا در شهر تهران نداشتند و همین مسئله سبب شد تا مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه قطعا توسعه مترو اولویت اول ما در مدیریت شهری است، اعلام کند: اگر صحبت از تراموا می شود به جای اتوبوس قرار است استفاده شود. چرا که تراموا بر روی ریل حرکت کرده و برقی است و آلودگی در هوا ایجاد نمی کند؛ اما شهر ما پر از چهارراه است و اگر قرار باشد تراموا نیز با هشت واگن به مانند اتوبوس های بی آر تی پشت چهارراه ها در ترافیک بمانند باید فکری به حال آن کرد، اما معتقدم که باید مطالعات دقیقی در مورد تراموا انجام شود تا مثل مونوریل نشود. مدیرعامل شرکت متروی تهران، محسن هرمزی در مورد سرانجام ساخت تراموا در تهران، اظهار کرد: مطالعاتی از ۱۰ سال پیش برای احداث خطوط «تراموا» انجام شده است. از آنجایی که ما به دنبال خلق خدمات جدید در پایتخت هستیم، بار دیگر انجام مطالعات احداث «تراموا» را مورد بازنگری قرار داده ایم تا علاوه بر تکمیل و ساخت خطوط جدید مترو از ظرفیت «تراموا» هم برای کاهش بار ترافیک استفاده کنیم. وی با بیان آنکه ما به دنبال راهکارهای جدیدی هستیم که بار ترافیک شهر را کاهش دهیم و پروژه هایی که احداث می شود هزینه خود را از محل اجرای همان پروژه تأمین کند، تصریح کرد: در حال حاضر مشغول مطالعه ساخت «تراموا» در مسیرهای مشخص جمهوری - بهارستان و آزادی تا ترمینال شرق ( خیابان دماوند ) هستیم تا به جای خطوط بی آر تی موجود از «تراموا» استفاده می شود.

تراموا در ایران
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تراموا_در_ایران

بپرس