تاریخ قزوین

دانشنامه عمومی

این مقاله به بررسی تاریخ منطقه قزوین می پردازد.
• یافته های کشاورزی در تپه های سگزآباد و دشتبی
• تمدن ۱۰۰۰۰ ساله منطقه دشت قزوین
کاوش ها و یافته های باستان شناسی در دشت قزوین، نشان گر مرحله یک جانشینی و کشاورزی در هزاره هفتم پیش از میلاد و برخورداری ساکنان آن از صنایع اولیه و نظام اجتماعی است. منازل مسکونی، معبد، کارگاه های صنعتی، اشیای زینتی، مجسمه ها، انبارهای غله و… از تمدن دیر پای مردمان این ناحیه در هزاران سال پیش حکایت دارند.
قزوین دردوره های پیشین، از مراکز مهم تمدن پیشاتاریخ بوده و شامل سرزمین های میان شهریار، جلگه ری و دشت قزوین بوده است. بررسی های به دست آمده از تپه سگزآباد بویین زهرا، نشان دهنده زیستگاه های انسانی متعددی در هزاره های پیش از میلاد است. هم چنین دریک کیلومتری جاده کرج به قزوین، تعدادی تپه باستانی کشف شده که تا حدی وضعیت زندگی اقوام این ناحیه را در حدود هزاره چهارم قبل از میلاد روشن می سازد. آثار و اشیاء به دست آمده در سگزآباد قزوین، مربوط به دوران نو سنگی و پیشاتاریخ است.
بر طبق شواهد تاریخی شهر قزوین دروازه ورود به قلمرو کاسپی ها بوده است از این رو زبان شناسان بر این باورند که نام این شهر نیز برگفته از ریشه کاسپین است. [ ۱]
• منابع یونانی: شهر باستانی راژیا
• اشکانیان: پایه گذاری شهر به دست سردار بزرگ اشکانی «اردپا»
• کتیبه های ساسانی: شهر باستانی «ارساس» یا «ارساسیا»
• رافعی: پایه گذاری دوباره شهر به دست شاپور ذوالکتاف
حمدالله مستوفی در کتاب البنیان: پایه گذاری دوباره شهر به دست شاپور پسر اردشیر بابکان
محمد حسنخان اعتماد السلطنه در کتاب مرآت البلدان: پایه گذاری دوباره شهر به دست شاپور پسر اردشیر بابکان
• یزدگرد: یکی از سرداران سپاهش در هنگام جنگ با اعراب می گوید کنج را ببین ( کژوین ) ، یزدگرد به قزوین پناه می آورد و شهر را سامان داده و توسعه می بخشد. ( به نقل از حمدالله مستوفی )
• مسیر جاده ابریشم بعد از گذشتن از ری به قزوین می رسیده است. این منطقه از مناطق مهم جاده ابریشم محسوب می شده است زیرا محل تلاقی دو مسیر شرق به غرب و شمال غرب ایران بوده است حدود ۲۰ کاروانسرا در دشت قزوین وجود داشته که محل نگهداری کالاهای تجاری، به ویژه ابریشم بوده است. [ ۲] [ ۳]
بر اساس اسناد و مدارک موجود، قدمت و تاریخ منطقه قزوین، به دوران حکومت مادها در قرن نهم پیش از میلاد می رسد. در آن زمان، ناحیه کوهستانی جنوب و جنوب باختری قزوین، جزئی از قلمرو مادها به شمارمی رفت که همواره مورد تاخت و تاز اقوام و قبایل مختلف، از جمله اقوام دیالمه طبرستان، قرارمی گرفت. مؤلف «مرآت البلدان» بانی قزوین را شاپور ابن اردشیر بابکان دانسته که شهر را جهت مقابله با حملات و سرکشی های دیلمیان ساخته و «شاد شاپور» نامیده است. ناحیه قزوین در دوران ماد، آباد بوده و در دوره هخامنشی ها مردان ناحیه قزوین، به دلیری شهرت داشته اند. پیرنیا از مردمانی به نام «مرد» در ناحیه قزوین یاد می کند که از فرستادن نماینده به نزد اسکندر و اظهار اطاعت خودداری کردند. [ ۴] براساس اسناد و مدارک موجود، قدمت و سابقهٔ تاریخی منطقهٔ قزوین به دوران حکومت مادها، در قرن نهم پیش از میلاد، می رسد. در آن زمان، ناحیهٔ کوهستانی جنوب و جنوب غربی قزوین جزئی از قلمرو مادها به شمار می رفت که همواره مورد تاخت و تاز اقوام و قبایل مختلف، از جمله اقوام دیالمهٔ طبرستان، قرار داشت.
عکس تاریخ قزوینعکس تاریخ قزوینعکس تاریخ قزوینعکس تاریخ قزوینعکس تاریخ قزوینعکس تاریخ قزوین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس