بهاءالدین محمد ولد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَهاءُالدّین وَلَد، محمد بن حسین خطیبی بکری (۵۴۳-۶۲۸ق/۱۱۴۸-۱۲۳۱م)، معروف به بهاءولد «سلطان العلماء»، عارف، واعظ، از مشایخ صوفیه قرن ششم و هفتم، و پدر مولانا جلال الدین محمد بلخی است.
وی مشهور به «بهاءِولد» و ملقب به «سلطان العلماء» است.گفته اند این لقب را پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلّم) در خوابی که عده زیادی از علما و مفتیان بلخ همزمان در یک شب دیدند به وی عطا کرد. و در کتاب معارف که مجموعه مواعظ و سخنان اوست، چنین آمده که لقب «سلطان العلماء» را پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلّم) در خواب به او اعطا کرده است. بهاءولد در معارف به بیانی دیگر این واقعه را نقل کرده است.
ولادت
ولادت او، بنابر اشاره وی در معارف به نزدیک شدن عمرش به ۵۵ سالگی در آغاز رمضان ۶۰۰، باید در حدود ۵۴۶ بوده باشد. زادگاه وی بلخ یا حوالی آن بوده است.
نسب
نسب بهاءولد به ابوبکر صدیق می رسد و از سوی مادر نوۀ علاءالدین محمد خوارزمشاه دانسته شده است، ولی این قول با توجه به منابع تاریخی موثق قابل تأیید نیست. اما در معارف و نیز در آثار مولوی و سلطان ولد و همچنین در کتیبه مزار آن ها اشاره ای بدین نسب نشده است. پدر بهاءولد، حسین بن احمد خطیبی، از فضلای روزگار خود بود. مدتی از محضر او بهره برد. مادر بهاءولد را دختر علاءالدین محمد بن خوارزمشاه، عموی جلال الدین محمد خوارزمشاه، یا دختر علاءالدین محمد، عموی سلطان محمد خوارزمشاه، دانسته اند که هر دو قول مورد تردید است.
طریقه
...

[ویکی فقه] بهاءالدین محمدولد، عارف و واعظ قرن ششم و هفتم، پدر مولانا جلال الدین محمد بلخی است.
وی مشهور به «بهاءِولد» و ملقب به «سلطان العلماء» است. گفته اند این لقب را پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم در خوابی که عده زیادی از علما و مفتیان بلخ همزمان در یک شب دیدند به وی عطا کرد. بهاءولد در معارف به بیانی دیگر این واقعه را نقل کرده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس