تاریخچه پذیره اثار مولوی

پیشنهاد کاربران

کم و کیفِ پذیره شدنِ آثارِ مکتوبِ جلال الدین مولوی در ادوارِ گوناگون، یکسان نبوده است. مولوی در روزگارِ زندگیِ خود شهرتی داشت، چنان که احتمال داده اند سعدی هم در شیراز او را می شناخته است. پس از مرگش به لقبِ «مولوی» و «مولانا» شهره شد و طریقتِ مولویه توسط فرزندش، سلطان ولد و فرزندِ سلطان ولد، اولو عارف چلپی پدید آمد. در سدهٔ بعدی عمدتاً فراموش شد، مگر نزد اهالیِ خانقاه؛ تا این که سرانجام در سدهٔ چهاردهم هجری قمری، با رونقِ چاپِ حروفی در ایران و پدید آمدنِ تصحیح هایی از آثارش، ناگهان در ایران بلندآوازه و بلافاصله جهانی نیز شد، چنان که در ۲۰۰۰ م به واسطهٔ ترجمه های انگلیسیِ شعرش، پرفروش ترین نویسندهٔ آمریکا شد. در همین سده، منتقدان و مخالفانش نیز همچون دوستدارانش فراوان شدند، و از جمله احتمال دادند که بعضی ابیاتِ سعدی کنایه ای به مولوی بوده است. آثارِ مولوی از خانقاه ها بیرون آمد و جزو ادبیاتِ رسمی شد و دولت های ملی هم — هرچند محتاطانه — بدان رویِ خوش نشان دادند؛ چنان که پاره هایی عمدتاً حِکمی و اخلاقی از شعرش در کتاب های درسیِ مدارسِ ایران از دورهٔ پهلوی اول تا جمهوری اسلامی گنجانده شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

یک مولوی پژوه با دانش خود در زمینهٔ ادبیّات، فلسفه، تاریخ، عرفان و. . به بررسی و شناخت بهتر اندیشه های مولانا می پردازد و تلاش می کند جنبه های بیشتری از کوشش های وی را آشکار سازد.
مثنوی پژوه ادیبی است که مثنوی مولانا را می پژوهد. شروح متعددی بر مثنوی معنوی مولانا نوشته شده است که کاربردی ترین و قابل توصیه ترین آن ها - که خلاصه شروح مهم گذشته است - شرح کریم زمانی است که با نام شرحِ جامعِ مثنوی، تبیین شده است. شرح مهم بدیع الزمان فروزانفر با نام شرح مثنوی شریف را نیز می توان کاملترین شرح مثنوی نامید.
تاریخچهٔ زندگی مولانا با دیگر شاعران برجستهٔ پارسی گوی روشن تر است؛ زیرا تمام جزئیات زندگی او درست و دقیق ثبت شده و باقی مانده است. چنان که انگار یا او خود زندگی نامه خود را نوشته یا کسی همیشه همراه او بوده که تمام جزئیات حوادث زندگی او را ثبت کرده و برای آیندگان به ارمغان گذاشته است.

تاریخچه پذیره اثار مولوی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تاریخچه_پذیره_آثار_مولوی

بپرس