بازجوانی رودخانه

دانشنامه عمومی

بازجوانی رودخانه در علم ژئومورفولوژی به فرایندی گفته می شود که یک رودخانه در پاسخ به پایین رفتن سطح اساس خود شروع به حفر و فرسایش بستر خود می کند.
مناطق بازجوان شده معمولاً دارای چشم انداز پیچیده ای هستند زیرا باقی مانده چشم اندازهای قبلی به صورت محلی حفظ شده اند. ممکن است بخش هایی از دشت های سیلابی به صورت پادگانه هایی بریده شده در امتداد کانال رودخانه باقی بماند. آبراهه های پیچان رودی اغلب به شکل رود فرسوده در می آیند، در نتیجه آثار سیستم رودخانه ای قدیمی در دره های پر شیب V شکل به همراه سیستم های رودخانه ای جدیدتر یافت می شود.
رود نیل نمونه ای از یک رود بازجوان شده است که در زمان خشک شدن دریای مدیترانه در اواخر دوره میوسن بازجوان شده است. در آن زمان سطح اساس این رود از سطح دریا تا حدود ۲ مایل نسبت به سطح آب های آزاد پایین رفت. در نتیجه پایین رفتن سطح اساس رود نیل، این رودخانه بستر خود را در اطراف اسوان تا چند صد متر پایین تر از سطح دریا و حدود ۲۴۳۰ متر ( ۸۰۰۰ فوت ) پایین تر از سطح دریا در قاهره حفر کرد. پس از پرآب شدن دوباره دریای مدیترانه، تنگه ها و بسترهای بریده شده توسط رود نیل به تدریج با لای پر شد.
بازجوانی رودخانه ممکن است در نتیجه عوامل طبیعی پویا، تغییرات سطح آب های آزاد یا ایزوستازی روی دهد. همه این عوامل باعث می شوند تا رودخانه با افزایش انرژی پتانسیل گرانشی با سرعت بیشتری بستر خود را به طور عمودی حفر کند. این وضعیت باعث ایجاد عوارضی مانند پیچان رود بریده، پادگانه های رودخانه ای به وجود آمده از دشت های سیلابی قدیمی و نقاطی می شود که رود به صورت ناگهانی با سرعت بیشتری جریان می یابد.
یک منطقه در هر سطحی دچار بالاآمدگی زمین ساختی شود. فرایند بالاآمدگی باعث پایین رفتن سطح اساس رودخانه شده و در نتیجه جریان آب به سمت پایین دست شروع به حفر بستر خود می کند.
بازجوانی پویا ( دینامیک ) ممکن است بر اثر بالاآمدگی خشکی زایی یک توده بزرگ روی دهد. پیچ خوردگی یا گسل خوردگی یک حوضه زهکشی باعث افزایش شیب رودخانه در نتیجه حفر بستر آن می شود.
بازجوانی ناشی از تغییرات سطح آب های آزاد ( ائوستازیک ) زمانی روی می دهد که سطح آب های دریا در کره زمین پایین می رود. دو نوع بازجوانی ناشی از این تغییرات شناسایی شده است: تغییرات جهانی سطح دریا که در آن سطح آب های آزاد بر اثر تغییر ظرفیت حوضه های اقیانوسی پیشروی یا پسروی می کند و نوع دوم تغییرات سطح آب های آزاد بر اثر انباشتگی یا ذوب پی درپی یخسارهای قطبی که باعث پیشروی یا پسروی سطح آب های آزاد می شود.
عکس بازجوانی رودخانهعکس بازجوانی رودخانهعکس بازجوانی رودخانه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس