به سوی تمدن بزرگ

پیشنهاد کاربران

به سوی تمدن بزرگ، عنوانی است که محمدرضا پهلوی در نوروز سال ۱۳۵۵ از آن برای اشاره به پیشرفت های جاری و برنامه های آینده ایران استفاده کرد و برنامه ها و آرمان های خود را برای ایران و مردم ایران در کتاب به سوی تمدن بزرگ تصویر کرد. در گفتمان تمدن بزرگ، شاه علاوه بر توصیف پیشرفت های کشور در طول ۱۵ سال پس از انقلاب سفید، به بیان چشم انداز خود برای تبدیل ایران به یک کشور پیشرفته پرداخت که با اجرای برنامه عمرانی ششم درهای تمدن بزرگ برای ایرانیان گشوده خواهد شد.
...
[مشاهده متن کامل]

در دوران سلطنت محمدرضا پهلوی برای پیشرفت ایران، برنامه های عمرانی با همکاری و همیاری مدیرانی مانند ابوالحسن ابتهاج، یکی از مدیران بانک جهانی و بنیانگذار سازمان برنامه و بودجه کشور، محمدمهدی سمیعی، رئیس کل بانک مرکزی ایران و محمدصفی اصفیاء طراحی شد. برنامه های عمرانی کشور در دوره های گوناگون بدین ترتیب بودند:
• برنامه عمرانی اول ۱۳۲۷ - ۱۳۳۳
• برنامه عمرانی دوم ۱۳۳۴ - ۱۳۴۰
• برنامه عمرانی سوم ۱۳۴۱ - ۱۳۴۶
• برنامه عمرانی چهارم ۱۳۴۷ - ۱۳۵۱
• برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
• برنامه عمرانی ششم ۱۳۵۷ - ۱۳۶۱ ( به دلیل وقوع انقلاب اسلامی، اجرایی نشد )
در سال ۱۳۳۸، بانک مرکزی ایران بنیان نهاده شد. محمدمهدی سمیعی، ریاست بانک مرکزی را بر عهده داشت و زیر نظر وی بودجه بندی کشور و بانک داری شکل گرفت بودجه برنامه های عمرانی و چرخش درست پول در زمان وی به ایران به کار انداخته شد. دیگر شخصیت ایران که بار پیشرفت ایران را همراه با شاه به دوش کشید علی نقی عالیخانی وزیر اقتصاد بود. عالیخانی، اصفیا و سمیعی طراحان پیشرفت اقتصاد ایران بودند با نرخ رشد اقتصادی ۱۵٪، در چهارچوب انقلاب سفید و منشور نوزده ماده ای آن چهره ایران تغییر یافت. سپاه دانش، سپاه بهداشت، سپاه ترویج و آبادانی، اصلاحات ارضی و سهیم کردن کارگران در سود کارخانه ها و دیگر اصول انقلاب سفید، ایران را به دروازه هایی رسانید که می توانست کشور را از جنبه های اقتصادی و رفاه اجتماعی با کشورهای صنعتی اروپایی برابری دهد.
پراهمیت ترین پایه انقلاب سفید، اصلاحات ارضی بود و نخستین برنامه اصلاحات ارضی با نخست وزیر وقت، علی امینی و با همکاری وزیر کشاورزی، حسن ارسنجانی تهیه شده بود. پس از کناره گیری امینی از مقام خویش، اسدالله علم را شاه به نخست وزیری می گزیند. ارسنجانی در مقام خود ابقا می شود. هدف ارسنجانی، ایجاد یک طبقه ای از کشاورزان مستقل است. بدین قرار که مازاد زمین هایی که به دنبال محدودیت مالکیت زمین های کشاورزی از مالکین گرفته شده بلافاصله به رعایایی که در آن به کشت و زرع مشغول هستند، فروخته شود. در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۴۱، محمدرضا پهلوی در کنگره ملی کشاورزان این طرح را مطرح می کند. ۴۲۰۰ دهقانی که در کنگره حضور داشتند بانگ شادی سر دادند. در تاریخ ۶ بهمن ۱۳۴۱، همه پرسی انقلاب سفید در ایران انجام می گیرد که به تأیید اصلاحات پیشنهادی می انجامد. ۵٬۵۹۸٬۷۱۱ برای انقلاب سفید و ۴٬۱۱۵ علیه انقلاب سفید آرای خود را به صندوق ها ریختند. برای نخستین بار در تاریخ ایران زنان نیز به پای صندوق های رای می روند. در تهران ۱۶، ۴۳۳ و در دیگر شهرستان ها ۳۰۰، ۰۰۰ نفر زن آرای خود را به صندوق ها ریختند.

به سوی تمدن بزرگ
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/به‌سوی_تمدن_بزرگ

بپرس