بحرالغزال

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَحْرُالْغَزال ، رود و استانی در سودان می باشد، اکثر جمعیت آن پیرو آنیمیسم (جان گرایی ) بودند و مسیحیان ۱۵% کل جمعیت را تشکیل می دادند. همزمان با اوج گیری تجارت برده در بحرالغزال ، قبایلی که از این رهگذر در آستانه نابودی قرار گرفتند، اسلام را پایگاه اجتماعی و فرهنگی مطمئنی یافتند. چه ، استقلال و آزادگی آنان را به رسمیت می شناخت و با برده فروشی در ستیز بود. از این رو، شمار فراوانی به آیین اسلام گرویدند.
این رود شاخه مهم غربی رود نیل است که به سمت شمال شرقی افریقا جریان دارد و حوضه آن از شمال غربی تا دارفور، از جنوب غربی تا کنگو، و از مغرب تا افریقای مرکزی و زئیر گسترده شده است . بحرالغزال از به هم پیوستن رودهای بزرگی چون تُنج ، جور، آگور و رُهل پدید می آید. این رود در غرب دریاچه «نو۱»، در ۹ و ۲۹ عرض شمالی با رود بحرالجبل تلاقی می کند و آبریز نیل - کنگو را تشکیل می دهد. آن دو که یک دهم حجم آب نیل را تامین می کنند، به «نیل سفید» شهرت دارند. بحرالغزال پس از تلاقی با بحرالجبل ، مسیر پرپیچ و خمی را می پیماید. این رود با گذشتن از دریاچه نو در ۱۰ عرض شمالی و ۹ طول شرقی ، به راه خود در قاره افریقا ادامه می دهد. در شمال شرقی آن ، مجموعه جزایری به چشم می خورد. بحرالغزال در نزدیکی تلاقی با بحرالعرب ، حوضه ای را به طول ۱۰ مایل و عرض یک مایل تشکیل می دهد. هر چند این رود در امتداد مسیر خود به جانب شرق باریک تر می شود، اما عمق بیشتری می یابد.
مقایسه با رودهای اروپا
بحرالغزال در مقایسه با رودهای اروپا، پرخروش تر و پرآب تر است و باران های فصلی گاه به طغیان آن می انجامد. سیلاب های حاصل از دوره پرآبی رودخانه ، تا ارتفاع ۳ پا زمین های اطراف خود را در آب فرو می برد. بر اثر رسوباتی که بحرالغزال در مسیر حرکت خود برجای نهاده ، باتلاق های پهناوری پدید آمده است . این باتلاق های دائمی در مسیر جریان بحرالغزال مدت ها هر گونه راه عبور و مرور از نیل به این منطقه را مسدود ساخته بود، چنانکه کشتیرانی در آن تقریباً ناممکن به نظر می رسید. بعدها با لای روبی این مسیر در دوره پرآبی رودخانه ، امکان کشتیرانی فراهم آمد. بحرالغزال از دیرباز نظر جغرافی دانان اروپایی را به خود جلب کرده بود. از اواخر سده ۱۸م پژوهشگران در این منطقه به کاوش پرداختند و نقشه های جامع و دقیقی از مسیر حرکت رود و شاخه های متعدد آن تهیه کردند.
استان بحرالغزال
این استان که در جنوب غربی سودان واقع ، و به «اقلیم السدود» نیز معروف است ، از شمال به دارفور و کُردُفان ، از جنوب به استوائیه غربی ، از مشرق به البحیره و از مغرب به افریقای مرکزی منتهی می شود.
← بحرالغزال از نظر جغرافیایی
...

دانشنامه آزاد فارسی

بَحْرُالْغَزال
رودخانه ای در کشور چاد. از انتهای شرقی دریاچۀ چاد منشعب می شود و در جهت شمال شرقی جریان می یابد و به مرداب بودِلِه می ریزد.

پیشنهاد کاربران

بپرس