بیگزاده

/beygzAde/

لغت نامه دهخدا

بیگزاده. [ ب َ / ب ِ دَ / دِ ] ( اِ مرکب ) بیکزاده. فرزند بیک. رجوع به بیک زاده شود.

فرهنگ فارسی

( صفت ) بیکزاده

پیشنهاد کاربران

بیگ زاده یا بی ْزاده، نام یکی از طایفه های کرد ایران پراکنده در شمال غرب ایران از ایل شکاک است که در منطقه ترگور یکی از سه دهستان واقع در سیلوانای شهرستان ارومیه در استان آذربایجان غربی کشور ایران است. چند روستای واقع شده در منطقهٔ ترگور معروف به منطقهٔ بیگ زاده ها همگی کرد نشین بوده واغلب ساکنان آن کشاورز و دامدار هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

ریشه و نسب بیگ زاده های ترگور و دشت
جد بیگ زاده های ترگور از ملازمان میرهای حکاری بوده که با یکی از کنیزان ایشان فرار کرده و به نزد میر برده سور که از میرهای بیگ زاده های شمدینان بوده رفته و بعد از پناه آوردن به این میر برده سور که از بیگ زاده های شمدینان بوده مدتی را نیز ملازم وی بوده اما بعد از مدتی که از پناه آوردن به میر برده سور و ازدواجش با آن کنیز گذشت صاحب فرزندی شد اما مدتی بعد به دلیل بیماری فوت کرد. و از آنجا که میر برده سور خود فاقد نسل بوده و در اواخر عمر خود به سر میبرده این کودک همه کاره ی میر شده و سر انجام بعد از فوت میر برده سور صاحب قدرت گشته و اکنون بیگ زاده های ترگور و دشت از نسل ایشان هستند از اینرو از گذشته تا کنون همیشه مشهور بوده که بیگ زاده های شمدینان به آنها می گفتند که شما از نسل کنیز ( خودام ) و ملازم ( خولام ) بوده اید. بیگ زاده های ترگور بعد از چندی به ایل شکاک پیوستند اما در اصل از ایل شکاک نبوده و آن چنان که در بالا گفته شد از منطقه حکاری به این منطقه وارد شده اند و بعد از چندین نسل ماندن در منطقه و رابطه با ایل شکاک و همسایگی با مسیحیان ساکن ترگور و دشت خلق و خویشان بسیار به خلق و خوی ساکنین منطقه نزدیک شده و حتی گویش آنها در میان گویش ایل های دیگر بسیار به گویش ایل شکاک نزدیک بوده و همواره با روسای ایل شکاک و به خصوص خانواده اسماعیل آقای شکاک بوده اند. رییس بیگ زاده های ترگور در گذشته بدرخان بیگ بوده. این طایفه یکی از طایفه های مهم ایل شکاک بوده به همین جهت در گذشته و در زمان اسماعیل آقای شکاک نوری بیگ رییس بیگ زاده های ترگور همراه ایشان بوده و در جنگ های مختلف ایشان با دولت مرکزی شرکت داشت.
نقش تاریخی: در اواخر دوره قاجار، بیگ زاده های ترگور ارومیه برای دولت وقت در جنگ ، سرباز سواره و پیاده تأمین می کردند و از این رو، مورد حمایت دولت بودند. در ۳۲۱ش که آذربایجان در اشغال ارتش شوروی بود، برخی ایلات و عشایر، از جمله کردهای اطراف ارومیه ، به تحریک روسها آشوب برپا کردند.

بپرس