تاریخ تشیع و مزارات شهرستان ساری

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ تشیع و مزارات شهرستان ساری، تحقیق و تألیف محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، از جمله آثار تاریخ محلی است. نویسنده، از منابع مختلف، اطلاعاتی را درباره بقاع، تکیه ها و امامزادگان شهرستان ساری گردآوری و ارائه کرده است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه و دو فصل است. در مقدمه، مطالبی درباره تاریخچه نگارش با موضوع مزارات ساری و نیز انگیزه نگارش کتاب آمده است. در فصل اول، تاریخ تشیع طبرستان و ساری مورد بررسی قرار گرفته و بیشتر به معرفی نهضت های واقع شده در این منطقه پرداخته شده است. در فصل دوم، 247 بقعه، تکیه و امامزاده معرفی شده است.
مطالب این کتاب به روش تحقیق و پژوهش از صدها منبع و مأخذ معتبر گردآوری شده و افزون بر آن، نویسنده برای ارائه دقیق تر مطالب، با حضور در هر مزار و زیارتگاه، اطلاعاتی نیز به صورت شفاهی از افراد مطلع دریافت کرده است.
نویسنده در مقدمه، ابتدا تاریخچه مختصری از تاریخ طبرستان و هجرت امامزادگان به این سرزمین را ذکر کرده، سپس به معرفی آثار نویسندگان و مورخان، پیرامون قیام های سادات مهاجر به طبرستان پرداخته است؛ یکی از قدیمی ترین آنها مجموعه «أخبار أئمة الزیدیة فی طبرستان و دیلمان و جیلان» است که مجموعه ای از نصوص تاریخی است که توسط ویلفرد مادولونگ جمع آوری و تحقیق شده است. پس از این کتاب می توان از کتب انساب که از قرن سوم تا یازدهم تدوین شده و درباره مهاجرت سادات به طبرستان مطالب زیادی دارد، نام برد.
در این میان، مؤلفان محلی نیز همچون سید ظهیرالدین مرعشی ، ابن اسفندیار و اعتمادالسلطنه خدمات شایان ذکری جهت تدوین زندگانی علویان شمال ایران نموده اند که خمیرمایه ی اکثر پژوهش های محققین معاصر است.

پیشنهاد کاربران

بپرس