تاریخ دخانیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ دخانیه، اثر سید حسن اصفهانی کربلایی و به کوشش رسول جعفریان (تصحیح و مقدمه)، کتابی است به زبان فارسی در یک جلد درباره تاریخ ایران در زمان قاجاریه، خاصه نهضت تحریم تنباکو و نقش روحانیت در این امر. این نسخه از کتاب توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در پاییز 1382ش، در 2500 نسخه انتشار یافته است. همان طور که در صفحه مربوط به اطلاعات کتاب هم ذکر شده، این اثر، پیش از این با مقدمه و تصحیح رسول جعفریان (همین مصحح)، در بهار سال 1377ش، با عنوان «تاریخ دخانیه یا تاریخ وقایع تحریم تنباکو» توسط دفتر نشر الهادی در 2000 نسخه در قم به چاپ رسیده بوده است.
فهرست مطالب در هر دو چاپ در ابتدای کتاب ذکر شده است. تفاوتی که در فهرست مطالب این دو نسخه وجود دارد در این است که نسخه مربوط به انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، دارای فهرست مفصل‎تری است. البته در این نسخه، مواردی که در فهرست چاپ الهادی ذکر شده بوده در همان فهرست مطالب، داخل کروشه قرار داده شده و موارد افزون بر آن در لابه‎لای آن مطالب آمده است؛ مثلا در چاپ 1382 (مرکز نشر اسناد) پس از ذکر عنوان «تلگراف دوم میرزای شیرازی به شاه» در داخل کروشه و ارجاع ذکر مطلب در صفحه 111، دو عنوان «صورت تلگراف مبارک اسلام‎پناهی به ناصرالدین شاه» در صفحه 111 و «از تهران به قصر» در صفحه 113 در زیر آن ذکر شده و سپس عنوان «سخت‎گیری شرکت رژی بر تنباکوکاران» صفحه 115، داخل کروشه آمده است؛ ولی در نسخه مربوط به سال 1377 (چاپ الهادی قم)، پس از ذکر عنوان «تلگراف دوم میرزای شیرازی به شاه» با ارجاع به صفحه 95، عنوان «سخت‎گیری شرکت رژی بر تنباکوکاران» با ارجاع به صفحه 98، آمده است.
توضیحات مربوط به مقدمه مصحح در عین یکسانی محتوایی، در چاپ مربوط به الهادی با چاپ مرکز اسناد انقلاب اسلامی به‎لحاظ محل قرارگیری فرق دارد؛ این امر در نسخه الهادی به‎صورت پی‎نوشت و در پایان مقدمه مصحح در صفحه‎های 29 و 30، ضمن 22 شماره ذکر شده است، ولی در نسخه مرکز اسناد، در پاورقی‎ها آمده است.
کتاب در نسخه مربوط به نشر الهادی، با ذکر اعلام، پایان می‎یابد، ولی در نسخه انتشارات مرکز انقلاب اسلامی، پس از ذکر اعلام، فهرست 238 اثر از منشورات آن مرکز به‎تفکیک حوزه‎های پژوهشی ذکر شده، سپس دو اثر از آثار در دست انتشار آن مرکز معرفی شده و دست ‎آخر، عنوان و مطالب روی جلد کتاب به ا‎نگلیسی آمده است.
تاریخ دخانیه یا تاریخ وقایع تحریم تنباکو

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخِ دُخانیّه
(یا: قرارداد رژی؛ تاریخ انحصار دخانیات) کتابی به فارسی در تاریخ معاصر ایران. مؤلف که از شاگردان میرزا حسن شیرازی بود این اثر را یک سال پس از پایان قیام تنباکو نوشته و در آن به تأثیرات ناگوار اخلاقی و سیاسی ناشی از ارتباط ایرانیان با فرنگیان اشاره کرده و دربارۀ مکاتبات میان میرزای شیرازی با ناصرالدین شاه قاجار و علمای ایران و حوادث سیاسی آن دوران و واقعۀ قیام تنباکو مطالبی بیان نموده است. این کتاب نخستین بار به کوشش ابراهیم دهگان در ۱۳۳۳ش در اراک به چاپ رسیده است.

