تافتون
/tAftun/
فرهنگ فارسی
فرهنگ عمید
پیشنهاد کاربران
نان تافتون یا تافتان نان سنتی ترد و مسطحی است که از خمیر فطیر یا خمیر «کم ورآمده» پخته می شود. این نان از آرد سفید سبوس گرفته، آب، نمک، مخمر صنعتی یا خمیر ترش طی فرآیندهای تخمیر تهیه شده و پس از شکل دهی به صورت خاص خود بر روی سطح داغ پخته می شود.
... [مشاهده متن کامل]
قرص نان تافتان به شکل دایره به قطر تقریبی ۴۰ سانتی متر به ضخامت ۳ الی ۴ میلی متر و به منظور پخت کامل و رسیدن حرارت به سطح دایره شکلی نان، سوراخ هایی را روی آن با پنجه دست یاچرخ دنده ایجاد می کنند و معمولاً در دو نوع تنور سنتی و دستگاهی و با اندازه های کوچک و بزرگ پخت می شود.
تافتان و تفتان در گویش تهرانی به تافتون بدل شده و از «تافت» یا «تفت»، به معنی تاب، تَف، تب و گرمی، و پسوندِ « - ان» ساخته شده است.
مخلوط آرد سفید، آب و مخمر که قبلاً توسط نانوا تهیه گردیده و مقداری در حدود ۲۰۰ گرم شیرهٔ خرما در هر ۱۰ کیلوگرم آرد را خمیر می کنند. خمیر را پس از مخلوط به صورت چانه های ۴۲۰ الی ۵۰۰ گرمی درآورده و ضمن پهن و یکنواخت کردن خمیر توسط وردنه با دنده های مخصوص فلزی سوراخ سوراخ نموده و به کمک بالشتک ( ناونده ) به دیوارهٔ تنور می چسبانند.






... [مشاهده متن کامل]
قرص نان تافتان به شکل دایره به قطر تقریبی ۴۰ سانتی متر به ضخامت ۳ الی ۴ میلی متر و به منظور پخت کامل و رسیدن حرارت به سطح دایره شکلی نان، سوراخ هایی را روی آن با پنجه دست یاچرخ دنده ایجاد می کنند و معمولاً در دو نوع تنور سنتی و دستگاهی و با اندازه های کوچک و بزرگ پخت می شود.
تافتان و تفتان در گویش تهرانی به تافتون بدل شده و از «تافت» یا «تفت»، به معنی تاب، تَف، تب و گرمی، و پسوندِ « - ان» ساخته شده است.
مخلوط آرد سفید، آب و مخمر که قبلاً توسط نانوا تهیه گردیده و مقداری در حدود ۲۰۰ گرم شیرهٔ خرما در هر ۱۰ کیلوگرم آرد را خمیر می کنند. خمیر را پس از مخلوط به صورت چانه های ۴۲۰ الی ۵۰۰ گرمی درآورده و ضمن پهن و یکنواخت کردن خمیر توسط وردنه با دنده های مخصوص فلزی سوراخ سوراخ نموده و به کمک بالشتک ( ناونده ) به دیوارهٔ تنور می چسبانند.






کلمه "تافتون" در زبان فارسی به معنای نان . نوعی نان گرد و مسطح و نازک است که معمولاً در تنور پخته می شود