تاریخ تشیع در کرمانشاه از اغاز تا امروز بانضمام پیشینه اعتقادی در غرب ایران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ تشیع در کرمانشاه از آغاز تا امروز بانضمام پیشینه اعتقادی در غرب ایران. تاریخ تشیع در کرمانشاه از آغاز تا امروز به انضمام پیشینه اعتقادی در غرب ایران، اثر محمدعلی سلطانی، در واقع مجلد ششم «جغرافیای تاریخی و تاریخ مفصل کرمانشاهان» است که به بررسی سابقه تاریخی و شناخت علما و بزرگان مذهب شیعه اثناعشریه می پردازد .
کتاب در ضمن یک مقدمه و پنج بخش کلی تدوین شده است. به جز بخش اول که به پیشینه اوضاع اعتقادی کرمانشاه اختصاص دارد، چهار بخش دیگر به معرفی خاندان های مذهبی، علما، سادات و متأخرین شیعه کرمانشاه اختصاص یافته است.
نویسنده با قلمی روان و با استفاده از مصاحبه ها و بهره یابی از آرشیو و آلبوم های منحصربه فرد بر ارزرش این اثر افزوده است.
نویسنده، مطالب کتاب را با بررسی پیشینه اعتقادی و نگاهی گذرا به سیر تطور ادیان و مذاهب آغاز کرده است. این بخش، در حقیقت بخش «ضمیمه» ذکرشده در عنوان کتاب است که متقدم شده است. وی در رابطه با اعتقادات مردم کرمانشاه پیش از اسلام می نویسد: «کرمانشاهان از مناطق مهم در قلمرو جغرافیایی ماد بزرگ است که در فصل جغرافیای تاریخی جلد اول این مجموعه به طور مفصل به موقعیت و مشخصات آن اشاره شده است» . سلطانی نخستین آیین کهن در سرزمین کرمانشاهان را آئین مغان می داند و آئین های مانوی، زروانی و مزدکی را نیز از دیگر آئین های منطقه پیش از ورود اسلام می داند .
کرمانشاه از دیرباز مهد تشیع علوی بوده است؛ لذا نویسنده بدون اینکه اسامی فرق تشیع را ذکر کند تنها به تقسیم بندی فرق مختلف تشیع اشاره کرده و در پایان تأکید می کند: «امامت در شیعه اثناعشریه بنا بر نص جلی و لطف خداوند است» .

پیشنهاد کاربران

بپرس