بررسی متون طب شیعه در تاریخ پزشکی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] بررسی متون طب شیعه در تاریخ پزشکی تألیف حسن منتصب مجابی به بررسی نقش مسلمانان و به ویژه سهم بزرگ دانشمندان شیعه در تاریخ طب اسلامی اختصاص دارد. بازشناسی جایگاه شیعه در پی ریزی و پیشرفت دانش پزشکی و آگاهی بخشی به نسل جدید انگیزه نگارش کتاب بوده است .
کتاب با دو مقدمه از نویسنده آغاز و مطالب در ده فصل، تنظیم شده است.
در این اثر تکامل طب اسلامی و رشد فزاینده علم طب در دوران آل بویه و صفویه با بررسی آماری مشخص گردیده و انحطاط علم پزشکی در دوران صفویه با ورود طب غربی به ایران بررسی شده است. سپس متون پزشکی دانشمندان شیعه به طور مفصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در پایان کتاب شناسی طب سنتی دانشمندان شیعه با معرفی 850 عنوان اثر پزشکی به عنوان پیوست آمده است .
نویسنده در مقدمات کتاب چگونگی نگارش اثر و مباحث مطرح شده در آن را توضیح داده است .
فصل اول کتاب نگاهی است به تاریخ پزشکی. نویسنده معتقد است اینکه علم پزشکی از میان کدام کشور یا چه اقوامی برای اولین بار پیدا شده است به روشنی معلوم نیست. کتاب های تاریخ پزشکی قدیمی مثل: «طبقات الأطباء و الحکماء» تألیف ابن جلجل در سال 377ق (یعنی همزمان با کتاب «الفهرست»)، «عیون الأنباء» که به سال 643ق توسط ابن ابی اصیبعه نوشته شده، «تاریخ الحکماء» اثر محمد بن عبدالکریم شهرستانی متوفی 548ق، «تاریخ الحکماء» ابن القفطی متولد 568ق و بالاخره کتاب معروف «الفهرست» ابن ندیم نظریات نسبت مشابه یا نزدیک به هم در این مورد بیان داشته اند. کتاب های تاریخ پزشکی یا تاریخ علم معاصر نیز هر یک به این موضوع اشاراتی دارند، که در این فصل، به نمونه هایی از آنها به طور مختصر اشاره شده است .

پیشنهاد کاربران

بپرس