بیت لحم

/beytlahm/

فرهنگ فارسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] بِیت لَحم از شهرهای تاریخی فلسطین، و زادگاه حضرت داوود و حضرت عیسی(ع).
راحیل همسر یعقوب(ع) نیز در این شهر مدفون است. به گفته مورخان درخت نخلی که مریم(س) هنگام بارداری از میوه آن استفاده کرد در بیت لحم قرار داشته است.
پیامبر(ص) در جریان معراج از این شهر دیدن کرد و به سفارش جبرئیل در زادگاه عیسی(ع) نماز خواند. پس از فتح بیت المقدس در سال ۱۶ق(در دوره خلیفه دوم) بیت لحم نیز توسط مسلمانان فتح شد و در جنگ های صلیبی میان مسلمانان و مسیحیان رد و بدل می شد.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
بِیْت لَحم، از شهرهای تاریخی فلسطین که از قدیم زیارتگاه مهمی بوده است. شهر بر کوهی به ارتفاع حدود 780 متر از سطح دریا در جنوب رشته کوههای قدس و در حدود ده کیلومتری جنوب بیت المقدس قرار دارد. زمستان آن معتدل، میانگین دمای آن در ماه کانون الثانی بین 8 تا 10 درجه و در ماه تموز بین 23 تا 25 درجه و میانگین باران سالانه آن حدود ششصد میلیمتر است.
از حدود دو هزار سال پیش از میلاد، بیت لحم مسکونی بوده است. در الواح تَلُّالعَمارِنَه، متعلق به قرن چهاردهم پیش از میلاد به شهر جنوبی بیت المقدس اشاره شده که بیت ایلولاهاما نامیده میشده است. این ایزد نزد کنعانیان خدای قُوت و خوراک بوده و احتمالاً نام کنونی شهر، از نام او گرفته شده است. شاید علت این نامگذاری سرسبزی این منطقه باشد. نیز مشهور است که بیت لحم در آرامی به معنای «خانة نان» است که در این معنی هم اشاره ای به سرسبزی پیرامون این شهر وجود دارد. بیت لحم نام قدیمی دیگری دارد: «اَفراتَه» یا «اَفرات» که واژه ای آرامی و به معنای «سرسبزی و ثمردهی» است. وجه مشترک این نامها «سرسبزی» است.
قبایل یهودی که با کنعانیان می جنگیدند، پس از کنعانیان در شهر مستقر شدند. به روایتی راحیل، همسر یعقوب علیه السلام در این شهر درگذشته است و مدفن وی امروزه به «قبّة راحیل» مشهور است. حضرت داوود نیز در بیت لحم به دنیا آمد اما اهمیت و شهرت بیت لحم به سبب میلاد حضرت مسیح در آن است. وقتی هادریانوس/آدریانوس، امپراتور روم، قیام یهودیان به رهبری بر کوخبا را فرونشاند، شهر ویران شد و به فرمان امپراتور بر فراز غاری که گفته می شد زادگاه حضرت مسیح بوده، معبدی برای ایزد آدونیس ساخته شد. در حدود 330 میلادی، هِلِنا مادر قسطنطین اول امپراتور روم، برفراز آن غار، کنیسه ای ساخت که کنیسة مریم مقدس خوانده شد.
در 386 میلادی، جِروم قدیس در بیت لحم ساکن شد و در آنجا عهد عتیق را به لاتینی برگرداند. در 529 میلادی، سامریان بر حکومت روم شوریدند و کنیسه را ویران کردند. امپراتور ژوستینَین آن را تقریباً به شکل امروزینش بازسازی کرد که کنیسة مهد خوانده می شود. علی رغم حوادث گوناگون، بیت لحم در زمان رومیان به سبب قرار گرفتن در راه تجاری شهرهای شام به دریای سرخ، مرکز تجاری مشهوری شد. به روایتی ایرانیان هنگام ورود به فلسطین در 614 میلادی به کنیسه آسیبی نرساندند، چون بر کاشیهای چند سوی آن، تصویر زردشتیان با لباسهای ایرانی در برابر حضرت مسیح علیه السلام نقش شده بود.
مسلمانان در سال پانزدهم، قدس را گرفتند و عمر بن خطاب در همان سال به بیت لحم رفت و به اهالی امان داد. کشیش ارکولفوس در حدود 50/670، بیت لحم را شهری با باروهای کوتاه بدون برج وصف کرده است. نقل شده که الحاکم بامرالله، ششمین خلیفة فاطمی مصر، در 400/ 1009 فرمان ویرانی کنیسه های مسیحی را صادر کرد اما کنیسة مهد را ویران نکرد.
در 492/ 1099، صلیبیون وارد بیت لحم شدند و سال بعد بالدوین اول، حاکم قدس در آنجا تاجگذاری کرد. در همان سال بیت لحم تحت حکومت اسقف نشین مستقلی قرار گرفت. صلیبیون شهر را دوباره آباد کردند. با پیروزی صلاح الدین در 583/ 1187 بر صلیبیون، بیت لحم به حکام بومی برگردانده شد. در 627/ 1229 به موجب قرارداد میان الملک الکامل ایوبی و امپراتور فردریک دوم شهر دوباره به صلیبیون واگذار شد؛ اما در 642/1244 الملک الصالح نجم الدین ایوب آن را پس گرفت.
گروهی از نویسندگان و سیاحان مسلمانِ عصر ممالیک، آن را وصف کرده اند. به نوشته بیشتر آنها، درخت خرمایی که در قرآن کریم از آن یاد شده، در این شهر است. در 923/1517 عثمانی ها بر بیت لحم تسلط یافتند.

