تاچریسم

دانشنامه آزاد فارسی

تاچِریسم (Thatcherism)
دیدگاهی سیاسی مبتنی بر اعتقاد به کارآمدی نیروهای بازار، لزوم وجود حکومت مرکزی مقتدر، و عقیده به ترجیح داشتن خودیاری بر اتّکا به دولت، همراه با عنصر نیرومندی از ملی گرایی. این ایدئولوژی با نام نخست وزیر پیشین انگلستان، مارگارت تاچر، شناخته می شود، اما ریشه های آن به نگرش فردگرایانه ای بازمی گردد که در حزب لیبرال قرن ۱۹ و حزب محافظه کار قرن ۲۰ وجود داشت. درضمن، تاچریسم دیگر محدود به انگلستان نیست. بارونس تاچر، از زمان کناررفتن از قدرت، بنیادی خاص خویش تشکیل داده است. عناصری از تاچریسم، به ویژه تأکید بر کنترل مخارج عمومی و ترویج فرصت هایی برای موفقیت شخصی، از ۱۹۹۷ در رویکرد سیاست گذارانۀ حکومت تونی بلر گنجانده شد، اما این حکومت کوشید در قالب آنچه راه سوم خوانده شده است تأکید بیشتری بر عدالت اجتماعی و کمک به مطرودین اجتماعی به عمل آورد.

پیشنهاد کاربران

تاچریسم یک ایدئولوژی محافظه گرای بریتانیایی است که به نام مارگارت تاچر رهبر حزب محافظه کار نام گذاری شده است. این اصطلاح برای توصیف اصول و سیاست های دولت بریتانیا تحت رهبری تاچر از انتخابات عمومی سال ۱۹۷۹ تا استعفای او در سال ۱۹۹۰ و ادامهٔ آن در دولت های محافظه کار جان میجر و دیوید کامرون استفاده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

تاچریسم نمایانگر رد و واژگونی سیستماتیکِ اجماع پسا - جنگ بود. طبق این اجماع، احزاب گوناگون در بریتانیا با پذیرش اصول اقتصاد کینزی، دولت رفاه، مالکیت دولتی و اقتصاد دستوری به یک توافق دست یافته بودند. البته استثنایی نیز برای این تحولات وجود داشت که آن نیز حفظ سرویس سلامت همگانی در بریتانیا بود. اصول دقیق آنچه که تاچریسم را تشکیل می دهد و همچنین میراث خاص آن در تاریخ بریتانیا در دهه های گذشته بحث برانگیز است. از نظر ایدئولوژیک، نایجل لاوسون، وزیر خزانه داری تاچر، تاچریسم را یک قالب سیاسی می داند که بر بازار آزاد، مخارج محدود دولت، کاهش مالیات و یک ناسیونالیسم بریتانیایی در داخل و خارج از کشور تأکید می کند، توصیف کرده است.
اگر چه خود تاچر به ندرت از کلمهٔ «تاچریسم» استفاده می کرد، اما او در سخنرانی خود در مبارزات انتخاباتی سال ۱۹۸۷ در سولیهال، هنگام توصیف موفقیت های اقتصادی دولت اش اشاره کرد که «این چیزی است که من تاچریسم می نامم» .
روزنامهٔ دیلی تلگراف در آپریل سال ۲۰۰۸ در توصیف دولت غیرمحافظه کار تونی بلر نوشته بود که بلر اقدامات اصلاحی مرکزی تاچریسم از قبیل مقررات زدایی، خصوصی سازی صنایع مهم ملی، حفظ بازار کار انعطاف پذیر، به حاشیه راندن اتحادیه های کارگری و تبدیل دولت متمرکز از حکومت های محلی به حکومت مرکزی، را پذیرفته است.
تاچریسم با ایده های «اقتصاد پولی» مطرح شده فردریش هایک در کتاب «قانون اساسی آزادی» ارتباط نزدیک دارد زیرا تاچر در هنگام یک سخنرانی و پس از اینکه به میز کوبید بیان کرد که «این همان چیزی است که ما به آن باور داریم». برخلاف سیاست های دولت پیشین بریتانیا، پول گرایی تمرکز خود را از کنترل بیکاری به کنترل تورم متمرکز کرد. براساس این ایده، تورم ناشی از وجود پول زیاد در اقتصاد می باشد. بر همین اساس تاچر به دنبال کنترل عرضهٔ پول برای مهار تورم بود. البته تا سال ۱۹۷۹ تنها مارگارت تاچر نبود که بدنبال مهار تورم بوده است بلکه دنیس هیلی نخست وزیر پیشین بریتانیا نیز اقداماتی برای این هدف انجام داده بود. البته تحلیل شده است که دولت تاچر کاملاً پول گرایی را اجرا نکرده است و از سال ۱۹۸۴ به بعد دولت تاچر مجبور شده است تا این سیاست شکست خورده را کنار بگذارد.

تاچریسمتاچریسمتاچریسم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تاچریسم
تاچریسم یا تچریسم. ( علوم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ) به آن دیدگاه ها و طرز عمل در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی گفته می شود که شباهت دارند به دیدگاه ها و طرز عمل خانم مارگرت تَچر ( انگلیسی: «Margaret Thatcher»
...
[مشاهده متن کامل]
) ، سیاست مدار و نخست وزیر محافظه کار سابق انگلیسی، در این زمینه ها. برای اطلاعات بیشتر، رجوع شود به مقالۀ Thatcherism در دانشنامۀ ویکی پدیای انگلیسی.

بپرس