باشقیرستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باشْقیرِسْتان ، از جمهوری های خودمختار فدراسیون روسیه می باشد.
باشْقیرِسْتان ، از جمهوری های خودمختار فدراسیون روسیه می باشد. مردم بومی آن ، خود را باشقورت ، و سرزمین خویش را باشقورتستان می نامند
باشقیر در آثار اسلامی
نام باشقیر در آثار مؤلفان اسلامی به گونه های مختلف باشغرد، باشجرد، بشجرد، بسجرت ، باشغرت ، باشقرد، بشکرد و بشخرت نیز آمده است .
مساحت
مساحت باشقیرستان ۶۰۰، ۱۴۳کم۲ و مرکز آن شهر اوفاست . این سرزمین در میان بخش اروپایی و آسیایی روسیه در نزدیکی کوه های اورال واقع است . نواحی غربی آن جلگه ای ، و نواحی شرقی آن کوهستانی است دمای این سرزمین در تابستان میان ۱۶ تا ۲۰ و در زمستان ۱۴- تا ۱۷- سانتی گراد و متوسط بارندگی ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی متر در سال است . بلایا و اوفا از عمده ترین رودهای این سرزمینند. بیش از ۴۰% اراضی آنجا جنگلی است (فرهنگ دائره المعارفی ، ص۱۱۷) باشقیرستان شامل ۵۴ منطقه کشاورزی ، ۱۷ شهر و ۴۱ شهرک است (فرهنگ دائره المعارفی ، ص۱۱۷).
جمعیت
...

دانشنامه عمومی

جمهوری باشقیرستان ( گاه باشکورتستان [ ۱] [ ۲] ) ( به باشقیری: Башҡортоста́н Респу́бликаһы ) ( به روسی: Респу́блика Башкортоста́н ) یکی از واحدهای تشکیل دهنده فدراسیون روسیه است. این سرزمین در آسیای میانه، میان رود ولگا و رشته کوه اورال قرار دارد.
باشقیرستان ۱۴۳٬۶۰۰ کیلومتر مساحت داشته و پایتخت آن اوفا نام دارد. زبان های رسمی آن زبان باشقیری ( از گروه زبان ترکی ) و روسی هستند. بیشتر مردم باشقیرستان را باشقیرها تشکیل می دهند.
جمعیت باشقیرستان بر اساس آخرین سرشماری، ۴، ۰۵۱، ۳۳۳ نفر[ ۳] است که ۱، ۱۲۰، ۵۴۷ نفر از این جمعیت در پایتخت این جمهوری؛ شهر اوفا زندگی می کنند. [ ۴] بر اساس آمار سال ۲۰۱۳ میلادی، درصد اقوام ساکن در این جمهوری به این ترتیب بوده است: ۳۱/۶ درصد روس، ۲۹/۵ درصد باشقیر، ۲۵/۴ درصد تاتار، ۲/۷ درصد چوواش، ۱ درصد اوکرایینی و ۲/۷ درصد دیگر اقوام. [ ۵]
اوفا پایتخت باشقیرستان در دامنه های غربی اورال قرار می گیرد. در این شهر قدیمی که بسال ۱۵۷۵ تأسیس یافته است تقریباً یک چهارم از جمعیت کشور زندگی می کنند. باشقیرستان در شرق با تاتارستان و در شمال شرقی با اودمورت همسایه است. بقیه خاک های جمهوری نیز توسط روسیه احاطه شده است. باشقیرستان که اولین جمهوری خودمختار در فدراسیون روسیه است خودمختاری خود را در ۲۳ مارس سال ۱۹۱۹ بدست آورد. این مردمان امروز به صورت بخشی از این فدراسیون و آن هم در اقلیت زندگی می کنند.
شوروی پیشین از طرفی سعی داشت تا جمهوری های ایدیل – اورال بین مردمشان تقسیم کرده و از طرف دیگر نیز آن ها را از اتحاد ترک ها دور نماید. در این راستا اتحاد جماهیر شوروی سابق بسال ۱۹۲۵ با به وجود آوردن استان اورنبورگ که هدف ازآن جدا ساختن جمهوری های ایدیل – اورال و ترکستان از یکدیگربود، هم از اعلان استقلال جمهوری های «ایدیل – اورال» جلوگیری نمود و هم باعث تجرید و جدایی این جمهوری ها از دنیای ترک شد.
باشقیرها نیز مانند تاتارها، استعمار زراعی و صنعتی را رد نمودند. ملی گرایی باشقیرها که در سال های ۱۹۳۰ اوج گرفت، با مرگ صدها هزار انسان متوقف گردیده و جمعیت آن ها با ۱۶/۶ درصد کاهش به ۱۴۱هزارتن رسید. در نتیجه این وقایع، جمعیت باشقیرها تنها در سال ۱۹۶۹ توانست به میزان سال۱۹۲۶ برسد.
زبان باشقیرها از گروه زبان ترکی " ولگا – اورال" و از خانواده آلتای است. این زبان در عین حال در گروه قبچاق قرار داشته و به زیرگروه "قبچاق بلغار" تعلق دارد. زبان باشقیر از نظر واژگانی نسبتاً غنی است. این زبان دارای ۲ لهجه که یکی در شمال شرقی و غربی و دیگری در جنوب غربی و مرکز مورد استفاده است، است.
عکس باشقیرستانعکس باشقیرستانعکس باشقیرستانعکس باشقیرستانعکس باشقیرستانعکس باشقیرستان

باشقیرستان (شهرستان آسکینسکی باشقیرستان). باشقیرستان ( به لاتین: Bashkortostan ) یک منطقهٔ مسکونی در روسیه است که در باشقیرستان واقع شده است. [ ۱]
عکس باشقیرستان (شهرستان آسکینسکی باشقیرستان)عکس باشقیرستان (شهرستان آسکینسکی باشقیرستان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس