بری بری
/beriberi/
لغت نامه دهخدا
فرهنگ عمید
واژه نامه بختیاریکا
( بَری بَری ) شخصی مونث با تمایلات جنسی زیاد
دانشنامه عمومی
بری بری ( به انگلیسی: Beriberi ) یک نوع سوءتغذیه است که در اثر کمبود ویتامین ( ویتامین ب ۱ ) بروز می کند.
ویتامین در شکاندن مولکول های قند مانند گلوکز به منظور تولید انرژی نقش مهمی دارد. علاوه بر این، در ساختار غشای سلولی نورون ها نیز وجود دارد. کمبود این ویتامین موجب ابتلا به بری بری و پیدایش علایمی چون خستگی مفرط و اختلال در کارکرد قلب، دستگاه عصبی، ماهیچه ها و دستگاه گوارش می شود.
واژهٔ بری بری از زبان سینهالی گرفته شده است، و به معنای نمی توانم نمی توانم می باشد. معنای این لغت نشانگر ناتوانی افراد شدیداً مبتلا به بری بری در حرکت می باشد.
در قرن نوزدهم و قبل آن، برنج سفید در آسیا غذای اصلی طبقات متوسط محسوب می شد و به همین علت بری بری در میان آن ها شایع بود. در سال ۱۸۸۴، تاکاکی کانهیرو ( به انگلیسی: Takaki Kanehiro ) ، یک پزشک ژاپنی فارغ التحصیل انگلستان که در نیروی دریایی امپراتوری ژاپن عضویت داشت، مشاهده کرد که بری بری در میان ملوانان کم رتبهٔ کشتی که معمولاً جز برنج چیزی نمی خوردند شایع است؛ این در حالی بود که ناوگانان غربی و افسرانی که رژیم غذایی آن ها به شیوهٔ غربیان بود دچار این بیماری نمی شدند. کانهیرو ابتدا گمان می کرد که کمبود پروتئین علت اصلی بری بری است. او با حمایت ناوگان سلطنتی ژاپن تصمیم به انجام آزمایشی برای یافتن علت بیماری کرد. او دو رزم ناو را فراهم کرد، که به کارکنان یکی از آن ها تنها برنج سفید، و دیگری رژیم غذایی شامل گوشت، ماهی، برنج، جو و لوبیا داده می شد. حاصل این آزمایش این بود که از کشتی اول ۱۶۱ نفر دچار بری بری شدند و ۲۵ نفر آن ها جان باختند، در حالی که در کشتی دوم تنها ۱۴ نفر به بری بری دچار بودند و تلفاتی نداشتند.
این نتایج کانهیرو و ناوگان سلطنتی را متقاعد کرد که رژیم غذایی علت اصلی بری بری است. این موضوع در سال ۱۸۹۷، با کشف کریستین ایجکمن مبنی بر این که دادن برنج کامل به مرغ به جای برنج سفید موجب جلوگیری از ابتلای آن ها به بری بری می شود، تأیید شد. یک سال بعد، فردریک هاپکینز به این نتیجه رسید که بعضی غذاها، علاوه بر کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها، موادی دارند که برای متابولیسم و کارکرد صحیح بدن ضروری هستند.
در سال ۱۹۰۱، دستیار کریستین ایجکمن بری بری را یک مشخصهٔ کمبود شناخت. این تشخیص بعدها تأیید شد، چرا که ثابت شد بری بری در اثر کمبود تیامین بروز می کند.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفویتامین در شکاندن مولکول های قند مانند گلوکز به منظور تولید انرژی نقش مهمی دارد. علاوه بر این، در ساختار غشای سلولی نورون ها نیز وجود دارد. کمبود این ویتامین موجب ابتلا به بری بری و پیدایش علایمی چون خستگی مفرط و اختلال در کارکرد قلب، دستگاه عصبی، ماهیچه ها و دستگاه گوارش می شود.
واژهٔ بری بری از زبان سینهالی گرفته شده است، و به معنای نمی توانم نمی توانم می باشد. معنای این لغت نشانگر ناتوانی افراد شدیداً مبتلا به بری بری در حرکت می باشد.
در قرن نوزدهم و قبل آن، برنج سفید در آسیا غذای اصلی طبقات متوسط محسوب می شد و به همین علت بری بری در میان آن ها شایع بود. در سال ۱۸۸۴، تاکاکی کانهیرو ( به انگلیسی: Takaki Kanehiro ) ، یک پزشک ژاپنی فارغ التحصیل انگلستان که در نیروی دریایی امپراتوری ژاپن عضویت داشت، مشاهده کرد که بری بری در میان ملوانان کم رتبهٔ کشتی که معمولاً جز برنج چیزی نمی خوردند شایع است؛ این در حالی بود که ناوگانان غربی و افسرانی که رژیم غذایی آن ها به شیوهٔ غربیان بود دچار این بیماری نمی شدند. کانهیرو ابتدا گمان می کرد که کمبود پروتئین علت اصلی بری بری است. او با حمایت ناوگان سلطنتی ژاپن تصمیم به انجام آزمایشی برای یافتن علت بیماری کرد. او دو رزم ناو را فراهم کرد، که به کارکنان یکی از آن ها تنها برنج سفید، و دیگری رژیم غذایی شامل گوشت، ماهی، برنج، جو و لوبیا داده می شد. حاصل این آزمایش این بود که از کشتی اول ۱۶۱ نفر دچار بری بری شدند و ۲۵ نفر آن ها جان باختند، در حالی که در کشتی دوم تنها ۱۴ نفر به بری بری دچار بودند و تلفاتی نداشتند.
این نتایج کانهیرو و ناوگان سلطنتی را متقاعد کرد که رژیم غذایی علت اصلی بری بری است. این موضوع در سال ۱۸۹۷، با کشف کریستین ایجکمن مبنی بر این که دادن برنج کامل به مرغ به جای برنج سفید موجب جلوگیری از ابتلای آن ها به بری بری می شود، تأیید شد. یک سال بعد، فردریک هاپکینز به این نتیجه رسید که بعضی غذاها، علاوه بر کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها، موادی دارند که برای متابولیسم و کارکرد صحیح بدن ضروری هستند.
در سال ۱۹۰۱، دستیار کریستین ایجکمن بری بری را یک مشخصهٔ کمبود شناخت. این تشخیص بعدها تأیید شد، چرا که ثابت شد بری بری در اثر کمبود تیامین بروز می کند.
wiki: بری بری
دانشنامه آزاد فارسی
بِری بِری (beriberi)
نوعی اختلال تغذیه ای. غالباً در نواحی گرمسیری رخ می دهد و ناشی از کمبود ویتامین ب۱ (تیامین) است. بیماری دو شکل دارد: در یکی تجمع آب در بافت ها رخ می دهد، و در دیگری ضعف شدید مشاهده می شود. هر دو شکل منجر به خرابی عصب می شوند و بسیاری از قربانیان براثر نارسایی قلبی می میرند.
نوعی اختلال تغذیه ای. غالباً در نواحی گرمسیری رخ می دهد و ناشی از کمبود ویتامین ب۱ (تیامین) است. بیماری دو شکل دارد: در یکی تجمع آب در بافت ها رخ می دهد، و در دیگری ضعف شدید مشاهده می شود. هر دو شکل منجر به خرابی عصب می شوند و بسیاری از قربانیان براثر نارسایی قلبی می میرند.
wikijoo: بری_بری
مترادف ها
بری بری
پیشنهاد کاربران
پیشنهادی ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید