برکه همدانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برکت همدانی از مشایخ صوفیه، معاصر احمد غزالی و عبدالله بن محمد عین القضاة است.
بَرَکَة همدانی (بَرَکَت همدانی)، از مشایخ صوفیه، معاصر احمد غزالی (متوفی ۵۳۰) و عبدالله بن محمد عین القضاة (متوفی ۵۲۵).
مهمترین و اصیلترین منبعی که درباره وی موجود است نامه های عین القضاة است.
عبدالرحمان جامی در نفحات الانس و همچنین متأخران با استفاده از همین منبع مطالبی درباره وی نقل کرده اند. قرینه هایی نشان می دهد که وی در حدود ۴۴۰ (ظاهراً در همدان) متولد شده و بیش تر سالهای عمر خود را در همدان گذرانده و میان سالهای ۵۲۱ تا ۵۲۴ درگذشته است.
کلام عین القضاة درباره برکت همدانی
به گفته عین القضاة، برکه شیخی امی بوده و از این حیث مانند ابوالحسن خرقانی (متوفی ۴۲۵) است.
با این همه، بر اثر سالها سیر و سلوک به مدارجی عالی از کشف و شهود نایل آمده و به علوم ذوقی و دقایق تفسیر قرآن دست یافته بوده است.
عین القضاة در نامه های خود از دخترکی بغدادی یاد می کند که «از خواطر خبر باز می دهد» و سپس شیخ برکه را با او مقایسه می کند و می گوید که شیخ «از آن سالکان بود که قبل العشرین بر امثالِ این مطلع شده بود که دخترکِ بغدادی در آن وامانده است، و پس از آن درگذشت (یعنی از آن مرحله بسی فراتر رفت) و تا هشتاد سالگی سلوک کرد».
← مدح برکت همدانی از لسان عین القضاة
(۱) نصرالله پورجوادی، «بَرَکة همدانی، استاد اُمّی عین القضاة»، معارف، دوره سوم، ش ۳ (آذر ـ اسفند ۱۳۶۵).
(۲) عبدالله بن محمد عین القضاة، نامه های عبدالله بن محمد عین القضاة، چاپ علینقی منزوی و عفیف عسیران، تهران ۱۳۴۸ـ۱۳۵۰ ش.

دانشنامه آزاد فارسی

بَرَکۀ همدانی (قرن ۶ق)
(یا: شیخ بَرَکت) عارف ایرانی. استاد روحی عین القضات همدانی بوده است. از زندگی برکت اطلاعات دقیقی در دست نیست، جز آنچه شاگردش دربارۀ او نقل کرده است. عین القضات در نامۀ ۱۲۲ خود می نویسد: برکت از آن سالکان است که پیش از ۲۰سالگی به عرفان عالی رسید و پس از آن، تا ۸۰سالگی سلوک کرد. پس چگونه کسی می تواند از او خُرده بگیرد؟ از نامه های عین القضات برمی آید که برکت از جذبۀ روحانی فراوان برخوردار بوده و اگرچه قیل و قال های فلسفی را خوب نمی دانسته، اما به تفسیر حقیقی قرآن کاملاً تسلط داشته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس