باسل خرطبیل

پیشنهاد کاربران

باسل خرطبیل یا باسل صفدی ( زادهٔ ۲۲ مهٔ ۱۹۸۱ در دمشق، درگذشته ۲۰۱۵ ) فعال مدنی توسعه دهندهٔ نرم افزارهای متن باز، اهل سوریه با اصالت فلسطینی است. او از ۱۵ مارس ۲۰۱۲، اولین سالگرد خیزش مردم سوریه، توسط دولت سوریه دستگیر شد و در زندان عدرا در دمشق محبوس گردید. در ۳ اکتبر ۲۰۱۵ به مکانی نامعلوم منتقل شد تا احتمالاً در دادگاه نظامی مورد محاکمه قرار گیرد. دیده بان حقوق بشر و ۳۰ سازمان دیگر حقوق بشری در ۷ اکتبر ۲۰۱۵ نامه ای سرگشاده نوشته و خواستار اطلاع از محل حبس خرطبیل شدند. در ۱۱ نوامبر شایعه هایی به گوش رسید که خرطبیل مخفیانه به مرگ محکوم شده است. در اوت ۲۰۱۷ مأموران حکومت سوریه به همسر باسل، نورا، اطلاع دادند که همسرش در سال ۲۰۱۵ در زندان عدرا اعدام شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

خرطبیل در ۲۲ مه ۱۹۸۱ در دمشق متولد و در سوریه بزرگ شد و در توسعهٔ نرم افزارهای متن باز تخصص پیدا کرد. او مسئول فنی و یکی از بنیانگذاران شرکت پژوهشی آیکی لب ( Aiki Lab ) و مسئول فنی شرکت الأوس بود. شرکت الأوس مؤسسه ای انتشاراتی و پژوهشی است که در حیطهٔ هنرها و علوم باستان شناسی فعالیت می کند. خرطبیل مسئولیت رهبری و اجرای برخی از پروژه های کریئیتیو کامنز سوریه را بر عهده داشته، و در پروژه های موزیلا فایرفاکس، ویکی پدیا، اپن کلیپارت، فابریکاتورز، و شریسم مشارکت کرده است. گفته می شود که فعالیت های او در «بازکردن مسیر اینترنت در سوریه و گسترش دسترسی به اینترنت و اطلاعات آزاد برای مردم سوریه مؤثر بوده است».
تهیهٔ تصویر سه بعدی از بازسازی شهر قدیمی پالمیرا از آخرین کارهای او به شمار می آید.
باسل در ۱۵ مارس ۲۰۱۲ توسط نیروهای اطلاعاتی نظامی سوریه ای بازداشت شد. از آن زمان، او بدون محاکمه و اتهام در زندان نگاه داشته شد و براساس گزارشهای منتشر شده از شکنجهٔ شدید و رفتار نامناسب کارکنان زندان سوریه، شامل یک دورهٔ هشت ماههٔ زندان انفرادی رنج برده است. در دسامبر ۲۰۱۲، باسل نزد دادستانی نظامی برده شد. در طول تفهیم اتهام کوتاهش، باسل قادر نبود دفاعیهٔ خود را ارائه کرده یا به نمایندهٔ قانونی دسترسی داشته باشد. پس از آن، او به زندان عدرا در حومهٔ دمشق منتقل شد. در ۳ اکتبر ۲۰۱۵، باسل از سلول خود در زندان عدرا به جای نامعلومی منتقل شد و پس از آن خبری از او منتشر نشد. در نوامبر ۲۰۱۵، گزارش های تأیید نشده ای از سوی خانواده اش منتشر شد که ممکن است او توسط یک دادگاه نظامی مخفی بدون حق فرجام خواهی به مرگ محکوم شده باشد.

باسل خرطبیلباسل خرطبیل
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/باسل_خرطبیل

بپرس