بلاغات النساء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نویسنده کتاب، ابوالفضل، احمد بن ابی طاهر، معروف به ابن طیفور است (204 - 280 هجری).
این کتاب خلاصه ای است از برگزیدۀ سخنان بلیغ و فصیح شخصیتهای زن که در طول سه قرن نخست اسلام بیان شده است.
کتاب بلاغات النساء علاوه بر سخنرانی ها، به سخنان کوتاه، اشعار، سخنانی که به شکل نثر بیان شده و یا هر سخنی که در یکی از فنون کلام و سخن صادر شده است اشاره می کند.
در این کتاب گاهی به سخن زیبایی از جانب مردان نیز اشاره دارد که به مناسبت نقل کلام از سوی شخصیتی زن مطرح می شود.
کتاب حاضر سندی تاریخی و معتبر بر ادبیات و تاریخ اسلام و اوضاع و احوال اجتماعی زن عرب مسلمان در صدر اسلام می باشد.
خواننده با مطالعه این کتاب بر بسیاری از کلمات دقیق در ادبیات عرب آگاهی می یابد.بلاغات النساء علاوه بر دیدگاه ادبی، از دیدگاه تاریخی و عقیدتی نیز بسیار قابل توجه است.

[ویکی فقه] بلاغات النساء (کتاب). نویسنده کتاب، ابو الفضل، احمد بن ابی طاهر، معروف به ابن طیفور است (۲۰۴- ۲۸۰ هجری).
این کتاب خلاصه ای است از برگزیده سخنان بلیغ و فصیح شخصیتهای زن که در طول سه قرن نخست اسلام بیان شده است. کتاب بلاغات النساء علاوه بر سخنرانی ها، به سخنان کوتاه، اشعار، سخنانی که به شکل نثر بیان شده و یا هر سخنی که در یکی از فنون کلام و سخن صادر شده است اشاره می کند. در این کتاب گاهی به سخن زیبایی از جانب مردان نیز اشاره دارد که به مناسبت نقل کلام از سوی شخصیتی زن مطرح می شود. کتاب حاضر سندی تاریخی و معتبر بر ادبیات و تاریخ اسلام و اوضاع و احوال اجتماعی زن عرب مسلمان در صدر اسلام می باشد. خواننده با مطالعه این کتاب بر بسیاری از کلمات دقیق در ادبیات عرب آگاهی می یابد. بلاغات النساء علاوه بر دیدگاه ادبی، از دیدگاه تاریخی و عقیدتی نیز بسیار قابل توجه است.
محتوای کتاب
در آغاز این کتاب سخنان عایشه دختر ابوبکر و حفصه دختر عمر را درباره مسائل اجتماعی و سیاسی آن دوران و در مدح و ستایش پدرانشان آورده و سپس دو سخنرانی حضرت فاطمه زهرا دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم در مسجد مدینه و در جمع زنان مدینه را نقل کرده است. پس از آن به سخنرانی حضرت زینب دختر حضرت علی علیه السّلام در کاخ یزید و سخنرانی ام کلثوم در شهر کوفه نیز اشاره می کند. علاوه بر آن به سخنان دختر حارث بن عبد المطلب و سوده دختر عماره و زرقا دختر عدی و بکاره هلالیه و ام الخیر دختر حریش بارقیه و پیر زنی از فرزندان حارث بن عبد المطلب اشاره کرده و سخنان هر یک را با معاویه ، که همه اسنادی تاریخی و بیان گر اوضاع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن دوران نیز می باشد، آورده است.
ارزش کتاب
کتاب بلاغات النساء اوج آزادی زنان و آگاهی آنان از مسائل اجتماعی را که اسلام برای آنها به ارمغان آورده است به زیبایی به تصویر می کشد. بر خلاف تبلیغاتی که استعمار غرب به آن دامن می زند و اسلام را مخالف آزادی زنان و طرفدار عقب افتادگی و ستم به زنان معرفی می کند، این کتاب چهره های سرشناسی از زنان مسلمان را در هزار و چهار صد سال قبل معرفی می کند که همه تربیت شده اسلام و زنانی آزادی خواه و مبارز با ظلم و ستم و آگاه به زمان و مکان و شرائط اجتماعی و دارای شخصیت اجتماعی و سیاسی و فرهنگی بوده اند که هنوز هم جهان غرب نتوانسته است چهره هایی همانند برخی از آنها را ارائه دهد.
اعتبار کتاب
...

[ویکی شیعه] بلاغات النساء (کتاب). بلاغاتُ النّساء کتابی به زبان عربی نوشته احمد بن ابی طاهر مشهور به ابن طیفور که در آن سخنان فصیح و بلیغ زنان نامدار تاریخ اسلام و اشعار و سخنان کوتاه آنان نقل و بررسی شده است. این کتاب که در واقع جلد یازدهم از کتاب «المنثور و المنظوم» است با عنوان «بلاغات النساء» به چاپ رسیده است.
ابوالفضل احمد بن ابی طاهر طیفور در سال ۲۰۴ق در خراسان زاده شد و در ۲۸۰ق درگذشت. ابن طیفور با اینکه از دانشمندان و بزرگان لغت و ادبیات اهل سنت است در نقل بسیاری از مطالب مربوط به تاریخ و عقاید شیعیان و ائمه شیعه(ع) کوتاهی نکرده و با موضعی منصفانه به نقل آن ها پرداخته است.
این کتاب قطعه ای از کتاب «المنثور و المنظوم»، درباره تاریخ شعر و نثر است که در چهارده جلد تنظیم شده بود،برخی از جلدهای این کتاب مفقود گشته و فقط جلد یازدهم و دوازدهم آن در دست است.

پیشنهاد کاربران

بپرس