بوم شناسی رفتاری

دانشنامه عمومی

بوم شناسی رفتار یا بوم شناسی رفتاری ( به انگلیسی: Behavioral ecology ) مطالعهٔ فرگشت رفتار جانوران بر اساس فشارهای بوم شناسی است. پدید آمدن مفهوم بوم شناسی رفتاری در رفتارشناسی جانوران پس از آن بود که نیکلاس تینبرگن چهار پرسش اساسی را مطرح کرد. چهار پرسش وی ( به انگلیسی: proximate causes ) ، انتوژنی، سازگاری ( زیست شناسی ) و درخت تبارزایی می باشند.
اگر یک ارگانیسم ویژگی هایی را دارد که منفعت انتخابی و اهمیت سازگاری دارد، طبیعت آن را مطلوب دانسته و انتخاب می کند که همان انتخاب طبیعی است.
سازگاری مربوط به ویژگی هایی است که بر تناسب اندام جانوران اثر می گذارد و به نوبه خود در موفقیت تولیدمثل جانور قابل اندازه گیری است.
عکس بوم شناسی رفتاریعکس بوم شناسی رفتاریعکس بوم شناسی رفتاریعکس بوم شناسی رفتاریعکس بوم شناسی رفتاریعکس بوم شناسی رفتاری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بوم شناسی رفتاری (Behavioural ecology)
اصطلاحی در زیست شناسی محیط. بوم شناسی رفتاری یعنی فرض های اساسی در عنصری ژنتیکی برای رفتار جانوران، که انتخاب طبیعی می تواند بر پایۀ آن انجام گیرد؛ و این که سازگاری ها به این علت برقرار می شود که برای یک فرد سودمندند و نه برای گونۀ آن فرد. به رغم این پیشینه، متخصصان بوم شناسی رفتاری تلاش می کنند پیامدهای رفتار مربوط به فرصت های بقا یا تولید مثل یک فرد را، که هر دو در سازگاری آن سهم دارند، درک کنند. در اصل، سازگاری مربوط به افرادی است که نسخۀ ژن های خود را به نسل بعد منتقل می کنند. تولید مثل مستقیم تنها راه دستیابی به سازگاری نیست؛ از آن جا که خویشاوندان نزدیک در قسمتی از ژن هایشان شریک و سهیم اند، در این صورت کمک به تولید مثل کردنشان تحت عواملی (به نام سازگاری غیر مسقیم) می تواند به راهبردی موفق تبدیل شود. نظریه در تدوین بوم شناسی رفتاری، به خصوص مدل های وام گرفته شدۀ بخشی از علم اقتصاد که متضمن تحلیل هزینه ـ سود است، تأثیر بسیاری داشته است. البته، بهترین «راهبرد» یک فرد غالباً وابسته است به این که افراد رقیب همان گونه چه کاری انجام می دهند. افزون بر این، هرچند که دستیابی به نظریۀ هزینه ها و سودهای نسبی در چارچوب یک فعالیت خاص نسبتاً آسان است، چالش عمدۀ متخصصان بوم شناسی رفتاری عبارت خواهد بود از تعیین توازن بین فعالیت های مختلف، مانند جست وجوی غذا، یافتن خوراک و اجتناب ورزیدن از شکارشدن. اخیراً توجه عمدۀ بوم شناسی رفتاری، بیشتر متأثر از پیشرفت های صورت گرفته در زیست شناسی مولکولی، بر راهبردهای تولیدمثلی، به خصوص گزینش جنسی متضمن جفت گزینی و رقابت اسپرمی، متمرکز بوده است. بوم شناسی رفتاری به نحو روزافزونی با سطوح بالاتر سازمان زیستی پیوند می خورد. مثلاً برخلاف مدل های سنتی در بوم شناسی جمعیت، پیشرفت های اخیر در مدل های دینامیک جمعیتی، آثاری را می کاوند که تفاوت های فردی در رفتار بر جمعیت ها می گذارند. سرانجام، اخیراً استفاده از بوم شناسی رفتاری برای مطالعات حفاظت آغاز شده است؛ مثلاً، یک گونه چگونه به تغییر در زیستگاه خود واکنش نشان می دهد.

پیشنهاد کاربران

بپرس