تاریخ مازندران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "تاریخ مازندران" اثر ملاشیخعلی گیلانی، تاریخی به زبان فارسی است که در سال 1044ق تدوین شده و در آن مطالبی دربار خلقت عالم و آدم، فهرستی از نامهای سلاطین ایران و حکمرانان طبرستان، دوران حکومت ایشان و ذکری از خاندانهای قدیمی مازندران در دوران شاه عباس دیده میشود.
نثر کتاب ساده و بیپیرایه بوده و به سفارش پسر خواجه محمدعلی اشرفی مازندرانی نوشته شده است.
دیباچه و مقدم مصحح به همراه مقدمهای از مؤلف، در اهمیت مازندران و تاریخ آن، ارزش، نسخ موجود و شیو تالیف کتاب آغازگر مباحث میباشد.
مطالب بدون ابواب و تقریباً به صورت تاریخ عمومی، در سه بخش کلی، از ذکر خلقت عالم و آدم(ع) آغاز و بعد از ذکر شمهای از احوال خلفا و بعضی سلاطین زمان اسلام، به فرق و خاندانهایی که در مازندران وجود داشتند میپردازد.
چنین به نظر میرسد که مؤلف، در تنظیم مطالب اولی کتاب، گاهی به کتبی همچون حبیب السیر نیز نظری افکنده، اما خود ادعا میکند که آنچه در خاطرش بوده، مرقوم کرده و بر اثر همین اتکاء به حافظه است که گاهی اشتباهاتی در مطالب اواسط کتاب در مورد نامهای سلاطین و سالهای حکمرانی ایشان پیدا میشود که در قسمت تعلیقات و تصحیحات، در اشار به پارهای از آنها، قلم فرسایی شده است.

[ویکی فقه] تاریخ مازندران (کتاب). تاریخ مازندران اثر ملاشیخعلی گیلانی، تاریخی به زبان فارسی است که در سال ۱۰۴۴ ق تدوین شده و در آن مطالبی دربار خلقت عالم و آدم، فهرستی از نامهای سلاطین ایران و حکمرانان طبرستان، دوران حکومت ایشان و ذکری از خاندانهای قدیمی مازندران در دوران شاه عباس دیده میشود. نثر کتاب ساده و بیپیرایه بوده و به سفارش پسر خواجه محمدعلی اشرفی مازندرانی نوشته شده است.
دیباچه و مقدم مصحح به همراه مقدمهای از مؤلف، در اهمیت مازندران و تاریخ آن، ارزش، نسخ موجود و شیو تالیف کتاب آغازگر مباحث میباشد. مطالب بدون ابواب و تقریبا به صورت تاریخ عمومی، در سه بخش کلی، از ذکر خلقت عالم و آدم علیه السّلام آغاز و بعد از ذکر شمهای از احوال خلفا و بعضی سلاطین زمان اسلام ، به فرق و خاندانهایی که در مازندران وجود داشتند میپردازد. چنین به نظر میرسد که مؤلف، در تنظیم مطالب اولی کتاب، گاهی به کتبی همچون حبیب السیر نیز نظری افکنده، اما خود ادعا میکند که آنچه در خاطرش بوده، مرقوم کرده و بر اثر همین اتکاء به حافظه است که گاهی اشتباهاتی در مطالب اواسط کتاب در مورد نامهای سلاطین و سالهای حکمرانی ایشان پیدا میشود که در قسمت تعلیقات و تصحیحات، در اشار به پارهای از آنها، قلم فرسایی شده است. شاید ادعای مؤلف را، در فصول آخر، بتوان پذیرفت. در این قسمت، آشفتگی و درهم آمیختگی زیادی دیده میشود و گاهی عبارات و جملات آن نارسا و نامفهوم است. با اینهمه در این قسمت کتاب، شرح رویدادهایی آمده است که در هیچیک از کتب تاریخی این دوره نیست. مطالب زیادی که حاکی از وضع زندگی اجتماعی مردم مازندران و روابط ساکنان این دیار و سنن گذشت آنان است را میتوان در این کتاب یافت.
گزارش محتوا
منوچهر ستوده در دیباچه و مقدم خود، بعد از ذکر ویژگیهای سرزمین مازندران و تاریخ آن، ضمن ارائ شرح حال بسیار مختصری از مؤلف، به بیان اهمیت، ارزش و نسخ موجود از کتاب پرداخته و یادآور میشود که این اثر، با آنکه کتابی کوچک است، اما دارای مطالب سودمندی میباشد. مؤلف در مقدم مختصر خود، بیان میدارد که دیباچه های کتب و منشآت صحف، برای حصول رضای پروردگار، به ذکر اسمای حسنای او موشح و مزین است و لذا بعد از حمد و ستایش ذات احدیت، به ذکر نعت و ثنای رسول و اولیای او علیه السّلام پرداخته و بیان میکند که سعی شده تا مطالب، «به نمطی سدید و طرزی جدید، بی آنکه مطولی ممل و مختصری مخل باشد» ارائه شود.
← ذکر خلقت عالم و آدم
فهرست مطالب در ابتدا و تعلیقات و تصحیحات مصحح، فهرست نام اشخاص، خاندانها و مکانهایی که در متن آورده شده، در انتهای کتاب آمده است. پاورقیها از آن مصحح، منوچهر ستوده بوده و به توضیح کلمات متن میپردازد.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس