بتامتازون

دانشنامه عمومی

بتامتازون ( به انگلیسی: Betamethasone ) یک داروی استروئیدی است. [ ۱] این دارو برای درمان تعدادی از بیماری ها از جمله: اختلالات روماتیسمی مثل روماتیسم مفصلی و لوپوس منتشر، اختلالات پوستی مانند درماتیت و پسوریازیس، موقعیت های آلرژیک مانند آسم و آنژیوادم، زایمان زودرس برای سرعت بخشیدن به رشد ریه های کودک، بیماری کرون، سرطان هایی مانند سرطان خون، همراه با فلودروکورتیزون برای درمان نارسایی غدد فوق کلیوی و … کاربرد دارد. این دارو به چند طریق تجویز و استفاده می شود: از طریق دهان و به صورت خوراکی، تزریق ماهیچه ای یا کرم موضعی می تواند مصرف شود. [ ۱] [ ۲]
رده درمانی: داروهای کورتیکواستروئید.
اشکال دارویی: آمپول، قرص، قطره، پماد از عوارض
بتامتازون برای درمان جایگزینی در نارسایی غده فوق کلیوی استفاده می شود. این دارو همچنین در درمان علامتی اختلالات التهابی و آلرژیک در جهت سرکوب کردن سیستم ایمنی، هیپرپلازی مادرزادی غده فوق کلیوی و تحریک بلوغ ریوی جنین در زایمانهای زودرس و ادم مغزی نیز مؤثر است. از این دارو به شکل تزریق اینتراتکال یا اپیدورال برای کاستن از دردهای ناشی از متاستازهای استخوانی در بدخیمی ها یا مواردی که دردهای کمر به شکل رادیکولر هستند نیز استفاده شده است.
جایگزینی کورتیکواستروئیدهای بدن.
این کمپلکس با اتصال به نواحی خاصی از DNA سلول های بدن موجب تحریک روند رونویسی mRNA و به دنبال آن ساخت آنزیم هایی می گردد که در نهایت مسئول اثرات سیستمیک کورتیکواستروئیدها می باشند. این دارو با جلوگیری از تجمع سلول های التهابی در ناحیه التهاب، مهار فاگوسیتوز و آزاد شدن آنزیم های مسئول در التهاب و مهار ساخت و آزاد شدن واسطه های شیمیایی التهاب، اثرات ضدالتهابی خود را اعمال می کند. بتامتازون به طور عمده در کبد و مقادیری نیز در کلیه و بافت ها به متابولیت های غیرفعال تبدیل می شود.
• استفاده طولانی مدت بتامتازون می تواند منجر به مهار رشد شود.
• لازم به ذکر است این دارو، سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند. این عملکرد دارو، مبارزه با عفونت را می تواند برای بیمار دشوار نماید. استفاده طولانی مدت از آمپول بتامتازون یا دوز های بالای آن امکان خطر عفونت را افزایش داده و یا ممکن است علائم مربوط به آن را مخفی نماید.
• به دنبال مصرف این دارو ممکن است آزمون های بررسی عملکرد محور هیپوتالاموس - هیپوفیز –غده فوق کلیوی دچار اختلال شود.
• در افراد مسن و به خصوص خانم های یائسه، احتمال ایجاد پوکی استخوان و فشار خون بالا، افزایش می یابد.
• در صورت نیاز به جراحی یا درمان اضطراری و نیز مصرف دارو در بیماران دیابتی، باید احتیاط کرد.
• تزریق داخل مفصلی این دارو در مواردی مثل:
عکس بتامتازون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس