تاریخچه جغرافیا در تمدن اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخچه جغرافیا در تمدن اسلامی، تألیف فرانتس تشنر مستشرق معروف آلمانی(م 1888) در یک مجلد است. موضوع کتاب همان گونه که از نامش پیداست تاریخچه جغرافیاست که در عین اجمال از جامعیت برخوردار است.
کتاب از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول «جغرافیا» ترجمه دکتر محمدحسن گنجی و بخش دوم «نقشه جغرافیایی» ترجمه عبدالحسین آذرنگ می باشد.
تطورات علم جغرافیا به پنج دوره تقسیم و وضعیت این علم در آن مقطع زمانی به خوبی تشریح شده است. آنچه در ذیل ارائه می شود، خلاصه ای از مطالب این بخش از کتاب به ترتیب به این شرح است:
«خریطه» یا «خارطه»، که در زبان عربی امروز به نقشه جغرافیایی گفته می شود، از Carte فرانسوی گرفته شده است. در زبان عربی قدیم چندین اصطلاح برای نقشه وجود داشته که از آن جمله است: «جغرافیا» یا «جغرافیه»، که به عربی «صورةالارض» و نیز «رسم الارض»، «صفةالدنیا»، و جز آنها ترجمه شده است.
از دوران باستان نقشه نگاری در خاورمیانه مرسوم بود؛ ولی با ظهور اسلام، به لحاظ مقتضیات سیاسی و اداری دنیای رو به گسترش اسلام، توجه ویژه ای بدان مبذول گشت. در اوایل قرن سوم هجری به نخستین نقشه های عالم به زبان عربی و حاوی جزئیات برمی خوریم. آشنایی جهان اسلام در قرن دوم و اوایل قرن سوم با آثار نجومی و جغرافیایی یونانیان، هندیان و ایرانیان چنین کاری را ممکن ساخت. بدین ترتیب از این دوران تا قرن یازدهم، نقشه نگاری به صورت علمی انجام می شد و چندین مرحله تکوینی را پشت سرگذاشت که در ادامه این بخش مورد بررسی قرار گرفته است.

[ویکی فقه] تاریخچه جغرافیا در تمدن اسلامی (کتاب). «تاریخچه جغرافیا در تمدن اسلامی»، تالیف فرانتس تشنر مستشرق معروف آلمانی (م ۱۸۸۸) در یک مجلد است. موضوع کتاب همان گونه که از نامش پیداست تاریخچه جغرافیاست که در عین اجمال از جامعیت برخوردار است.
کتاب از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول «جغرافیا» ترجمه دکتر محمدحسن گنجی و بخش دوم «نقشه جغرافیایی» ترجمه عبدالحسین آذرنگ می باشد.
گزارش محتوا
پاورقی های کتاب؛ مشتمل بر مطالب و آدرس های تشنر و توضیحاتی از مترجم است. در پایان اثر نمایه عمومی به ترتیب حروف الفبا آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس