تاج محل

/tAjmahal/

لغت نامه دهخدا

تاج محل. [ م َ ح َ ] ( اِخ ) یکی از ابنیه عالی هندوان و آن مقبره ای است نزدیک «آگره » بر ساحل «جمنا» که شاه جهان به یادگار زن خویش ملکه نورجهان یا نور محل ،که بهنگام وضع حمل درگذشت بنا کرد. وی از شوهرش درخواست که پس از وی زنی نگیرد و برای او مقبره ای بسازدکه بدان نام وی جاوید بماند. این مقبره کلاً از رخام سپید با نقش های الوان ساخته شده و کتیبه هایی بخط عربی دارد، که آیات قرآن بر آنها نوشته اند، و دو ضریح یک پارچه از مرمر سفید در آن قرار دارد که یکی متعلق به ملکه نور جهان و دیگری متعلق به شاه جهان است ، و اجساد این زن و شوهر در زیر آن دو ضریح قرار داده شده است. این بنا را می توان یکی از کامل ترین و عالی ترین آثار معماری هند مسلمان بشمار آورد. ساختمان این بنا در سال 1040 هَ. ق. 1631 م. شروع شد و پس از بیست و دو سال پایان یافت. مؤلف فرهنگ نظام آرد: مقبره بزرگی است از عجایب دنیا ساخته از سنگ مرمر در شهر «آگره » هندوستان که در آن زوجه شاه جهان ( ممتاز محل ) پادشاه تیموری در قرن یازدهم هجری مدفون است.

فرهنگ فارسی

مقبره ایست عالی درنزدیک اگره(هندوستان ) در ساحل جمناوه که شاه جهان بیادگار زن خویش ملکه نور جهان یا نور محل که بهنگام وضع حمل درگذشت بنا کرد. اجساد این زن و شوهر در زیرد و ضریح مقبره قرار داده شده . ساختمان آن در سال ۱٠۴٠ه.ق ./۱۶۳۱ م .شروع شد و پس از ۲۲ سال پایان یافت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاج محل، مجموعه آرامگاهی در هند است. تاج محل جزء یکی از بناهای تاریخی جهان به شمار می رود که دارای زیبایی چشم نوازی می باشد.
تاج محل در قرن یازدهم به فرمان شاه جهان (حک: ۱۰۳۷ـ۱۰۶۷)، پنجمین پادشاه گورکانی هند، آرامگاهی برای همسرش ارجمندبانو (ممتازمحل) در شهر آگره/ اگرا ساخته شد.
ماجرای ساخت تاج محل
ممتاز محل، نوه پسری غیاث بیک اعتمادالدوله تهرانی بود. اعتمادالدوله در ۹۸۴ از قزوین به هند رفت و پس از چندی دیوان سالار دربار اکبر (حک: ۹۶۳ـ۱۰۱۴) شد. ممتاز محل در ۱۰۲۱ با شاهزاده خرّم (شاه جهان) ازدواج کرد. شاه جهان به سبب علاقه بسیار به ممتاز محل، مُهر سلطنتی را به وی سپرده بود و اختیارات مالی گسترده ای به او تفویض می کرد و حتی در سفرهای جنگی او را همراه خود می برد. در یکی از همین سفرها به برهانپور، ممتازمحل پس از زادن چهاردهمین فرزند در ذیقعده ۱۰۴۰ درگذشت و جسدش را موقتاً در همان جا به خاک سپردند. شش ماه بعد، پس از انتقال جنازه به اکبرآباد، آن را در پانزدهم جمادی الاخره ۱۰۴۱ در محلی واقع در جنوب آگره در ساحل رود جُمنا/ جَمُنا دفن و بنای تاج محل را شروع کردند. شاه جهان به سبب علاقه به ممتازمحل و نیز وصیت خود او، بر آن شد تا زیباترین مقبره را برای او بسازد.
گزارش کننده های تاج محل
تاریخچه بنای تاج محل و ویژگیهای آن را دو تن از مورخان دربار شاه جهان، محمدصالح کَنبو (متوفی قرن یازدهم) در عمل صالح یا شاه جهان نامه و ملاعبدالحمید لاهوری (متوفی قرن یازدهم) در بادشاه نامه، با ذکر جزئیات گزارش کرده اند؛ ولی درباره معمار یا معماران تاج محل چیزی نگفته اند و صرفاً از متولیان بنا، مکرمت خان و میرعبدالکریم، نام برده اند.
معماران تاج محل
...

دانشنامه عمومی

تاج محل (رودبار جنوب). تاج محل یک روستا در ایران است که در بخش مرکزی شهرستان رودبار جنوب در استان کرمان واقع شده است. [ ۱]
این روستا در دهستان رودبار قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۹ نفر ( ۱۱ خانوار ) بوده است. [ ۲]
عکس تاج محل (رودبار جنوب)

تاج محل (موسیقی دان). تاج محل ( به انگلیسی: Taj Mahal ) ( زاده ۱۷ مه ۱۹۴۲ ) موسیقی دان و ترانه سرای آمریکایی است. وی اغلب عناصری از موسیقی ملل را در کارش وارد می کند.
عکس تاج محل (موسیقی دان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی


تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
مقبره ای از سنگ مرمر سفید، که در ۱۶۳۰ـ۱۶۳۵ در کنار رودخانۀ یامونا، در نزدیکی آگرا، هندوستان، ساخته شد. که شاه جهان آن را به یادبود همسر محبوبش، ارجمند بانوبیگم، معروف به ممتاز محل،ساخت. تاج محل نمونۀ بلندآوازه ای از معماری اسلامی هندوستان، و آمیزه ای از سبک های اسلامی و هندی است. برای ساخت این بنا، که گنبدی در وسط، و منارههایی در هر گوشه دارد، ۲۰هزار کارگر به کار گرفته شدند. در همۀ نماهای آن، سنگ های نیمه قیمتی نشانده شده است. این بنا در قرن ۱۸ تاراج شد، و در اوایل قرن ۲۰ بازسازی گردید. عمارت تاج محل در نگر جهانیان نمادی از هندوستان است.

پیشنهاد کاربران

معماری گورکانی بدست پادشاهان ترک جهانشاه نوه ی امیر تیمور گورکانی ساخته شده است
تاج محل به دستور شاه جهان که یکی از نوادگان بابور شاه بود ساخته شده است. بابور شاه طبق کتابی که نوشته است به نام بابورنامه از ترک های جغتای ( ازبکستان ) بوده است و زبان مادری تمام شاهان گورکانی هندوستان نیز ترکی بوده است. آنها از اکبر شاه به بعد به زبان فارسی اهمیت زیادی دادن و اشعار فارسی را در دربار استفاده میکردند.
...
[مشاهده متن کامل]

معمار تاج محل استاد احمد لاهوری و استاد عیسی افندی بود که اولی یعنی استاد احمد اصالتا افغانی و دومی از ترکان عثمانی بود که در درباره صفویان کار میکرد و متولد شیراز بود.

بپرس