دانشنامه عمومی

بِیتْ لَحْم یا بِیتْ لِحِم ( به عبری: בֵּית לֶחֶם بِت لِخِم به معنای خانهٔ نان ) ( به عربی: بَیتْ لَحْم ) شهری در فرمانداری بیت لحم در مرکز کرانه باختری رود اردن است که زیرنظر تشکیلات خودگردان فلسطینی اداره می شود. این شهر قطب فرهنگی و صنایع جهانگردی در حکومت خودمختار فلسطینی به شمار می رود. [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵]
بیت لحم اهمیت ویژه ای برای مسیحیان دارد، زیرا محل تولد عیسای ناصری است. این شهر چندین کلیسا را در خود جای داده است که یکی از مهم ترین کلیساهای موجود کلیسای مهد، باور می رود مسیح در آنجا متولد شده که سال ۳۳۰م توسط فلسطینیان باستان ساخته شده است. [ ۶]
شهر بیت لحم در ۱۰ کیلومتری جنوب اورشلیم و در ارتفاع ۷۶۵ متری از سطح دریا، یعنی ۳۰ متر بالاتر از سطح زمین در اورشلیم قرار گرفته است. نزدیک ترین راه دسترسی به بیت لحم از دنیای خارج، دروازه دمشق در اورشلیم است. این دروازه حدود ده کیلومتر با بیت لحم فاصله دارد.
در بیت لحم یکی از کهن ترین اجتماعات مسیحی ساکن بوده اند. اما اکنون بیشتر ساکنان مسلمان اند و کوچ اقلیت مسیحی نیز در سال های اخیر به دلایل سیاسی - اقتصادی و نتایج منفی محدودیت های اعمالی از سوی اسرائیل به کرانهٔ باختری، شتاب گرفته است.
این شهر ارزش شایانی برای مسیحیان جهان دارد. بر پایه متون مذهبی مسیحی، شهر بیت لحم زادگاه عیسی مسیح است. [ ۷] همچنین مقبره راحیل، همسر یعقوب نیز که یکی از اماکن مقدسه یهودیت است نیز در ورودی شمالی این شهر قرار دارد و توسط نیروهای اسراییلی محافظت می شود.
بیت لحم همچنین خانهٔ یکی از بزرگ ترین اجتماعات مسیحی فلسطینی در خاورمیانه است. گفته می شود که بیت لحم «بزرگ ترین جامعه مسیحی خاورمیانه» را دارد. [ ۸]
عکس بیت لحمعکس بیت لحمعکس بیت لحمعکس بیت لحمعکس بیت لحم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بِیْت لَحْم
کلیسای نیتیویتی در شهری در کرانۀ غربی رود اردن، در ۸کیلومتری جنوب بیت المقدس (اورشلیم)، واقع در اسرائیل، با ۱۳۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۷). نام قدیم آن اَفراته و زادگاه عیسی مسیح است. در عهد عتیق و عهد جدید به کرات از آن نام برده شده است و در کتاب مقدس محل تولد داود نبی معرفی شده است. به روایت تورات موطن داود و روث است. امپراتور قسطنطین در ۳۲۶م بر غاری که می گویند عیسی در آن متولد شد، کلیسای نیتیویتی را ساخت. در حملۀ اول صلیبیون (۴۹۰ق/۱۰۹۶م ـ ۴۹۳ق/۱۰۹۹م) به تصرف آنان درآمد. صلاح الدین ایوبی در ۵۸۳ق/۱۱۸۷ آن را بازستاند. در قرن ۶ق/۱۲م، ترک های عثمانی بر آن حاکم شدند. در ۱۳۳۶ق/۱۹۱۷، نیروهای بریتانیا به فرماندهی ژنرال آلبنی، بیت لحم را تصرف کردند. در ۱۳۷۰ق/۱۹۵۰م، به کشور اردن هاشمی منضم شد و در جنگ ژوئن ۱۹۶۷ اسرائیل آن را اشغال کرد. در ۱۹۹۵ کنترل آن به دست مقامات فلسطینی افتاد.

