تحریرالوسیله

پیشنهاد کاربران

تحریرالوسیله اثری از روح الله خمینی به زبان عربی شامل فتاوای وی در تمامی ابواب فقه به روش غیراستدلالی است. وی این کتاب را به عنوان حاشیهٔ کتاب وسیلة النجاة ابوالحسن اصفهانی نوشته است. نویسنده سعی کرده حاشیه خود را با کمترین تغییر در متن وسیلهٔ النجاهٔ به آن بیفزاید. وسیلة النجاة که خمینی اعتقاد بسیاری به آن داشت خود حاشیه ای بر کتاب ذخیرة الصالحین محمدکاظم طباطبایی یزدی است.
...
[مشاهده متن کامل]

این کتاب اولین بار در نجف در زمان اقامت نویسنده اش در این شهر منتشر شد. خلاصه ای از آن به زبان عربی نیز به نام «زبدة الاحکام» منتشر شده است.
تحریرالوسیله اثر عمیقی نیز بر نظام حقوقی ایران در دوران جمهوری اسلامی گذاشته است. علاوه بر آن که در تدوین و اصلاح بسیاری از قوانین به آن رجوع می شود، در بسیاری از آراء دادگاه ها نیز به آن استناد شده است.
این کتاب حاشیه ای بر کتاب وسیلةالنجاة سید ابوالحسن اصفهانی ( وفات: ۱۳۶۵ قمری ) است. کتاب اصفهانی نیز حاشیه ای بر کتاب ذخیرة الصالحین سید محمدکاظم طباطبایی یزدی ( وفات: ۱۳۳۷ قمری ) است. خمینی در دوران اقامت در قم بر کتاب وسیلةالنجاة حاشیه نگاشت. اما احترام نویسنده به مرجع تقلید وقت، سید حسین بروجردی ( متوفی ۱۳۴۰ خورشیدی ) ، مانع او از چاپ و انتشار این اثر شد. اما بعدها به طور جداگانه و چند بار نیز همراه با وسیلة النجاة به چاپ رسید. تبعید خمینی به شهر بورسای ترکیه در ۱۳۴۳ خورشیدی فرصتی فراهم آورد تا وی آنطور که خود می گوید «از فراغتش در حدود یازده ماه اقامت اجباری در آن شهر برای وارد کردن حاشیه مذکور در متن وسیلة النجاة استفاده کند و آن حواشی را به صورت متن مستقلی درآورد تا استفاده از آن آسان تر باشد و نیز بر آن مسائل مورد نیاز روز را بیفزاید و آن را «تحریر الوسیلة» بنامد». به نظر می رسد در آن زمان تحریر الوسیلة مانند وسیلة النجاة به کتاب المیراث ختم می شده است.
چندین ترجمهٔ فارسی از تحریرالوسیله موجود است. از جمله: ترجمه محمدباقر موسوی همدانی در چهار جلد، ترجمهٔ علی اسلامی و قاضی زاده زیرنظر محمد مؤمن قمی و حسن طاهری خرم آبادی، ترجمهٔ بخش هایی از تحریر الوسیلة به قلم عبدالکریم بی آزار شیرازی با اضافات. ترجمه دیگر از هاشم نوری کرمانشاهی در چهار جلد نیز موجود است. ۱۳۶۴ تحریر الوسیله ترجمه هاشم نوریی ترجمهٔ ترکی استانبولی این کتاب هم توسط عبدالله اون آلان انجام شده و در سال ۱۳۸۹ انتشارات احسان در استانبول جلد دوم آن را با تیراژ ۱۵۰۰ نسخه منتشر کرد.

تحریرالوسیلهتحریرالوسیله
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تحریرالوسیله

بپرس