برکه قسری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برکه قسری، حوضی برای رساندن آب شیرین به حرم مکی است.
برکه قسری در ثقبه ، بخشی از دامنه کوه ثبیر و مشرف بر بخش شمالی منا ، قرار داشت. این برکه با نام بردی نیز معرفی شده است. سلیمان بن عبدالملک (حک: ۹۶-۹۹ق.) با هدف کاستن اهمیت زمزم نزد مسلمانان، در نامه ای به امیر مکه خالد بن عبدالله قسری، به او فرمان داد تا با انتقال آب گوارا و زلال ثقبه به مسجدالحرام ، مردم را به استفاده از آن تشویق نماید. برخی از تاریخ نگاران این نامه را به ولید بن عبدالملک (حک: ۸۶-۹۶ق) نسبت داده اند.
← آبگیری محکم در ثقبه
(۱) اخبار مکه، الازرقی (م. ۲۴۸ق.) ، به کوشش رشدی الصالح، مکه، مکتبة الثقافه، ۱۴۱۵ق.(۲) اخبار مکه، الفاکهی (م. ۲۷۹ق.) ، به کوشش ابن دهیش، بیروت، دار خضر، ۱۴۱۴ق.(۳) البدء و التاریخ، المطهر المقدسی (م. ۳۵۵ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۹۰۳م.(۴) تاریخ طبری (تاریخ الامم و الملوک)، الطبری (م. ۳۱۰ق.) ، به کوشش محمد ابوالفضل، بیروت، دار احیاء التراث العربی.(۵) تاریخ مکة المشرفه، محمد ابن الضیاء (م. ۸۵۴ق.) ، به کوشش علاء و ایمن، بیروت، دار الکتب العلمیه، ۱۴۲۴ق.(۶) تاریخ الیعقوبی، احمد بن یعقوب (م. ۲۹۲ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۴۱۵ق.(۷) الروض الانف، السهیلی (م. ۵۸۱ق.) ، به کوشش عبدالرحمن، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۱۲ق.(۸) الروض المعطار، محمد بن عبدالمنعم الحمیری (م. ۹۰۰ق.) ، به کوشش احسان عباس، بیروت، مکتبة لبنان، ۱۹۸۴م.(۹) الکامل فی التاریخ، ابن اثیر (م. ۶۳۰ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۳۸۵ق.

[ویکی حج] برکه قسری حوضی برای رساندن آب شیرین به حرم مکی می باشد. بنابر گزارش هایی سلیمان بن عبدالملک با هدف کم کردن اهمیت چاه زمزم در نامه ی به امیر مکه دستور داد تا آب گوارای ثقبه را به مسجدالحرام انتقال بدهند تا مردم از آن استفاده کرده و نسبت به زمزم کم اهمیت بشوند، امیر مکه نیز حوضچه ای در نزدیکی زمزم ساخت و مردم را به استفاده کردن از آن تشویق کرد.
باتوجه به شوری و تلخی آب زمزم مردم توجهی به این برکه نشان ندادند و با از بین رفتن امویان و روی کار آمدن عباسیان حوضچه ی کنار زمزم ویران و آب آن را به حوضی دیگر کنار باب الصفا انتقال دادند که با استقبال مردم روبرو شد.
برکه قَسْری در ثَقَبَه، بخشی از دامنه کوه ثُبیر و مشرف بر بخش شمالی منا، قرار داشت. این برکه با نام بُردی نیز معرفی شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس