بتی فریدان

پیشنهاد کاربران

بتی فریدان ( به انگلیسی: Betty Friedan ) ( زاده ۴ فوریه ۱۹۲۱ – مرگ ۴ فوریه ۲۰۰۶ ) نویسنده و فعال اجتماعی فمینیست آمریکایی بود. فریدان از پایه گذاران موج دوم جنبش زنان در آمریکا است.
کتاب رمز و راز زنانه او در سال ۱۹۶۳ از نخستین کتاب هایی است که مسایل زندگی شخصی زنان را از حوزهٔ خصوصی به حوزهٔ عمومی وارد کرده و به موضوعی سیاسی تبدیل کرد. این کتاب از متون کلاسیک فمینیسم محسوب می شود. منظور فریدان از اصطلاح «رمز و راز» اشاره به «مشکلی بود که نامی نداشت». این اثر اضطراب و افسردگی پنهان زنان سفید طبقه متوسط دهه ۱۹۵۰ آمریکا را عیان می کرد که به عنوان زنان خانه دار و مصرف کننده های بدون درآمد تجربه می کردند.
...
[مشاهده متن کامل]

چاپ این کتاب موجب تشکیل انجمن ملی زنان آمریکا ( NOW ) شد که با داشتن فریدان در راس آن بزرگ ترین سازمان زنان در آمریکا شد. فعالیت این سازمان در راستای برابری حقوقی زنان در آموزش، خانواده، و در برابر قانون است.
فریدان فمینیست لیبرال شمرده می شود ( که خود آن را فمینیسم غالب می نامد ) .
فریدان با نام بتی نائومی گلدستین در سال ۱۹۲۱ در ایلینوی به دنیا آمد. پدر او هری گلدستین و مادر او میریام ( هورویتز ) نام داشت. خانواده او از نسل یهودیان روسیه و مجارستان بودند. پدر او مغازه جواهر فروشی داشت و میریام در روزنامه کار می کرد.
در جوانی فریدان در حلقه های مارکسیست و یهودی فعال بود. او در نوشته های خود گفته است که دارای شوقی برای مبارزه با بی عدالتی بود و یهودی ستیزی او را آزار می داد.
او به کالج زنانه اسمیت در سال ۱۹۳۸ رفت. او در روزنامه به کار اشتغال پیدا کرد و در مخالفت با جنگ مقالاتی نوشت. او در سال ۱۹۴۲ با مدرک روان شناسی فارغ التحصیل شد.
او در نوشته های خود اشاره کرده است که در زمان کودکی با همجنسگرایی بسیار مشکل داشت. او معتقد است که جنبش زنان به جنبش همجنسگرایان بی ارتباط است.
وی معتقد است زنان باید در سقط جنین آزاد باشند. او جنبش نارال را در زمانی که سازمان والدشدن برنامه ریزی شده از سقط جنین طرفداری نمی کرد ایجاد کرد. او بارها به خاطر طرفداری از سقط جنین به مرگ تهدید شد و سخنان او در بسیاری از دانشگاه های لغو گردید.
او معتقد است جنبش زنان نباید جلوگیر آزادی بیان در رابطه با تولید فیلمهای پورنوگرافی باشد. او معتقد است که با اینکه او صنعت پورنوگرافی را ضد زن می داند ولیکن دلیلی برای ممنوع کردن آن وجود ندارد.

بتی فریدان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/بتی_فریدان

بپرس