تذکره مجالس النفائس

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تذکره مجالس النفائس، اثر میر نظام‎الدین علی‎شیر نوائی، در سال 896ق، تألیف شده است. این اثر فهرستی است از از فضلا، شعرا و گویندگان قرن نهم هجری قمری. در این کتاب دو ترجمه از مجالس به اهتمام و با مقدمه علی‎اصغر حکمت ارائه شده است.
اولین بخش کتاب با نام لطائف‎نامه مشتمل بر مقدمه، نه مجلس و یک خاتمه است که مجلس نهم در نه قسمت ارائه شده است. این بخش از کتاب، حاوی شرح حال 574 شخصیت است که شرح حال شخصیت آخر در خاتمه ذکر شده است. در خاتمه کتاب شرح حال میر کمال‎الدین شاه حسین به‎عنوان شخصیت 574 ذکر شده است. بخش دوم کتاب با ترجمه حکیم شاه محمد قزوینی مشتمل بر مقدمه و شرح حال 549 شاعر است که در ضمن هشت بهشت ارائه شده است.
محقق کتاب در مقدمه‎اش بر مجالس النفائس ابتدا اصل و ترجمه کتاب را این‎گونه معرفی می‎کند: «چون اصل این کتاب به ترکی جغاتائی است و نسخه ترکی آن باآنکه در تهران متعدد و فراوان و در دسترس می‎بود، ولی استفاده از آن متعسر می‎نمود، در صدد برآمد که نسخه‎ای از ترجمه فارسی آن به‎ دست آورد و آن ترجمه‎ای است به نام «لطائف‎نامه» که نسخه‎ای از آن در موزه بریتانیا... موجود است...»‏.
وی در رابطه با جایگاه مجالس النفائس در تاریخ ادبیات ایران چنین می‎نویسد: «اگر کتبی که در شرح حال و مقال بزرگان سخن نوشته شده است از قدیم الایام تا زمان حال را یک سلسله مرتب فرض کنیم، حلقه‎ای که دو کتاب تذکرة الشعراء دولت‎شاه سمرقندی و تحفه سامی سام‎میرزای صفوی را به یکدیگر وصل کند همانا این کتاب و اضافات ترجمه‎های بی‎نظیر آن خواهد بود و در حقیقت آن «حلقه مفقوده» اینک موجود شده و این سلسله منفصل را به یکدیگر متصل کرده است»‏.
علی‎اصغر حکمت این کتاب را آئینه بزرگی دانسته که منظره عظیم ادبیات فارسی در قرن نهم از صحائف آن منعکس است. همچنین با مطالعه این اثر «در برابر خواننده دورنمایی از سیر شعر و فنون آن در سراسر ممالک فارسی‎زبان از سمرقند تا شیراز و از بدخشان تا تبریز نمایان می‎گردد و این جماعت گویندگان که از هر صنف و طبقه از سلاطین و امرا و وزرا و علما و مشایخ صوفیه و قضات و طلاب علم و سپاهیان و ارباب صنایع در آنها موجودند، در حقیقت نماینده کامل ادبیات این قوم و ملت در طول یک‎صد سال می‎باشند»‏.
در شرح حال و تاریخ زندگانی نظام‎الدین علی‎شیر، ارباب تواریخ و سیر چه در زمان او و چه بعد از او تحقیقات بسیاری کرده‎اند که محقق اثر به بخش‎هایی از آنها اشاره کرده است. خود مؤلف نیز در چند جا از کتابش اشاره به روابط و آشنایی‎های خود با بسیاری از رجال معروف معاصرش نموده است‏.

پیشنهاد کاربران

بپرس