تحفه الفتی فی تفسیر سوره هل اتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تحفة الفتی فی تفسیر سورة هل أتی، از آثار غیاث الدین منصور دشتکی شیرازی (866 - 948ق) است که در آن، آیات هفتاد و ششمین سوره قرآن کریم را که به نام های «انسان»، «دهر» و «هل أتی» نامیده می شود، به صورت تفسیر ترتیبی و به شیوه ای مختصر با گرایش فلسفی و عرفانی و تأویلی توضیح داده است.
این اثر پژوهشی، به زبان عربی قدیمی و سرشار از اصطلاحات فنی کلامی، فلسفی و عرفانی نوشته شده و با تصحیح و مقدمه عالمانه سرکار خانم پروین بهارزاده و همراه ترجمه ای شیوا به زبان فارسی و نیز تعلیقات دو زبانه (عربی - فارسی) از ایشان منتشر گردیده است.
اثر حاضر، از مقدمه مصحح و متن اصلی کتاب (شامل مقدمه و 26 مشرق به ترتیب آیات سی ویک گانه سوره انسان) تشکیل شده است. هرچند زبان و ادبیات مقدمه مصحح این اثر، فارسی و متناسب با نسل معاصر، روان و زیبا است، ولی زبان متن اثر، چنین نیست و عربی قدیمی و سرشار از اصطلاحات فلسفی و عرفانی است و البته تعلیقات مصحح که به صورت دو زبانه (عربی - فارسی) نوشته شده، چنین مشکلی ندارد و روشن و رسا است.
مصحح از منابع قابل توجهی (169 کتاب فارسی و عربی و 5 مقاله فارسی) از آثار مهمّ اندیشمندان قدیم و جدید برای تولید اثر حاضر بهره برده است.
شیوه نویسنده در این اثر، پژوهشی است و در آن کوشیده است افزون بر نقل و بیان آرای دیگران، نقدها و نوآوری های خود را نیز شرح دهد.

دانشنامه آزاد فارسی

تُحفَةالفَتی فی تَفسیر سورِة هَل اَتی
رساله ای به عربی، بر ۲۶ «مشرق» در تفسیر سورۀ دهر، تألیف غیاث الدین منصور دشتکی. مؤلف به مناسبت آیه های این سوره به طرح پاره ای از مباحث کلامی، فلسفی و حتی عرفانی پرداخته و به اقتضای سوره از آموزه هایی چون انسان حادث ابدی، کیفیت خلق انسان، اوصاف ابرار و اهل بهشت، وحی، قدرت الهی، لوح محفوظ، مشیت و سعادت حقیقی سخن گفته است. این رساله به تصحیح پروین بهارزاده به چاپ رسیده است (۱۳۸۱ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس