ببرهای تامیل

دانشنامه آزاد فارسی

ببرهای تامیل (Tamil Tigers)
(یا: ببرهای آزادی بخش تامیل ئیلام) جنبشِ چریکی جدایی طلب، پایه گذاری شده در سری لانکا در ۱۹۷۵ به دست ولوپیلای پرابهاکاران. پایگاه آن در شمال سری لانکاست و در شبه جزیرۀ جفنا نیز نفوذ بسیاری دارد. جنگ داخلی این جنبش با جامعه و حکومت های اکثریت سینهالی سری لانکا در اواخر دهۀ ۱۹۷۰، با مطرح شدن درخواست هایی برای تشکیل ایالت خودمختار تامیل در شمال و شرق سری لانکا معروف به ئیلام آغاز شد (ئیلام نام تامیلی جزیره ای است که قبلاً سیلان خوانده می شد). از ۱۹۸۳، با مطرح شدن شکایات تامیلی های هندو از تبعیضی که اکثریت سینهالی بودایی سری لانکا در حق آن ها روا می داشت، خشونت های جدایی طلبانۀ ببرهای تامیل شدت گرفت. اعضای اولیۀ ببرهای تامیل را تندروان جوان و تحصیل کرده ای از طبقۀ متوسط تشکیل می دادند، اما در ۱۹۸۷ این جنبش دارای نیروی منظمی حدود ۸ هزار سرباز بود که برخی از آن ها را سازمان آزادی بخش فلسطین در لبنان آموزش داده بود. دولت سری لانکا از نیروی صلح بان هند برای خلع سلاح چریک های تامیل کمک گرفت. درنتیجه، مبارزان ببرهای تامیل به پایگاه های روستایی جدیدی در شرق کشور گریختند. از ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۰ ببرهای تامیل به آتش بسی سیزده ماهه با دولت به توافق رسیدند و پس از خروج نیروهای صلح بان هندی با حکومت مذاکره کردند. اما درگیری ها از ژوئن ۱۹۹۰ از سر گرفته شد و تروریست های ببرهای تامیل به دست داشتن در قتل راجیو گاندی در ۱۹۹۱ و راناسینگه پر ماداسا، رئیس جمهور سری لانکا، متهم شدند. در اوایل ۱۹۹۵، با روی کارآمدن دولت جدید باندارانایکه، آتش بسی سه ماهه با ببرهای تامیل برقرار شد. اما از میانۀ ۱۹۹۵ دولت برای بیرون راندن ببرهای تامیل از شبه جزیرۀ جفنا تهاجم نظامی دیگری ترتیب داد که منجر به برپاشدن مقر جدید ببرهای تامیل در کیلینوچّی شد. از ۱۹۸۳ جنگ داخلی سری لانکا به سبب مداخلۀ ادواری جبهۀ آزادی بخش خلق، که جنبش مارکسیستی سینهالی های تندرو بود، پیچیده تر شد و به کشته شدن بیش از ۵۰هزار تن و ویرانی اقتصاد سری لانکا انجامید. در ژانویۀ ۱۹۹۸، درپی بمب گذاری ببرهای تامیل در بنای مقدس بودایی های سری لانکا در کَندی، این جنبش غیرقانونی اعلام شد. ببرهای تامیل سرانجام پس از سال ها درگیری در ۲۰۰۸ شکست خوردند و تسلیم شدند.

پیشنهاد کاربران

ببرهای آزادی خواه تامیل ایلام ( به تامیلی: தமிழீழ விடுதலைப் புலிகள் ) ، معروف به ببرهای تامیل، یک گروه نظامی جدایی طلب در سری لانکا بود. این گروه توسط ۳۲ کشور یک گروه تروریستی شناخته شده بود. بر اثر نبرد نیروهای ارتش سریلانکا و ببرهای تامیل ۲۵۰ هزار نفر آواره شدند. این نبرد ها که از سال ۱۹۸۳ جریان داشت، ۷۰ هزار قربانی گرفته است.
...
[مشاهده متن کامل]

این گروه در مه سال ۱۹۷۶ برای ایجاد یک ایالت مستقل در شمال و شرق سری لانکا پایه گذاشته شد و به مرور زمان به یک جنبش خشن تبدیل شد. ببرهای تامیل سال ها برای استقلال خود جنگیدند و در این راه افراد بسیاری هم کشته شدند. آن ها بعد از ۲۶ سال نبرد نظامی سرانجام تسلیم دولت شدند و سلاح های خود را بر زمین گذاشت. آن ها در بیانیه اینترنتی خود گفتند:
غیرنظامیان تامیلی قربانی بمباران می شوند و از بیماری و گرسنگی رنج می برند. راه دیگری پیش روی ما نیست، جز اینکه سلاح هایمان را زمین بگذاریم.
و در پایان نیز روز دوشنبه، ۱۸ مه ۲۰۰۹ ( ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۸ ) ، تلویزیون دولتی سری لانکا به نقل از منابع نظامی این کشور گزارش کرد که مقاومت شورشیان مسلح تامیل که در محاصره نیروهای دولتی بودند به طور کامل در هم شکسته و ولوپیلای پرابهاکاران، رهبر سازمان ببرهای آزادیبخش تامیل ایلام، در جریان این نبرد نهایی کشته شده است.
جنگ های داخلی سری لانکا یکی از طولانی ترین جنگ های داخلی تاریخ معاصر بود که از سال ۱۹۷۲ آغاز شد و بالاخره در ماه مه ۲۰۰۹ بعد از شکست جدایی طلبان تامیل به پایان رسید. سازمان ملل می گوید دست کم ۱۰۰ هزار نفر در این جنگ ها کشته و صدها هزار نفر دیگر مجروح یا بی خانمان شده اند.
شکل گیری مقاومت تامیل یا «ببرهای تامیل» با خواست آن ها برای تشکیل یک دولت مستقل در شمال این کشور همراه بود. پاسخ دولت، اعدام های قانونی، شکنجه، ناپدید شدن ها و استفاده از بمب های خوشه ای و سلاح های شیمیایی علیه آن ها بوده است. در پاسخ، ببرها هم دست به خشونت هایی مانند بمب گذاری های انتحاری و آدم ربایی زدند.
ببرهای تامیل قوی ترین و پیشرفته ترین جنبش ضد دولتی در دنیا به شمار می آمدند. آن ها می توانستند با هواپیما به مواضع دولتی حمله کنند، ماهواره ها را مورد هجوم الکترونیک قرار داده از کار بیندازند، و توانایی زیادی در جنگ های چریکی داشتند. ببرهای تامیل علاوه بر بعد نظامی در بعد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیز برای خود تشکیلات مهمی دست وپا کرده بودند. سازمان سیاسی آن ها توانسته بود شبه دولتی برای خود درست کنند و در بعد اقتصادی هم بانک ها و نهادهای اقتصادی آن ها در شهرها و مناطق تحت سلطه شان فعال بود. رادیو، تلویزیون و مدارس تحت نظر رهبران ببرها نیز تا آخرین روز به حیات خود ادامه داد.

ببرهای تامیلببرهای تامیل
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ببرهای_تامیل

بپرس