پیشنهاد کاربران

Bethlehem در اصل و ریشه به شکل زیر بوده است : Bethaleham با تلفظ بید اله ام. یعنی من درخت بید مجنون اله و مانند آن، سر بزیر و متواضع و فروتن هستم در پیشگاه اله. اله در کنار اِلی به زبان آرامی یکی از دونام خداوند بوده است.
Bethlehem با تلفظ غربی بِت لِهِم از دو واژه ساخته شده است ؛ یکی بیت به معنای خانه و دیگری لِحِم به معنای نان. اما در زبان عربی لَحم به معنای گوشت می باشد و در بعضی لهجه های زبان عربی به معنای ماهی می باشد، لذا این نام در زبان عربی به معنای خانه گوشت یا خانه ماهی است. اما ریشه و معنای اصلی این نام هنوز بطور دقیق تعیین و تعریف نشده اند. باور این حقیر بر این است که این نام از سه واژه به زبان فارسی ساخته شده است، بصورت زیر : be thlehe m : بی تله م.
...
[مشاهده متن کامل]

بی یعنی بدونِ و تله به معنای دام یا مکر و حیله و ریا و یا گناه .
پسوند م دو معنا دارد ؛ یکی هستم و دیگری نشانه صفت ملکی اول شخص مفرد .
الف - معنای اول از دیدگاه گوینده : من بدون دام یا بی مکر و حیله و یا بی ریا و بی گناه می باشم.
ب - معنای دوم از دیدگاه صاحب یا دارنده :
بی دام و بی مکر و حیله و یا بی ریا و بی گناهِ من.
معنی الف از دیدگاه ایسا مسیح به عنوان بی گناه.
معنی دوم از دیدگاه خداوند متعال و صاحب و مالک و یا دارنده مسیح.

بیت لحم ( در عبری بِت لِحِم، در عربی: بیت لَحم ) شهری در قسمت فرمانداری بیت لحم در کرانه باختری تحت حکومت خودمختار فلسطینی است که قطب مرکزی فرهنگ و صنایع جهانگردی ( توریستی ) فلسطین لحاظ می شد.
شهر بیت لحم در ۱۰ کیلومتر جنوب اورشلیم و در ارتفاع ۷۶۵ متری از سطح دریا، یعنی ۳۰ متر بالاتر از سطح زمین در اورشلیم قرار گرفته است.
...
[مشاهده متن کامل]

در آن یکی از کهن ترین اجتماعات مسیحی ساکن هستند. اما اینک اکثریت ساکنین مسلمان اند و مهاجرت اقلیت مسیحی نیز در سال های اخیر به سبب دلایل سیاسی اقتصادی و نتایج منفی محدودیات های اعمالی از سوی اسرائیل به کرانهٔ باختری، شتاب گرفته است.
این شهر ارزش شایانی برای مسیحیان جهان دارد چرا که بر اساس متون مذهبی مسیحی، شهر بیت لحم زادگاه عیسی مسیح است. همچنین مقبره راحیل، همسر یعقوب نیز که یکی از اماکن مقدسه یهودیت است نیز در حواشی شهر قرار دارد.
بیت لحم همچنین خانهٔ یکی از بزرگ ترین اجتماعات مسیحی فلسطینی در خاورمیانه است. گفته می شود که بیت لحم «بزرگ ترین جامعه مسیحی خاورمیانه» را دارد.
منبع: از ویکی پدیا، دانشنامهٔ آزاد.

بپرس