بزرگی پروستات بی پی اچ

پیشنهاد کاربران

بزرگی پروستات ( دلایل آن تا درمان )
بزرگ شدن خوش خیم پروستات
• بزرگ شدن خوش خیم پروستات Benign Prostate hypertrophy
• به علت دفع مکرر ادرار در شب دچار بی خوابی شده ام
• به طور ناگهانی دچار احساس فوریت در دفع ادرار می شوم به طوری که نمی توانم صبر کنم.
...
[مشاهده متن کامل]

• دچار تأخیر در شروع ادرار شده ام.
• اخیراً متوجه کاهش در نیرو و جریان ادرار شده ام ( قطر ادرارم کاهش یافته است ) .
• همیشه احساس پری مثانه دارم ( احساس می کنم ادرارم به طور کامل تخلیه نمی شود ) .
• در ناحیه کمر، لگن یا کشاله ران احساس درد می کنم.
به طور متوسط برای 8 نفر از هر 10 نفری که چند تا از این علایم را دارند، احتمال بزرگی خوش خیم پروستات ( BPH ) مطرح می شود. البته ممکن است این افراد دچار بیماری جدی تری چون سرطان پروستات باشند که احتمال آن کمتر است. بنابراین اگر پاسخ شما به هر یک از موارد بالا مثبت است، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
BPH چیست؟
غده پروستات، غده ای به اندازه یک گردوی کوچک در بدن مردان است که بین مثانه و پیشابراه قرار دارد. یعنی بعد از گردن مثانه و در ابتدای مجرای ادراری یا همان پیشابراه، این پروستات شبیه یک کلوچه دونات گرد وجود دارد و در واقع پروستات، خود بخشی از این مجرا را تشکیل می دهد. تحت تأثیر بعضی عوامل، این غده شروع به بزرگ شدن ( هایپرپلازی ) می کند تا جایی که حتی می تواند به پیشابراه فشار بیاورد و آن را مسدود کند و به این ترتیب باعث کاهش نیرو و جریان ادرار یا حتی عدم جریان ادرار شود.
اما این بزرگ شدن خوش خیم است؛ یعنی سرطانی نیست و در ضمن باعث ایجاد سرطان نیز نمی شود. هرچند حالت هایی هم وجود دارد که یک مرد همزمان دچار BPH و سرطان پروستات باشد.
بالا رفتن سن عامل بزرگی پروستات
هنگامی که یک مرد به میانسالی می رسد، غده پروستات شروع به بزرگ شدن می کند و این بزرگ شدن با افزایش سن ادامه پیدا می کند. طبق آمار به دست آمده، در حدود 60 سالگی، نیمی از مردان آمریکایی دچار BPH هستند و برآورد شده است که در حدود 85 سالگی، 90 درصد آن ها به این بیماری دچار می شوند.
بزرگی پروستات به خودی خود مشکل ساز نیست. اما اگر پروستات به بزرگ شدن ادامه دهد می تواند باعث فشرده شدن پیشابراه و محدود شدن جریان ادرار شود. یعنی دیواره های داخلی کلوچه دونات شروع به بزرگ تر شدن می کنند و به تدریج پروستات به صورت سدی در برابر جریان ادرار قرار می گیرد. در چنین شرایطی مثانه ناچار است ادرار را با فشار از پیشابراه باریک شده خارج کند که در این صورت عضلات جوار مثانه شروع به قوی و کلفت تر شدن می کنند و این باعث می شود که هم جدار مثانه بسیار حساس شود و هم حجم داخلی آن کم شود، به طوری که حتی نتواند مقدار کمی از ادرار را در خود نگه دارد.
علایم BPH
با توجه به توضیحاتی که داده شد، می توان علایم BPH را به 2 دسته تقسیم کرد:
1 - آن دسته علایمی که مربوط به تنگی یا انسداد پیشابراه هستند، مثل:
اشکال در شروع دفع ادرار
جریان خفیف ادرار و قطع و وصل شدن آن
چکیدن ادار بعد از اتمام دفع ( یعنی برای ادرار کردن به دستشویی می روید ولی هر چه صبر می کنید ادرارتان نمی آید، در حالی که همچنان احساس ادرار دارید. بعد از چند مدت تازه ادرارتان شروع به آمدن می کند ولی به صورت باریکه ای نخی شکل از ادرار و تازه در حین آمدن همین باریکه هم چند بار جریان قطع و وصل می شود و بالاخره بعد از این که احساس کردید دیگر ادرار ندارید، هنوز جریان ادرار به صورت قطره قطره می آید و موجب آزارتان می شود. )
2 - آن دسته علایمی که ناشی از تغییرات ثانویه در مثانه هستند، مثل:
احساس فوریت در دفع ادرار
دفع مکرر ادرار
احساس عدم تخلیه کامل مثانه بعد از دفع ادرار
بیدار شدن مکرر از خواب جهت دفع ادرار
همان طور که گفته شد، پروستات بزرگ شده مثل یک سد در جلوی جریان ادرار قرار دارد. از طرفی کلیه ها به صورت طبیعی و بی خبر از این اتفاقات همچنان ادرار تولید می کنند و مثانه به تدریج پر می شود و برای دفع ادرار متوسل به زور شود. پس در نتیجه شروع به قوی و کلفت تر کردن عضلات خود می کند. در حالی که این کار نتیجه معکوسی دارد، چون باعث می شود حجم مثانه کمتر شود و در برابر مقدار ادرار کمتری احساس پربودن کند. از طرف دیگر تجمع ادرار و راکد ماندن آن پشت پروستات و در مثانه، باعث می شود مواد موجود در ادرار روی جدار مثانه تأثیر بگذارند و آن را حساس کنند. این ادرار باقی مانده مستعد عفونت و سنگ مثانه هم هست و این ها باعث به وجود آمدن علایم فوق می شوند.
هنگامی که مثانه بسیار حساس شود به طوری که نتواند ادرار را در خود نگه دارد، بیمار دچار بی اختیاری ادرار می شود.
فرد به علت کاهش حجم مثانه احساس فوریت می کند، یعنی احساس می کند اگر زود به دستشویی نرود ادرارش خودبه خود تخلیه و دفعات دفع ادرارش هم بیشتر می شود.
سوزش یا درد در هنگام دفع ادرار در مواردی چون عفونت مثانه و سنگ مثانه دیده می شود.
مشاهده خون در ادرار می تواند نشانه BPH باشد، ولی اغلب مردانی که دچار این بیماری هستند در ادرارشان خون دیده نمی شود.
آیا می توان این علایم را نادیده گرفت؟
علایم BPH شبیه علایم بیماری های جدی تری مثل عفونت مثانه، سرطان مثانه و سرطان پروستات است. به همین جهت در صورت بروز چنین علایمی حتماً با پزشک خود مشورت کنید. با این که BPH خوش خیم است و سرطان نیست و ایجاد سرطان نیز نمی کند، اگر به آن توجه نشود می تواند به مثانه و کلیه ها صدماتی جدی مثل: عفونت مثانه، سنگ مثانه و تخریب غیر قابل برگشت کلیه به علت پس زدن ادرار به درون کلیه وارد کند.
درمان
از آن جایی که این بیماری می تواند باعث عفونت مجاری ادراری شود، یک پزشک قبل از درمان خود BPH، معمولاً عفونت احتمالی را توسط آنتی بیوتیک ها درمان می کند.
در یک سوم موارد خفیف بیماری، . . .

بپرس