بنی اسد بن عبدالعزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بنی اسد بن عبدالعزی از خاندان های تاثیرگذار مکه در دوران جاهلیت و اسلام بودند، بنی اسد خاندان پدری خدیجه سلام الله علیهم ام المومنین و از تیره های اصلی قریش در مکه است. افزون بر وجود چهره های برجسته و نقش آفرین در رویداد های عصر جاهلی و دوران پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ، اهمیت آن ها به جهت تشکیل تنها دولت با مرکزیت مکه است.
بنی اسد فرزندان اسد بن عبدالعزی بن قصی بن کلاب، جد چهارم پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم شامل خویلد پدر حضرت خدیجه(س) و جد زبیر صیفی، حویرث، عمرو، مطلب، حارث، نوفل، حبیب، هاشم، مهاشم، طویلب و طالب بودند که پنج تن اخیر در جنگ های فجار کشته شدند. بنی اسد بن عبدالعزی یکی از ۲۵ تیره قریش و از بطائح (ساکنان پیرامون کعبه) است. مادر اسد، ریطه یا حظیاء/حطیا دختر کعب بن سعد بن تیم بن مره بود. بنی اسد از طریق ام حبیب دختر اسد بن عبدالعزی با رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم پیوند نسبی دارد؛ زیرا وی جده مادری آمنه ، مادر رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم است. میان عرب، تیره هایی دیگر نیز با نام بنی اسد شناخته می شوند که اسد بن ربیعة بن نزار، بنی اسد از قبیله ازد شنوءه یمن و بنی اسد بن خزیمه از آن جمله به شمار می روند.
ƒبنی اسد پیش از اسلام
اسد، بزرگ این تیره، از اشراف و سران قریش در روزگار جاهلیت بود. بر پایه گزارشی، وی کنار دیگر سران مکه مانند عبدالمطلب ، امیة بن عبدشمس و عبدالله بن جدعان تیمی به دیدار سیف بن ذی یزن پادشاه یمن رفت. اما او از صاحبان مناصب کعبه نبود و تبار او نیز در جایگاهی فروتر از تیره هایی مانند بنی هاشم و بنی امیه قرار داشت. بر پایه گزارشی از زبیر بن بکار، اسد میان قریشیانی که با یکدیگر کدورت داشتند، آشتی برقرار می کرد و از این رو، مسلم (سازش دهنده) لقب یافت. پس از اسد، خویلد بن اسد و عثمان بن حویرث بر این خاندان ریاست داشتند.
← پرستش بت عزی
بنی اسد مانند بسیاری از قبایل دیگر، هنگام ظهور اسلام واکنش های متفاوت از خود نشان دادند و در مجموع می توان آن ها را در جبهه برابر اسلام یافت. البته شماری اندک از بنی اسد در صف نخستین حامیان پیامبر بودند و در عرصه های گوناگون با او همراهی کردند. زبیر بن عوام ، عمرو بن امیه، خالد بن حزام ، برادر زاده خدیجه یزید بن معاویة ابن اسود و اسود بن نوفل از مهاجران اسدی به حبشه بودند و کسانی چون حولاء دختر تویت و حاطب بن ابی بلتعه نیز در شمار مهاجران به مدینه جای داشتند. در میان بدریان، زبیر بن عوام، حاطب بن ابی بلتعه (هم پیمان بنی اسد) و سعد بن خولی کلبی مولی حاطب حضور داشتند. در نبرد احد نیز از سائب بن عوام یاد شده است؛ از مسلمانان بنی اسد در مجموعه غزوه های مهم پیش از فتح مکه مانند خندق (۵ق.) ، حدیبیه (۶ق.) ، و خیبر (۷ق.) جز کسانی مانند زبیر و برادرش سائب و حاطب بن ابی بلتعه سخنی به میان نیامده است. در میان دشمنان و آزاردهندگان اصلی پیامبر و در جمع توطئه چینان بر ضد مسلمانان، چهره های شاخص و گوناگون از بنی اسد حضور داشتند. اسود بن مطلب بن اسد از دشمنان اصلی پیامبر و استهزاء کنندگان بود. خداوند با وعده کفایت شر آنان، پیامبر را به دعوت عمومی فرمان داد.
← کمک به تحریم شدگان در محاصره اقتصادی بنی هاشم
...

[ویکی حج] بنی اسد بن عبدالعزی از خاندان های تاثیرگذار مکه در دوران جاهلیت و اسلام بودند. این خاندان یکی از تیره های اصلی قریش مکه و خاندان پدری حضرت خدیجه(س) و فرزندان اسد بن عبدالعزی جد چهارم پیامبر(ص) هستند.
پیش از اسلام بیشتر اعضای این خاندان بت پرست، و تعدادی از آنان مسیحی بودند و با ظهور اسلام عده ای از آنان به اسلام گرویده و جزء حامیان پیامبر(ص) بودن و عده ای دیگر از آنان در صف دشمنان پیامبر(ص) قرار گرفتند. بعد از پیامبر(ص) نیز آنان همسو با خلفا شدند و فقط چهره شاخص بنی اسد که به حمایت از امام علی(ع) به پا خواست زبیر بن عوام بود.
چهره مشهور این خاندان عبدالله بن زبیر است که با حمایت خاندانش، پس از معاویة بن ابی سفیان خلافتی در مکه تشکیل داد و در بسیار از مناطق سرزمین های اسلامی بجز شام با او بیعت شد. حکومت عبدالله بن زبیر در مکه را می توان حکومت بنی اسد نیز به حساب آورد.

پیشنهاد کاربران

بپرس