بیت المقدس عملیات

دانشنامه آزاد فارسی

بِیت المقدّس، عملیّات
نام هفت عملیات جنگی ایران در جنگ با عراق. عملیات بیت المقدسِ ۱ در جبهۀ جنوب در غرب کارون ، با رمز «یا علی بن ابی طالب» از ۱۰ اردیبهشت تا ۳ خرداد ۱۳۶۱، با هدف آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه ، جادۀ اهواز ـ خرمشهر، خارج ساختن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد، و جادۀ اهوازـ آبادان از بُردِ توپخانۀ دشمن و تأمین مرز بین المللی صورت گرفت . سپاه و ارتش این عملیات را طراحی و اجرا کردند. عملیات بیت المقدس ترکیبی از عملیات اصلی و پشتیبانی بود. عملیات پشتیبانی را قرارگاه مشترک سپاه و ارتش به نام «فجر» در منطقۀ فکّه در چهار مرحله انجام داد. در مرحلۀ سوم، ایران پیروزی چندانی به دست نیاورد، در مرحلۀ چهارم با انسداد جادۀ خرمشهرـ شلمچه و تأمین «نهر عرایض » و «پل نو» نیروهای عراقی تسلیم شدند و درنتیجه، در ساعت یازده صبح ۳ خرداد ۱۳۶۱ خرمشهر آزاد شد. در این عملیات ، ۵۰۳۸ کیلومتر مربع از خاک کشور آزاد و ۱۸۰ کیلومتر از خط مرزی تأمین شد، ولی بخشی از شلمچه و طلائیه در اشغال دشمن ماند. عملیات بیت المقدس ِ ۲ تا ۶، در جبهۀ شمالی و منطقۀ سلیمانیه ـ عمدتاً در محور ماووت و حلبچه بود که به تناوب از ۲۵ دی ۱۳۶۶ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۷ اجرا شد و نتیجۀ آن تصرف بیش از ۲۵۰ کیلومتر مربع از خاک عراق و تصرف ارتفاعات مهم در استان سلیمانیه بود. عملیات بیت المقدس ۷، در اواخر جنگ ، در جبهۀ جنوب بود که عراق با استفاده از سلاح های شیمیایی توانست شبه جزیرۀ فاو و مناطق آزادشدۀ شلمچه را پس بگیرد. این عملیات در ۲۲ خرداد ۱۳۶۷ در منطقۀ شلمچه از سه محور اجرا شد و نیروهای ایران توانستند تا منطقۀ آن سوی کانال پرورش ماهی را پیش روند و پس از سه روز به مواضع قبلی خود بازگردند.

پیشنهاد کاربران

انقلاب و عملیات بیت المقدس و وقایع مهم .
برای یادسپاری آسان تر می توان با کلمات بازی کرد و داستان ساخت.
انقلابِ اول در ۲۲ بهمن ۵۷ صورت گرفت ۱۳ آبان سال بعد یعنی ۵۸ انقلاب دوم و تسخیر لانه جاسوسی پیش آمد که امام آن را انقلاب دوم نامیدند ( انقلاب اول و دوم در دو سال متوالی صورت گرفت ) اما آمریکا که نتوانست در عملیات هایی چون طبس گروگان ها را آزاد کند سال بعد یعنی سال ۵۹ با تحریک صدام جنگ تحمیلی را بوجود آورد اما سال بعد یعنی سال ۶۰ در آذر ماه که آتش جنگ بالا گرفته بود ( آذر=آتش ) با ضربه شستی ( ۶۰ ) بستان آزاد شد و بستان شدن دهه شصت را نوید داد شهر بستان در حقیقت بستانی است که با خون های معطر آبیاری شده است و آن جزو استان خوزستان یا همان خونستان است چراکه خوزستان هم سرزمین خونین جوانان غیور این ملت است. این شهر از توابع شهرستان دشت آزادگان است چراکه یک دشت زیبا در واقع یک بوستان است که باز خون انسان های آزاد آن را چنین بستان کرده است. شهرستان دشت آزادگان هم شاهد صحنه های نبرد فراوانی در طول دوران دفاع مقدس میان ایران و عراق بود و از نخستین مناطق ایران است که به اشغال نیرو های عراقی درآمد. مرکز شهرستان دشت آزادگان هم در واقع سنگریست پر از گل های سوسن سفید و آن شهر سوسنگرد است. اما آزادسازی شهر بُستان درعملیات طریق القدس با رمز یا حسین ( ع ) در آذر ۱۳۶۰ صورت گرفت این عملیات طریق القدس از چنان اهمیتی برخوردار بود که امام خمینی ( ره ) در پیام تبریک خود آن را "فتح الفتوح" نامیدند. در واقع بستان شدن واقعی هم وقتی اتفاق می افتد که قدس آزاد شود و آن فتح الفتوح دیگری خواهد بود که ان شا الله به وقوع می پیوندد. اما راه قدس ( یا طریق قدس ) از کربلا می گذرد پس باید اسم رمز هم یا حسین ( ع ) باشد. اما بعد از سال ۶۰ یعنی ۶۱ عملیات بیت المقدس یا الی بیت المقدس با رمز "یا علی بن ابی طالب" ( علیه السّلام ) انجام شد و خونین شهر آزاد شد به نظر می رسد بیت المقدس هم اشاره به مسجد الاقصی دارد هم مسجد جامع خرمشهر که نماد مقاومت به خود گرفت و آن مسجد مقدسی است که همواره در سالروز آزاد سازی خرمشهر، سوم خرداد در صفحه تلویزیون نقش می بندد اما واژه ی مسجد هنوز رموزی در خود دارد که رمز عملیات را می تواند به یاد نسل امروز تداعی کند رمز عملیات از آن بزرگ مردی است که در مسجد و بیت متولد شد و در مسجد کوفه هم به شهادت رسید.
...
[مشاهده متن کامل]

در ضمن، طاق بستان با بستان تفاوت معناداری دارد طاق بستان تقریبا طاقچه ای است که شاه در آن می نشسته است و حتماً در شهری قرار دارد که اسم شاه در آن وجود دارد و آن کرمانشاه است. همچنین بستان آباد شهری است در استان آذربایجان شرقی، جالب است که تمام بستان ها در غرب هستند مگر بستان آباد که در شرق است. ( منظور در آذربایجان شرقی است )

بپرس