پیشنهاد کاربران

تاریخ دخانیه یا تاریخ وقایع تحریم تنباکو نوشته شیخ حسن اصفهانی ( متولد اصفهان - درگذشت: روز پنجشنبه ۱۷ ربیع الاولی ۱۳۲۲، کاظمیه ) معروف به کربلایی است. شیخ حسن کربلایی از شاگردان میرزای شیرازی بوده است که این کتاب را به درخواست میرزای نائینی مؤلف کتاب تنبیه الامه و تنزیه المله در مورد وقایع قیام تنباکو در سال ۱۳۱۰هجری قمری می نویسد .
...
[مشاهده متن کامل]

شیخ حسن کربلایی در اصل اصفهانی، مولف تاریخ دخانیه از شاگردان ممتاز آیت الله میرزای شیرازی و آیت الله سید اسماعیل صدر بوده است. حدود سال ۱۳۰۰ به سامرا هجرت کرد و مدتی طولانی در درس آیت الله مجدد شیرازی شرکت کرد و تقریرات درس او را در فقه و اصول نگاشت. در سال ۱۳۱۰ تالیف رساله تحریم دخانیه را پایان داد. تا سال فوت میرزای شیرزای در سامرا ماند و در سال ۱۳۱۴ به کربلا بازگشت و مصاحبت سید اسماعیل صدر را برگزید. در کاظمیه سال ۱۳۲۲ در گذشت و همان جا مدفون شد. از جمله اساتید وی را سید محمد اصفهانی و شیخ فضل الله نوری و سید محمد فشارکی ذکر کرده اند. شیخ حسن و میرزای نائینی دوست و با یکدیگر مصاحبت داشته اند. در آن زمان شیخ حسن، مجتهدی برجسته بود ولی نه در حد میرزای نائینی. به سفارش میرزای نائینی کتاب تاریخ دخانیه را که تقریباً جامع ترین کتاب در این خصوص است، نوشت بعد از فوت او میرزای نائینی تکفل خانواده او را به عهده داشت. علامه سید شرف الدین، یکی از شاگردان شیخ حسن بوده، و در جدال و مناظره نسبت به میرزای نائینی شجاع تر بود و سعه بیشتری داشت.
علی رغم اینکه شیخ حسن فقیه بوده، کتابش در تاریخ جنبش، اثری بکر و بدیع بوده و می توان گفت که اسلوب نگارش تاریخ را تا حدود زیادی رعایت کرده است. پرداختن وی به نوشتن تاریخ چنین جنبشی، نشانگر جایگاه والایی است که این جنبش به لحاظ دینی و سیاسی در ذهنیت شیخ داشته است. وی جهت گیری های فکری خودش را نیز در این کتاب آورده است. از مهمترین نکاتی که در این کتاب می توان به آن اشاره کرد عبارت است از:
• تحرک مردم و به عبارتی حضور توده های مردم در این جنبش بوده و همه جا به عنوان حرکت” عمومی مردم“ از آن یاد کرده است.
• مفهوم دقیق ملت را با عنایت به ملت مسلمان ایران که هویت مشترک مذهبی داشته اند، اصل قرار داده و همه جا از علما به عنوان روسای ملت یاد کرده و در برابر آنها، دولت را قرار داده است.
• در نگاه وی “اعلای کلمه ملت” مساوی با “اعلای کلمه اسلام ” و در مجموع به معنای قوت و قدرت حضور این هویت مشترک مذهبی در میان توده مردم است.
• استفاده از متن تلگراف ها به عنوان اسناد جنبش و همچنین استفاده از نامه ها از شهرهای مختلف
• آشنایی او با افکار تجدد خواهانه و فرنگی مابانه و آوردن مقاله ای در این زمینه و نقد او

تاریخ دخانیه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تاریخ_دخانیه

بپرس