تحریر القواعد المنطقیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تحریر القواعد المنطقیة فی شرح الرسالة الشمسیّة، تألیف قطب الدین محمد بن محمد رازی (766/776ق)، از جمله شروح عربی کتاب الرسالة الشمسیّة نجم الدین علی کاتبی قزوینی (متوفی 675ق) است. این کتاب به درخواست غیاث الدین محمد وزیر سلطان ابوسعید بهادرخان در سال 728ق، نگارش شده است . در ذیل صفحات کتاب نیز حاشیه سید شریف جرجانی (متوفی 816ق) ارائه شده است.
کتاب به شیوه «قال - أقول» نگارش شده؛ بدین ترتیب که نویسنده با لفظ «قال» بخشی از عبارت کاتبی را به طور کامل آورده و پس از آن با لفظ «أقول» به شرح و توضیح آن پرداخته است.
این کتاب، ثمره فعالیت علمی سه تن از معروف ترین حکما و علمای منطق بوده و لذا مورد توجه مدرسین و محققین این فن قرار گرفته است. این افراد عبارتند از:
محقق در ابتدای کتاب، شرح حال، فعالیت های علمی و تألیفات هریک از این افراد را شرح داده و در آخر به معرفی رساله شمسیّه و حواشی و تعلیقات آن پرداخته است .
بنا بر گزارش حاجی خلیفه، میر سید شریف حاشیه بر تحریر القواعد را که به «حاشیه کوچک» معروف است، در سال 753؛ یعنی 63 سال پیش از فوتش به پایان رسانده که صحیح به نظر نمی رسد. جرجانی بیشتر بر مبحث «تصورات» که از مباحث فصل اول کتاب است، حاشیه زده و علاوه بر توضیح مطالب، بعضاً به تصحیح متن نیز پرداخته است. بر حاشیه میر سید شریف، حواشی بسیاری نوشته شده است. برخی از حاشیه نویسان این اثر عبارتند از: جلال الدین دوانی، عبدالعلی لکهنوی، عبدالحکیم سیالکوتی و عصام الدین اسفراینی .
فهرست مطالب و اعلام کتاب و منابع مقدمه محقق در پایان کتاب ذکر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس