بوکسیت

/boksit/

معنی انگلیسی:
bauxite

فرهنگ عمید

دانشنامه عمومی

بوکسیت یک سنگ رسوبی است که مقادیر نسبتاً بالایی آلومینیوم دارد. این سنگ مهم ترین منبع آلومینیوم است. بوکسیت عمدتاً شامل کانی گیپسیت ( Al ( OH ) 3 ) ، بوهمیت ( γ - AlO ( OH ) ) و دیاسپور ( αAlO ( OH ) ) است که با دو اکسید آهن گوئتیت ( FeO ( OH ) ) و هماتیت ( Fe2O3 ) و کانی رسی کائولینیت ( Al2Si2O5 ( OH ) ) و مقادیر کمی آناتاز ( TiO2 ) و المنیت ( FeTiO3 یا FeO. TiO2 ) مخلوط شده است. [ ۱]
اسم این کان سنگ از اسم روستایی در جنوب فرانسه به نام له بو ( به فرانسوی :Les Baux ) اقتباس شده است که اولین بار پیر برتیه زمین شناس در آنجا متوجه وجود آلومینیم در این سنگ معدن شد. [ ۲]
تعداد زیادی از انواع دسته بندی ها برای بوکسیت پیشنهاد داده می شد، اما تا سال ۱۹۸۲ اجماعی برای این دسته بندی ها وجود نداشت، تا این که محققی به نام وداس بوکسیت های لاتریت ( بوکسیت های سیلیکاتی ) را از بوکسیت های کارست ( بوکسیت های کربنی ) تفکیک نمود.
بوکسیت های لاتریت به طور عمده در کشورهای استوایی یافت می شوند. این نوع بوکسیت ها با اعمال فرایند لاتریزه کردن سنگ های سیلیکاتی مانند گرانیت، گنیس، بازالت، سینیت و شیل تشکیل می گردند. در مقایسه با لاتریت های غنی از آهن، تشکیل شدن بوکسیت ها ارتباط بیشتری با شرایط شدید هوازدگی به همراه بستر آبی غنی دارد. این شرایط باعث می شود که کائولینیت به صورت رسوب از سنگ خارج شود و ژیپسیت در بوکسیت نفوذ نماید. مناطق با درصد بالای آلومینیوم به صورت عمده در زیر لایه ای از آهن اکسید قرار دارند.
بوکسیت های کربنی غالباً در اروپا، گینه و جاماییکا و روی سنگ های کربنی ( سنگ آهک و دولومیت ) تشکیل می شوند. در واقع این نوع بوکسیت ها از هوازدگی لاتریتی و انباشتگی لایه های سفالی روی سنگ های کربنی و حل شدن تدریجی این لایه های انباشته شده با سنگ آهک در طی هوازدگی شیمیایی تشکیل می شوند.
تحقیقات اخیر در جاماییکا نشان می دهد که خاک مناطق معدنی درصد قابل توجهی از کادمیوم دارد که این موضوع می تواند نشانگر فعالیت های عمده آتشفشانی در اواخر دوره میوسن در آمریکای مرکزی باشد و در واقع منابع بوکسیت این کشور به طور عمده ریشه در همین فعالیت های آتشفشانی در آن دوره دارد.
بوکسیت در مناطق مختلفی از دنیا یافت می شود اما مقدار آن در پانزده کشور قابل توجه تر می باشد، این کشورها شامل آمریکا، گینه، استرالیا، ویتنام، هند، جامائیکا، برزیل، غنا، چین، یونان، سورینام، سریلانکا، قزاقستان، ونزوئلا، روسیه است. [ ۳]
عکس بوکسیتعکس بوکسیتعکس بوکسیت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بوکْسیت (bauxite)
کانۀ اصلی آلومینیوم. آمیزه ای از اکسیدها و هیدروکسیدهای آبدار آلومینیوم است که معمولاً به ترکیب های آهنی آغشته اند و به آن رنگ سرخ می دهند. بوکسیت در شرایط اقلیمی حاره ای و بر اثر هوازدگی شیمیایی صخره ها تشکیل می شود. تولیدکنندگان عمدۀ بوکسیت عبارت اند از استرالیا، گینه، جامائیکا، روسیه، قزاقستان، سورینام، و برزیل. برای استخراجِ آلومینیوم از بوکسیت دمای بالایی (حدود ۸۰۰ درجۀ سانتی گراد) لازم است تا کانه ذوب شود. سپس، جریان های الکتریکی شدیدی از کانۀ ذوب شده عبور می دهند. این فرآیند فقط وقتی اقتصادی است که الکتریسیتۀ ارزانی در دسترس باشد که معمولاً با نیروگاه های آبی تولید می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس