تابش الکترومغناطیسی

فرهنگستان زبان و ادب

دانشنامه عمومی

تابش الکترومغناطیسی پدیده ای موجی است که در فضا منتشر می شود و از میدان های الکتریکی و مغناطیسی ساخته شده است. این دو میدان در حال انتشار، برهم عمود، و در موج عرضی، بر جهت پیش روی موج نیز عمود هستند.
گاهی به تابش الکترومغناطیسی، نور می گویند، گرچه نور مرئی تنها بخش کوچکی از گسترهٔ امواج الکترومغناطیسی است. امواج الکترومغناطیسی بر حسب بسامدشان به نام های گوناگونی خوانده می شوند: امواج رادیویی، ریزموج، فروسرخ ( مادون قرمز ) ، نور مرئی، فرابنفش، پرتو ایکس و پرتو گاما. این نام ها به ترتیب افزایش بسامد مرتب شده اند. تغییر در اندازه یا موقعیت بار الکتریکی، باعث پدید آمدن و انتشار موج الکترومغناطیسی می شود.
نخستین بار، ماکسول موج الکترومغناطیسی را پیش بینی کرد و سپس هاینریش هرتز آن را با آزمایش نشان داد. ماکسول پس از تکمیل نظریهٔ الکترومغناطیس، از معادلات این نظریه، شکلی از معادلهٔ موج را به دست آورد و نشان داد که میدان های الکترومغناطیسی موج گونه رفتار می کنند. بر پایه معادلات ماکسول، سرعت انتشار امواج الکترومغناطیسی، برابر با سرعت نور است، بنابراین او نتیجه گرفت که نور هم باید موج الکترومغناطیسی باشد. [ ۱]
بر پایه معادلات ماکسول، میدان الکتریکی متغیر با زمان باعث پدید آمدن میدان مغناطیسی متغیر با زمان می شود و برعکس؛ بنابراین اگر یک میدان الکتریکی متغیر، میدان مغناطیسی بسازد، آن میدان مغناطیسی نیز میدان الکتریکی متغیر می سازد، و این گونه موج الکترومغناطیسی ساخته می شود و پیش می رود.
نظریهٔ الکترودینامیک کوانتومی، برهم کنش تابش الکترومغناطیسی و ماده را توصیف می کند.
امواج الکترومغناطیسی بر حسب بسامدشان به نام های گوناگونی خوانده می شوند: امواج رادیویی، ریزموج، فروسرخ ( مادون قرمز ) ، نور مرئی، فرابنفش، پرتو ایکس و پرتو گاما. این نام ها به ترتیب افزایش بسامد مرتب شده اند.
خورشید، این رآکتور گرما - هسته ای بزرگ، در سراسر طیف الکترومغناطیسی تابش می کند. از پرتوهای x و پرتوهای کیهانی گرفته تا موج های رادیویی به طول موج هایی تا ۱۵m یا بیشتر. اما چون سطح آن داغ است ( ۶٬۰۰۰ سانتی گراد ) ، بیشتر انرژی آن در طول موج های نسبتاً کوتاه ( فرابنفش، مرئی و فروسرخ نزدیک ) است و مقدار بیشینهٔ تابش در طول موج نزدیک به ۰٫۵ میکرومتر گسیل می شود. افزون بر این، پرتوهای فروسرخ خورشید نیز برای ما منبع گرما بشمار می آیند.
عکس تابش الکترومغناطیسیعکس تابش الکترومغناطیسیعکس تابش الکترومغناطیسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس