براء بن معرور انصارى

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دائرة المعارف قرآن کریم است
ابوبشر براء بن معرور بن صَخْر از بزرگان خزرج و سید و نقیب تیره بنی سَلَمَه و مادرش رُباب دختر نُعْمان بن اِمْرَؤُالقَیْس کندی بود. از براء در دوران جاهلی خبری در دست نیست.
برخی اسلام براء را در پیمان عَقَبه اوّل می دانند و قائل اند که او در سال 12 بعثت در بیعت عقبه حاضر بود و اسلام آورد؛ ولی مشهور آن است که براء در عقبه دوم (سال 13 بعثت) به عنوان یکی از رؤسای یثربیان حاضر بود و اولین فرد از یثربیان بود که با پیامبر صلی الله علیه و آله بیعت کرد، از این رو برخی او را از حاضران در هر دو بیعت عقبه می دانند، در هر صورت مسلم به نظر می رسد که اسلام براء قبل از شرکت در بیعت عقبه دوم بود زیرا نقل است که وی وقتی در سال 13 بعثت برای شرکت در حج و بیعت در عقبه از یثرب عازم مکه بود در راه، نماز را به سوی مکه خواند در حالی که همراهانش به سمت بیت المقدس نماز گزاردند.
وی هنگامی که به مکه آمد از طریق عباس عموی پیامبر با آن حضرت آشنا شد و از درستی عمل خود از رسول اللّه صلی الله علیه و آله پرسید، پس پیامبر او را از نماز گزاردن به سوی کعبه منع کرد. در این بیعت وقتی یثربیان حاضر در حج سال 13 شبانه در کنار جمره عَقَبَه اجتماع کردند پس از عباس بن عبدالمطلب براء بن معرور نخستین سخنران در جمع یثربیان بود و راستگویی، وفاداری و آمادگی خود و همراهان را برای فداکاری در راه رسول خدا صلی الله علیه و آله اعلام کرد.
پس از سخنان پیامبر صلی الله علیه و آله نیز براء ضمن اظهار ایمان و تصدیق آن حضرت گفت: سوگند به کسی که تو را به حق فرستاد همان گونه که از همسر و فرزندانمان دفاع می کنیم از شما دفاع خواهیم کرد. ما فرزندان جنگ و نبردیم و آن را از پدرانمان به ارث برده ایم.
در ادامه، پیامبر براء را به عنوان یکی از دو نقیب بنی سلمه برگزید. براء پیش از ترک مکه به پیامبر صلی الله علیه و آله وعده داد که در حج سال بعد برای زیارت آن حضرت به مکه بیاید؛ ولی وی در ماه صفر سال بعد (قبل از هجرت پیامبر صلی الله علیه و آله به مدینه) درگذشت و نتوانست به وعده خود وفا کند. با توجه به مرگ زودهنگام براء مطالب چندانی در کتب تاریخی از او نقل نشده است. درباره او آمده است که هنگام مرگ 31 مال خود را برای پیامبر صلی الله علیه و آله وصیت کرد.
پیامبر صلی الله علیه و آله نیز آن را به ورثه براء بازگرداند؛ همچنین وصیت کرد که او را به سوی مکه دفن کنند، زیرا به پیامبر قول داده بود که در حج سال بعد او را زیارت کند. او نخستین نقیب از نقبای دوازده گانه بود که درگذشت.
پیامبر پس از ورود به مدینه کنار قبر او حاضر شد و بر او نماز گزارد و برایش دعا کرد. گفته اند که پس از تغییر قبله به سوی مکه، پیامبر بار دیگر بر او نماز خواند. برخی این نماز را مجرد دعا می دانند.

پیشنهاد کاربران

بپرس